ОСТАННІ НОВИНИ

Володимир Яценківський: «Литва є справжнім сусідом України в будинку, який зветься Європа»

|

Посол України у Литовській Республіці Володимир Яценківський про взаємний зв’язок між Україною і Литвою:

Володимир Яценківський

«Інтерес литовців існує стільки, скільки існує Литва і Україна. І це дуже різний інтерес: бізнес, туризм, родина. Люди тут знають про Львів, його події. Так само й у Львові. Це взаємна зацікавленість, це взаємний інтерес. Коли цікавість в одну в сторону, це лише половина успіху. А от коли він взаємний, то він не зникне, а буде модернізуватись, покращуватись і йти далі.

Ще з часів Євромайдану, Литва була першою, хто протягнув Україні руку допомоги. Це триває й далі. Литва так допомагає, що вона відчувається сусідом України. Вона є справжнім сусідом в будинку, який зветься Європа. Ми дві старі європейські нації, які Європі дали дуже багато. Тому українці можуть бути абсолютно впевненими, що Литва як і за часі Майдану, так і зараз є справжнім другом для України.  Це на рівні політичному, на рівні міждержавному, на рівні міжсуспільному, на рівні міжнародному.

Литва дуже добре пам’ятає 90-ті роки, коли Литва боролась за свою незалежність, а саме українців, які тут захищали Сейм, українських лікарів, які сюди приїхали на допомогу. Литва це пам’ятає постійно.

Ми часто згадуємо лозунг: «За нашу і вашу свободу». Коли приїхала до нас виступати Джамала, у Вільнюсі була злива, але найбільша площа була заповнена народом. Вона співала, а позаду нею литовською було написано те, чим ми живемо: «За нашу і вашу свободу».

Є великий інтерес до України і велика історична пам’ять у двох суспільств. І я не маю жодного сумніву, що це залишиться. Ми суспільства і нації спільних цінностей», – розповів Володимир Яценківський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *