ОСТАННІ НОВИНИ

Сергій Жадан: «Відмовлятися від людей по той бік фронту – безвідповідально»

|

Український письменник Сергій Жадан про людей, що живуть на лінії вогню у зоні АТО:

Жадан

«Там різні люди. Різні розмови. І військові дуже різні. Є такі, які настільки інтегрувалися у місцеве життя, що їх там просто сприймають як місцеву владу. І до них місцеві страшенно добре ставляться. І є військові, які трішки відсторонені. Є ті, хто там тимчасово, і вони це розуміють.

З останніх вражень, я познайомився з дівчинкою-школяркою. Вона живе в Луганську, пише вірші. Пише українською, російською, англійською. Вірші проукраїнські. Вони там живуть в Луганську. Розповідають цікаві речі про настрої. Говорять, що за їхніми твердженнями, яким я схильний вірити, є певна кількість людей, які чекають повернення української армії, української влади. Це повністю міняє стереотипні уявлення про те, хто залишився з того боку фронту. Про населення по той бік фронту як про потенційних сепаратистів і колаборантів. І про Донецьк, і про Луганськ часто доводиться чути, що все не так просто. Відмовлятися від усіх тих людей — не зовсім чесно. Щонайменше, безвідповідально.

Є величезний психологічний тиск з боку пропаганди. Знаходячись під цим пресом, людина швидко втомлюється, їй важливо триматися за якісь прості та зрозумілі для неї орієнтири, не намагатися докопатися у напівтонах. Психологічно, воно і справді простіше. Але з точки зору реальності і справедливості, не завжди спрацьовує.

Ми говорили з міліціонерами на блокпосту. Це луганські міліціонери, які перейшли на наш бік, але родини в них залишились в Луганську. І вони тут з цього боку за нас, а їхні дружини і діти там. І вони говорять, що там в Луганську багато хто починає міняти уявлення, розуміє, що їх кинули. З іншого боку, каже, що там би все відбувалося набагато швидше і інтенсивніше, якби не наша теперішня влада в Києві. І спробуй описати якусь парадигму «мєнта» з луганською пропискою, який перейшов на наш бік, залишився з боку України. Видно, що він не є великим патріотом. Очевидно, він не підтримував Майдан, але він з автоматом стоїть на блокпосту, служить Україні. Хоча родина в нього там. Він і від родини не відмовляється, від Батьківщини не відмовляється, критикує владу, бо він її не вибирав. І куди цього чоловіка вписати? В «білі» чи в «чорні»? А таких більше. Людей з чіткими приписами,  що «Воля або смерть», «Слава Україні» насправді не так багато.

Більшість людей мають свої сумніви, вагання. Їх доволі легко підірвати пропагандистськими гаслами, що і відбувається щораз перед виборами.

Ми потім дивуємось, звідки беруться ці люди, які голосують за «Опозиційний блок». Та вони з нами живуть. Ми схильні ігнорувати цих людей і не помічати їх п’ять років між виборами. А потім щоразу дивуємось, коли ці люди якось виявлять точку зору, яка відмінна від нашої».

Джерело: Громадське радіо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *