Роман Онишкевич: «Нова система місцевих виборів - шанс для партійних «роботяг»

|

Роман ОнишкевичДиректор Центру експертних досліджень «Тема» про можливі зміни в системі місцевих виборів в Україні:

«Нова система місцевих виборів, яку пропонує цей закон, насамперед, невигідна партійним лідерам. Бо виникає питання каси. Якщо раніше інвесторів партії включали в п’ятірку, то тепер місце в списку залежатиме від того, як ти попрацював на окрузі. Тобто ти можеш вкласти гроші в виборчу кампанію, але не пройти – не набрати потрібної кількості голосів. І тут може проявитися нечистоплотність і меркантильність місцевих партійних вождів, які незацікавлені набирати в партію особистостей, бо можуть програти їм внутріпартійну конкуренцію і  потрапити під ризик непроходження.

Друге. Після Майдану з’явилося багато громадських лідерів, які фактично за тією системою виборів залишають за бортом. Тобто молоді партії при збільшенні бар’єру до 5% і 7%, якщо вони будуть в блоці, шансів не мають. Тому що поняття лідерства в партії ніхто не скасовував. А чи захочуть їх брати в свої списки ті чи інші партії? Маю певні сумніви. Енергійні і амбіційні лідери можуть просто «поламати» життя місцевим представникам партії, які собі й так непогано живуть, бо мають розкручений бренд з Києва.

Добре в цьому законі те, що будуть відкриті списки. Принаймні, місця в списках продавати не будуть. Раніше партія сама його складала, а зараз люди в списку опинятимуться залежно від того, скільки відсотків голосів вони набрали на виборах – по рейтингу в округах. Це позитивно, бо тут є шанс для чистих політиків, для партійних роботяг, які активно працюють на окрузі, але в список раніше не потрапляли через те, що не мають стільки грошей і завжди залишалися на нижчих місцях. Це вже зменшує корупцію в середині партії. Хоча і ускладнює їй життя.

Однак передбачаю, що відбуватиметься торгівля округами. Тобто, умовно кажучи, до партії «А» підходять люди, які працювали на цьому окрузі, балотувалися самовисуванцями і мали шанс на перемогу. Зараз вони такої можливості не мають і змушені приходити до тієї чи іншої партії, платити їй гроші за те, щоб їм віддали той чи інший округ. Не знаю наскільки масово це буде, але те, що буде, – це однозначно.

Як технічно відбуватиметься голосування – наразі сказати важко. Треба почекати, коли буде остаточно проголосований закон. Сама система непогана, але за умови, що в країні нормальна політична система. Біда в тому, що у нас немає місцевих лідерів, на місцях наші партійні очільники «зубожіли». Політична складова тут малопотужна. Ця лідерська партійна система, яка вже давно сформувалася зверху вниз призвела до того, що політична діяльність на місцях – ніяка. І пожвавлюється лише під час виборів, а потім знову затихає.

Крім того, є ще шанс, що в цілому закон проголосований не буде і залишиться стара система. Шансів небагато, але вони є. Верховна Рада була змушена прийняти хоч щось, бо суспільство вимагало. Але консенсусу в парламенті щодо цього не було, це відомо усім. Якщо чесно, я думаю, що і самі народні депутати на сьогодні до кінця не знають, як виглядатиме остаточний варіант закону».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *