Федеріка Моґеріні: «ЄС не визнає анексії Криму і Севастополя»

|

Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики про ставлення ЄС щодо року окупації українського півострова Крим:

«Пройшов рік з часу проведення незаконного і неправомірного «референдуму» та подальшої незаконної анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією. Європейський Союз залишається твердо відданим суверенітету і територіальній цілісності України.

Європейський Союз не визнає і продовжує засуджувати акт порушення міжнародного права. Незаконна анексія Криму і Севастополя Російською Федерацією є також прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав.

ЄС залишатиметься відданим дотриманню своєї політики невизнання, включаючи обмежувальні заходи та закликає країни-члени ООН розглянути схожі заходи невизнання у відповідності до Резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262.

Євросоюз вкотре заявляє про свою глибоку стурбованість нарощуванням військової міці та погіршенням ситуації з правами людини на кримському півострові, включаючи відмову у свободі слова та переслідування осіб, які належать до меншин. ЄС повторно закликає надати міжнародним організаціям і особам, які опікуються питаннями захисту прав людини, повний, вільний та безперешкодний доступ до всієї території України, включаючи Крим і Севастополь».

Нагадаємо, що рік тому у Криму відбувся псевдо-референдум під проводом російських спецслужб, за результатами, якого Крим «приєднали» до Росії. 18 березня 2014 року Держдума РФ ухвалила так званий «Договір про входження Криму до складу РФ». 21 березня президент Путін підписав указ про ратифікацію цього договору та надання Криму статусу «федерального округу у складі РФ» та статусу міста федерального значення Севастополя.

Фото: dt.ua