Віктор Шемчук: «Новий закон про зброю провалять»

|

Екс-голова Львівської ОДА, науковий консультант Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розповів про новий проект закону «Про вогнепальну зброю цивільного призначення»: 

«Я власник зброї та прихильник того, щоб громадяни України мали право захищати себе та свою державу зі зброєю у руках. Зброя сама не вбиває – це виключно інструмент, а вбивають люди.

Небезпека роздачі зброї людям – це філософське питання. Чому держава і суспільство дають 20-річному хлопчакові-військовослужбовцю потужну зброю до рук, але переживають, що такий самий 20-річний громадянин не може мати стрілецьку зброю у приватному володінні. Це нонсенс. Зброя у руках громадянина – це в першу чергу профілактика злочинності. Коли злочинець підсвідомо розумітиме, що може напасти на громадянина, який дасть гідну збройну відсіч – це його стримуватиме.

Сьогодні правоохоронці прибувають на тривожні виклики до 15 хвилин. За цей час людину можна разів 30 застрелити, 10 зарізати та, мабуть, тричі закопати ногами. Я не критикую роботу міліції, але чи буде вам легше бути застреленим, проте знати, що міліція матиме фото чи затримає людину яка вас вбила…

Якщо уважно прочитали цей законопроект, стає зрозуміло, що найбільша дискусія виникатиме над питаннями, хто буде надавати дозвіл на купівлю і реєстрацію вогнепальної зброї та навчання покупців. Також є прописані ініціативи, які ніколи не пройдуть крізь сесійну залу Ради. Мова про пункт, у якому йдеться, що громадяни мають право вільно застосовувати зброю для протидіяння можливій узурпації та захопленню влади. Це викличе бурхливі дискусії у залі й законопроект буде провалений. Потрібно чітко усвідомити, що нам потрібно – шашечки, чи їхати? Якщо потрібно прийняти закон, то таких пунктів у ньому бути не повинно. Якщо потрібні шашечки, піар та політика, тоді, звісно, такі речі у цьому законі залишаться.

Сподіваюсь, що в майбутньому наша держава не буде боятися дати своєму громадянину легальний доступ до зброї. Бо озброєний народ – захист держави і можливість дати адекватну відповідь зовнішньому ворогу і його агресії».

Детальніше читайте у статті Львівського порталу тут: Зброя не вбиває – вбивають люди

Фото: Львівський портал