Любов Мирошниченко: «Не робіть собі ніяких табу, харчування має бути інтуїтивним»

|

Тренер-дієтолог Любов Мирошниченко про шкідливість і недієвість дієт, а також про те, як без шкоди для здоров’я позбавитися зайвої ваги після різдвяно-новорічних свят:

IMG_3611

«Проблема зайвої ваги вирішується однією дуже простою формулою – треба витрачати більше калорій, ніж ми споживаємо. Якщо провадити активний спосіб життя і правильно харчуватись, ніяких проблем з ожирінням не буде!

Основа раціонального харчування – 40-50% вуглеводів, 30-40% білків, 20% – жирів. Якщо говорити про вуглеводи, то це каші (вівсяна, гречана, пшенична, перлова, бурий рис),  серед білків – нежирна риба, курятина, індичатина, телятина, кисломолочний нежирний сир, нут, серед жирів (рослинних) – олії (кукурудзяна, лляна), горіхи. Тому я проти будь-яких дієт, адже вони будуються або лише на білках, або виключно на вуглеводах, або ж взагалі виключають жири. Це неприпустимо, адже всі ці органічні сполуки мусять бути присутніми у нашому раціоні.

Є спеціальні формули завдяки яким можна визначити добову норму калорійності та основний обмін речовин, адже все це дуже індивідуально. Втім, щоби худнути і не поправлятися, жінкам в середньому потрібно споживати 1200-1400 калорій в день (залежить від того, настільки активний спосіб життя ведете), чоловікам – 1600-1800 калорій. Але, якщо ви плідно займаєтеся розумовою чи фізичною працею, то їсти треба більше.

Жінки, які вирішили позбутися зайвої ваги, мусять уникати спиртних та газованих напоїв, надто жирних, смажених страв, майонезів та солодощів. Втім, все одно рекомендую не ставити собі ніяких табу, харчування має бути інтуїтивним. Якщо хочеться шоколаду, краще з’їжте маленький шматочок у першій половині дня, в іншому випадку ви просто «зірветесь» і впакуєте цілу плитку за один раз.

Ніякі дієти не є дієвими. Так, спершу справді йде очищення кишечника і вага може зменшитися до 2 кг. Далі йде зменшення м’язової маси ще на 3 кг, потім – втрата води і ще 2 кг. Таким чином, справді можна скинути 7 кг, але не за рахунок спалення жиру, а завдяки втраті м’язів та води. Тому, повертаючись до звичного режиму харчування, відбувається великий стрибок ваги і вона навіть може подвоїтися. Тобто, ще раз повторюсь: рецепт єдиний – спорт і правильне харчування».

Детальніше читайте тут.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *