Ігор Васюник: «Вакханалія з незаконними будівництвами у Львові буде доти, доки це дозволятиме міськрада»

|

Народний депутат України, львів’янин Ігор Васюник про те, чому у Львові щодня спалахують нові скандали з незаконними будівництвами.

«З 1 вересня 2015 року, відповідно до змін в законодавстві, повноваження держархбудконтролю передаються до органів місцевого самоврядування. Це зробили для того, зокрема, щоб навести лад з незаконними будівництвами. Проте львівська влада не поспішає   перейняти повноваження держархбудконтролю, а отже – брати на себе відповідальність.

unnamed (9)

Мер Львова Садовий неодноразово заявляв, що він з нетерпінням чекає моменту, коли міська рада зможе сама контролювати та боротись з незаконними забудовами  у Львові. Проте, як виявилось, – це не так. Зміни до законодавства ухвалені і вступили в дію з  1 вересня, проте міськрада досі не створила у своєму складі інспекцію держархбудконтролю. Садовий не спішить брати на себе відповідальність: орган при міській раді не створений, положення не затверджено, комісію ніхто і не думав створювати! Всім, мабуть,  вигідно коли довго шукають «крайнього», а за цей час незаконне будівництво закінчується і успішно узаконюється судами.

Тому, те, що кожен день у Львові виникають нові будівельні скандали і ще ніхто за це не поніс відповідальності – відбувається за мовчазної згоди міської влади. Правда є така, що початок всіх будівельних робіт розпочинається з виділення земельної ділянки та погодження виконавчими органами міськради містобудівних умов та обмежень. Без цих документів забудовник не може нічого робити, а архбудконтроль – не може реєструвати ніяких декларацій. Більше того, архбудконтроль при реєстрації дозвільних документів не  перевіряє достовірність поданих забудовником даних, а лише – їх повноту.

Тому, якщо у Львові спалахує черговий скандал з будівництвом, міська влада  мала б вийти і сказати – погоджувала вона чи не погоджувала містобудівні умови та обмеження, законно чи незаконно забудовник будує на певній ділянці. Тому, якщо за 9 років у Львові не знесено та не зупинено жодного незаконного будівництва – це не лише винна архбудконтролю, а в першу чергу – міської влади. Немає покараних – отже хтось з кимось в долі, або хтось когось «кришує».

Львів повинен розвиватись і розбудовуватись. Є законослухняні забудовники, які проходять всі 9 кіл пекла бюрократії і погодження. А є забудовники, яким дозволяють будувати, до прикладу, в буферній історичній частині міста  або в парку. Незаконно будувати!

Доки не буде забезпечено прозорість та публічність діяльності Львівської міськради, яка має всі необхідні повноваження у сфері містобудівної діяльності, для того щоб єдині для всіх правила забудови міста Львова виконувались,  доти безкарно процвітатиме незаконне будівництво».

Фото: прес-служби Ігоря Васюника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *