Павло Гриценко: «Сьогодні триває цілеспрямована ідеологічна війна проти України»

|

Директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професором Павло Гриценко про мовну ситуацію в країні та про українізацію:

«Для мене Львів і Галичина були тими регіонами нашої держави, де українство ніколи не було перекрученим, і де боротьба за рідну мову завжди була послідовною, жертовною і люди, які ставали на шлях відстоювання української мови зробили для нас з вами чимало.

Сьогодні триває цілеспрмямована ідеологічна війна проти України. Війна, яка розпочалася значно раніше від мілітарних дій на Сході України та в Криму. На моє глибоке переконання, зараз йде новий етап русифікації. Він має зовсім інші форми, бо протікає на тлі іншого супротивного процесу, а саме на тлі українізації.

Якщо ж говорити за українізацію, то за 25 років вона має чималі здобутки. Тому що загальне функційне поле української мови дуже змінилося. Адже зараз воно має ідейний стрижень, що Україна має бути українізованою, що дуже важливо і що є організуючим началом. Сьогодні ми маємо навіть реалізацію цієї ідології. Вся силова сфера України сьогодні українськомовна, однак була російською. Багато спеціальностей в нашій країні ніколи не можна було здобути українською мовою. Отож, що  ми маємо сьогодні? Сьогодні маємо дуже потужний процес творення української освіти. Таким чином ми бачимо, що відбулася дуже потужна зміна функційного поля між російською та українською мовою на користь нашої рідної мови.

Я хотів би заявити, що риси української мови, як окремої системи, яка відмінна від усіх інших суміжних( польської, російської та білорускої мови) засвідчується у писемних пам’ятках ще в 11 столітті. Є доступні пам’ятки, де ці риси можна знайти.

Отже, перше, що ми маємо відстоювати в будь-яких дискусіях це те, що наша мова – це мова давня, яка паралельно формувалася з іншими слов’янськими, вона не є пізніша, вона не є залежна від усіх історичних змін розвитку  російської та білоруської мов. Формування української мови доведено у писемних пам’ятках».

Фото: Час Київщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *