Олександр Савченко: «Гривня падає, бо російські банки скуповують долар в Україні»

|

Екс-заступник голови Нацбанку Олександр Савченко про те, чому в Україні обвалилася гривня:

савченко

«Я би, насамперед, пов’язував падіння гривні з падінням російського рубля. Якщо проаналізувати останні стрибки знецінення російської валюти, то на наступний день зазвичай падає гривня. А має бути все з точністю до навпаки – те, що погано для Росії, добре для України. Рубль падає через зниження ціни на нафту і газ, а ми знаходимося серед країн, які тільки виграють від падіння ціни на ці ресурси.

Є лише одне пояснення цьому феномену. Падіння гривні слідом за російським рублем пов’язано з тим, що російські банки, які домінують на ринку України, скуповують долар. Коли вони купують долари, відповідно, падає курс гривні. За три-п’ять кризових днів вони перераховують до своїх материнських структур до $100 млн, а для України – це, на жаль, дуже суттєво.

Скажімо, протягом декількох днів у цих банків  є можливість арбітражу. Тобто, коли можна купити валюту за одним курсом, і в той же день, продати за іншим, і заробити на цьому. Потім курс приходить до рівноваги і можливість для заробітку зникає. Але завдання Нацбанку – показати інформацію про тих, хто купує валюту і в яких розмірах. І Нацбанк набагато жорсткіше повинен підходити до валютних операцій російських банків під час стрімкого падіння рубля.

Нацбанк мав би ввести квотування присутності іноземних банків з кожної країни. Я пропоную ввести квоту на кожну країну не більше 8%, особливо коли мова йде про державні банки. Можна навіть поставити питання про заборону діяльності державних банків інших країн на фінансовому ринку України, особливо в умовах війни.

Падінню гривні також сприяє чисельна армія валютних спекулянтів, яку створив НБУ. Якщо раніше питома вага «сірого ринку» була в межах 1-2%, зараз мова про 15-25% в моменти валютних потрясінь. Саме через неможливість дешево і швидко купити валюту, малий і середній бізнес вимушений звертатися до спекулянтів, і купувати валюту на 10% дорожче для підтримки свого бізнесу.

Також, в кінці минулого року, уряд накопичив на своєму рахунку кошти, які довго не використовував. Прем’єр-міністр дуже хвалився, що було накопичено майже 50 млрд. гривень. Тоді як нормально тримати єдиному казначейському рахунку 15-20 млрд. Навіщо тримати такі великі кошти і не використовувати їх? Кожна копійка, яка йде в економіку, обертається доходами в бюджет. Але в останні тижні року уряд все-таки витратив ці кошти, за рахунок чого створилася велика пропозиція гривні. Ці гроші досягли валютного ринку тільки зараз, і створили додатковий попит. Тому кошти державного бюджету треба розподіляти рівномірно, щоб не створювати подібних дисбалансів на фінансових ринках».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *