ОСТАННІ НОВИНИ

Оксана Бойко: «Мораторій на забудову в зоні ЮНЕСКО у Львові – це однозначно!»

|

Архітектор-реставратор Оксана Бойко про вакханалію з незаконними будівництвами у центрі Львова та про можливі кроки зупинення процесу нищення культурної спадщини ЮНЕСКО:

бойко

«Почалося з того, що місто ми отримали як пам’ятку світової спадщини ЮНЕСКО. Це значить, що це місто треба охороняти і Стратегія розвитку міста повинна була бути скерована власне на охорону. Натомість, наша влада побачила, що на тому можна дуже добре заробляти.  І Стратегія міста є місто відкрите для світу. Правильно: сюди їздить багато людей, чому не заробити? От власне і з того заробляння неправильно  визначена стратегія. Це все почалося з 90-х років. Ми борсаємося відтоді, і це нічого не дає.

Це виглядає так, що з великими грошима можна боротися більшими грошима. І це нищення іде пам’яток, нищення середовища.

Мораторій на забудову у зоні ЮНЕСКО – це однозначно! Мало того! Тут окремо можна говорити про те, що навіть якщо би були дозволи, то вони мали би бути на певну висоту.. Ті зразки, що ми знаємо – Підмурна, Кубанська – це катастрофа, воно випадає з контексту нашого середовища .

Мораторій на реконструкцію. А що таке реконструкція? Як це можна назвати реконструкцією? Надбудовують собі 4-5 поверхів і це реконструкція у нас.

У нас  таким чином знищено інститут Укрзахідпроектреставрація, бо це був регулюючий інститут. Але це нікому не потрібно. Створено всі умови, щоб цей інститут не існував.

Можливо це емоційно, але іншого способу немає – треба призупинити всю цю вакханалію в усіх напрямках і на забудови,  і  на реконструкцію, і на ставлення пам’ятників, і на ставлення дощок (меморіальні таблички – ред.). І за цей час необхідно впорядкувати  всю містобудівну документацію, якої місто не має. За цей час створити історико-архітектурний опорний план,  яким будуть визначені межі ареалу. Далі відкоригувати генплан на основі цього, і в першу чергу відновити Заповідник (Державно-архітектурний заповідник – ред.)  як орган управління пам’яткою ЮНЕСКО.

Депутати повинні впливати на механізми дотримання законодавства, яке в нас абсолютно не працює. І стратегія міста мусить бути спрямована на охорону пам’яток».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *