Олег Мацех: «Зареєструвати домашніх тварин власники повинні за власний кошт»

|

Керівник ЛКП «Лев» про зобов’язання реєстрації домашніх тварин.

«Реєструвати слід буде усіх котів та собак – як породистих, так і звичайних. Усі витрати щодо процедур вакцинування, чіпування, реєстрації власники повинні покривати самі.

Коли людина заводить домашню тварину – кота чи собаку, вона повинна нести за неї відповідальність і покривати витрати на її утримання. Повірте, сьогодні годування дорожче виходить, ніж тварину вакцинувати і чіпувати. Це мінімальні витрати. І це не повинно відбуватися за рахунок міського бюджету чи інших осіб, які не мають тварин. Питання про те, що це має відбуватися безкоштовно навіть не повинно стояти. Це перший момент. Другий момент, на якому я би хотів наголосити, – з людей не будуть стягувати кошти за тварину. Мова йде про чіткий розрахунок витрат, пов’язаних з її утриманням, з заходами безпеки, порядку та чистоти у місті. Ніхто на цьому заробляти не збирається. Місто повинно створити умови для комфортного проживання людей із тваринами. Цей баланс потрібно зберегти.

У місті повинні існувати певні правила утримання собак та котів, які можуть опинитися на вулиці, і вони повинні бути однакові для всіх. Власники тварин теж повинні розуміти, що ідентифікація чотирилапих зводить до мінімумів їх викидання на вулицю, а також полегшить пошуки тварини, якщо вона загубиться. Крім того, опиняючись на вулиці, тварина може нести певну загрозу людині, до прикладу, вона може переносити інфекцію. Відповідно нам це потрібно заблокувати, а для цього улюбленця необхідно вакцинувати. Такими правилами живуть усюди в Європі, в Австралії».

Нагадаємо, 10 березня виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення про вдосконалення реєстрації домашніх котів і собак, а також утримання і поводження з тваринами у Львові. Реєстрація чотирилапих улюбленців передбачає їхній облік через присвоєння тварині індивідуального номера та внесення відповідної інформації до загальної бази даних про тварин. Базу даних обіцяють створити до 15 травня цього року. А процедуру реєстрації можна буде здійснити у будь-якій ветеринарній клініці, або ж у ЛКП «Лев».

Фото: platforma-reform.org