ОСТАННІ НОВИНИ

Руслана Мельник: «Ми не допустимо львівського сміття у Бориславі»

|

Громадська активіста Борислава, співзасновник ВГО «Право та справедливість» про вивіз львівського сміття до Борислава:

132

«На Бориславському сміттєзвалищі ситуація жахлива. Багато років тому міська влада заключила договір з компанією «КОМ ЕКО» щодо надання в оренду земельної ділянки під сміттєзвалище терміном на 20 років. Згідно договору сміття на наш полігон звозиться з усього регіону – Стебника, Дрогобича, Борислава, Станилі та інших населених пунктів. З часом компанія мала вирішити проблему шляхом побудови сміттєпереробного заводу. Цього не було зроблено, а територія сміттєзвалищ щоразу більше розширювалася. Там уже «поселилася» бомжі, місцеві і приїжджі цигани, розгорнули цілі табори. Навіть зробили свиноферму. Маємо такі собі міні-Грибовичі.

Але ситуація у нас набагато складніша. Борислав – специфічне місто: глушаться нафтові свердловини, затоплюються озокеритні шахти. У місті йде сильна загазованість. Не дай Боже такої пожежі, як в Грибовичах, Борислав не витримає! Все просто вибухне! А якщо злетить у повітря Борислав, то така ж доля спіткає і навколишні міста і села.

Мер Борислава – Ігор Яворський – представник «Самопомочі», тому йому дуже легко домовитися зі Львовом навіть всупереч волі громади.  Почала надходити інформація від мешканців територій, прилеглих до сміттєзвалища, що все-таки їдуть зі Львова сміттєві машини і везуть сміття. Це відбувалося ще у червні. Одну з таких машин наші активісти зафіксували.

Львівська влада лише вчора офіційно заявила, що буде підписано угоду з Бориславом на вивіз сміття, а вартість захоронення – 400 тис грн, які виділяють нашому місту як субвенції із загального фонду бюджету Львова. Як вони хитро зробили! Ще минулого тижня в кулуарах домовилися: «Пройде – не пройде», і без договору, без попередньої передоплати почали вивозити львівське сміття.

Ситуація на бориславському сміттєзвалищі критична. Треба спочатку розібратися, чи можна його взагалі експлуатувати навіть сьогодні, не кажучи вже про завтра…  Люди – категорично проти! Адже екологічна ситуація в Бориславі й так не найкраща: і щодо рівня онкозахворювань, і серцево-судинних хвороб.

Ми не допустимо підписання цього документу. Адже це – одноразова угода. А наслідки можуть бути на десятиріччя».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *