ОСТАННІ НОВИНИ

Даніель Попеску: «Всі європейські країни, що проходили процес децентралізації, йшли не такими швидкими кроками, як в Україні»

|

Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску про децентралізацію під час дискусії на V Форумі місцевого самоврядування:

«Ми провели у грудні опитування і побачили, що переважна більшість громадян хочуть, аби децентралізація таки відбулася. І в об’єднаних територіальних громадах більшість дійсно простежують якесь покращення чи чули про нього. Тому, я думаю, тут не питання щодо людей – питання, як просвітити тих, хто вирішує справи у цій сфері. Країна вже далеко зайшла за останні кілька років, подолала досить довгий шлях.

Найбільший успіх реформи? – Фінансова децентралізація.

Думаю, що реформи за останні два роки були досить інтенсивними. Зараз пройшло майже три роки цього процесу, і цей документ має бути переглянутий. Його потрібно знову обговорити і вдосконалити. Питання перегляду стратегії дуже важливе, адже всі європейські країни, що проходили процес децентралізації в перші роки цієї реформи йшли не такими швидкими кроками, як в Україні. Україна здійснила більше реформ,  прийняла більше документів. Швидко відбуваються інституційні зміни.

Не треба «відкривати Америку» – не варто шукати окремі моделі, які можна просто скопіювати і вставити з іншої країни. Не буває так, щоб взяти модель іншої країни і повністю перенести на наш ґрунт.

Сподіваємося, що за наступні кілька років реформа дійде до точки невідворотності, з якою ви вже природньо зможете продовжити децентралізацію незалежно від обставин», – зазначив Даніель Попеску.

Фото: Децентралізація влади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *