ОСТАННІ НОВИНИ

Олексій Білошицький: «Потреба у свідках під час проведення огляду на сп’яніння – рудимент Радянського Союзу»

|

Заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький про скасування потреби у наявності двох свідків під час проведення огляду на стан сп’яніння:

biloshitskiy

«Цей рудимент, а саме наявність двох свідків під час проведення огляду на стан сп’яніння, – це пережиток кодексу, який є суто радянським. Якщо ми візьмемо досвід закордонних країн, де проводиться такий самий огляд за допомогою приладів, газоаналізаторів чи драгерів, то ніде ми не знайдемо наявності двох свідків. Це проводить поліцейський і, фактично, особа, яка проходить огляд. У нас наявність цих двох свідків дуже сповільнює процес. Часто навіть надає правопорушнику шляхом затягування часу можливість уникнути відповідальності за цей вид правопорушення. Тому цей рудимент є непотрібним.

Візьмемо ситуацію, що в третій годині ночі патрульні зупиняють водія, що рухається за кермом транспортного засобу з ознаками алкогольного сп’яніння, то пошуки цих двох необхідних свідків можуть зайняти досить тривали час (до години, а то й більше). Дуже мало хто в цю пору доби може бути на дорозі і багато хто відмовляється ставати очевидцями. Тому ми вважаємо, що потреби в двох свідках немає.

Якщо людина не згідна з оглядом, який було проведено на місці, є можливість проїхати до медичного закладу і пройти огляд ще раз. Окрім того, додатково ще ведеться відеозапис на нагрудних реєстраторах поліцейського. Що підтверджує наявність цих двох свідків і для чого воно потрібно, не відомо. Тому ми виступаємо за скасування цієї норми».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *