Андрій Хаверчук: «Чим більше легальної зброї у суспільстві, тим менший рівень насильства»

|

Виконавчий директор «Української стрілецької асоціації» про легалізацію вогнепальної зброї в Україні:

«Сьогодні в Україні є понад один мільйон власників зброї і ця тенденція йде до зростання. Україна є фактично єдиною країною в Європі, яка досі не має законодавства у цій сфері. Новий законопроект покликаний врегулювати й зробити більш прозорими питання володіння легальною зброєю в Україні.

Чим більше зброї, тим більше насилля – це міф. Заборона зброї жодним чином не впливає на рівень насилля, ба більше, вона має зворотну статистику. До прикладу, у Люксембурзі та Росії, де діє суворе законодавство з приводу дозволу на користування зброї, кількість убивств більша, ніж у європейських країнах із ліберальним ставленням до озброєння населення. Тобто чим більше ми маємо легальної зброї, тим менше насильства і насильницьких злочинів у суспільстві.

Нещодавно цікавий факт зафіксовано в Кенії. Коли в одному із міст терористи захопили торговий центр, то першими на захист людей стали не правоохоронці, а власники ліцензійної зброї, які зірвали задуми терористів.

У США 91% американських поліцейських підтримують легальне володіння зброєю громадянами. Грузія та країни Прибалтики також пройшли відповідні законопроекти.

Світова тенденція свідчить, що чим більше легальної зброї у законослухняних громадян, тим нижчий рівень злочинності. А якщо хтось вважає, що українці до цього «не доросли», то візьмімо до уваги приклад Молдови. Люди цієї країни вирізняються палким темпераментом, але вони впровадили легальне користування короткоствольною вогнепальною зброєю ще з 97 року. І у Молдові була політична криза, захоплювався парламент, однак в Молдові не було такої кількості жертв, як у нас на Майдані.

Вочевидь, високий рівень негативних відгуків з приводу легалізації вогнепальної зброї в Україні свідчить лише про низьку обізнаність із міжнародним досвідом.

Також не потрібно забувати, що в Україні є клас людей, який має право на легальне використання зброї – це силовики, судді, журналісти і привілейовані особи. Але ж усі люди мають бути однаковими перед законом і мати однакові права».

Детальніше читайте у статті Львівського порталу тут: Зброя не вбиває – вбивають люди

Фото: Львівський портал