Микола Савельєв: «Потрібно змінити підходи до роботи міліції, аби вони не кришували»

|

Львівський журналіст-криміналіст про новий Закон України Національної поліції:

102

«Міліція має не лише змінити назву, але, і це головне, змінити підходи роботи силовиків.

Потрібно змінити підходи до роботи міліції, аби вони не кришували певні види бізнесу, не могли впливати на відкриття чи закриття кримінальних проваджень, якщо це не базується на законі.

Те, що дільничні та патрульно-постові служби будуть однією із частин патрульної поліції – це правильно, адже вони працюватимуть «на землі» над блоком громадської безпеки, і не займатимуться кримінальними злочинами, а забезпечуватимуть спокій на вулиці.

«Цей крок давно потрібно було зробити. Проте я не розумію доцільності створення корпусу оперативного реагування – так званого «КОРДу», якому приписують лаври аналога американського підрозділу SWAT. Наразі ніде не роз’яснено, що саме входитиме до їхніх обов’язків. Якщо їхні обов’язки ідентичні обов’язкам «ОБОЗу», то яка доцільність його розформування? Якщо їх застосовувати при масових заворушеннях, то не розумію доцільності утримування Нацгвардії. Потрібно визначити їхні чіткі функціональні обов’язки, а не просто перейменовувати й реанімувати «Беркут».

Також хотілось би почути відповідь на питання, чим нові стандарти навчання й відбір поліцейських, про які так багато говорять чиновники, відрізняються від старих.

Зараз лише триває зміна структурування міліції і загалом зміни відбуваються на добре, але як вони себе зарекомендують на практиці, покаже час. Та не потрібно забувати, що будь-які зміни потребують фінансування. Сумніваюсь, що його закладено у бюджет 2015 року.

Також цікаве питання, хто відповідатиме за загальний рівень злочинності, який відбуватиметься в області при децентралізації відомства і розширенні його повноважень на місцях.

Сьогодні процедура із відбору персоналу, яка проводиться за кошти американського гранду, відбувається прозоро. За кошти американців поліцейських мотивуватимуть новою зарплатою та закуплять техніку, форму, проведуть навчання. Але рано чи пізно американський гранд у 10 мільйонів доларів завершиться. І, щоб не казали, а вже зараз потрібно подумати про державне фінансування.

Усі ці зміни потрібно роз’яснити простим людям, для співпраці з якими й підготували цей закон. Бо наразі складається враження, що чиновники самі не розуміють відмінності від міліції і нової поліції, за винятком назви».

Детальніше читайте у матеріалі Львівського порталу: Чого чекати від нової поліції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *