ОСТАННІ НОВИНИ

Юрій Андрухович: «Української повинно ставати більше в нашому публічному просторі»

|

Український поет, прозаїк, перекладач, есеїст про мотивації розмовляти й писати українською:

4

«Чому я розмовляю українською – все одно, що спитати мене чому я дихаю, або коли я опиняюся в ріці чому я пливу. Мені видається, що найприродніше із моїх середовищ – це власне українська мова.

На загал існує мільйон мотивацій та причин для того, щоб нею спілкуватися. Хотів би згадати тільки одну. Вона полягає в тому, що, на моє відчуття, її повинно ставати дедалі більше в нашому публічному просторі, оскільки саме із нею пов’язано певне суспільне піднесення. І коли довкола нас української мови стає більше ми перебуваємо на якомусь злеті та піднесенні.

Пишу українською, тому що це передовсім захоплююча справа. Це мова у якій можна ще багато-багато нового створити. У ній залишаються цілі сегменти та території незвіданого, нового, незвичайного. Радий, що ми всі разом і ті, які пишуть, і ті, які їх читають, усі водночас створюємо майбутнє цієї мови – це одна із унікальних можливостей. Якщо порівнювати із іншими мовами світу то нам страшенно пощастило, що в нас вона саме така – молода і пластична і дуже-дуже перспективна. Я запрошую, приєднуйся, переходь на українську», – повідомив Юрій Андрухович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *