Володимир Шеремет про пропуск через державний кордон мобілізованих чоловіків

|

Помічник начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України розповів про те, хто з чоловіків мобілізованого віку може безперешкодно виїжджати за межі України.

«В медіа-просторі шириться інформація про те, що прикордонники не випускають з країни чоловіків, які підлягають мобілізації.

Заявляю офіційно, і це позиція Державної прикордонної служби України, що жодних додаткових завдань відносно громадян України, які підлягають мобілізації, щодо їх непропуску через державний кордон – немає. Усі ці чутки про заборону виїзду з країни чоловіків мобілізаційного віку є черговою інформаційною війною.

Для того, щоб усім було зрозуміло, зазначу, що ми, прикордонники, є виконавцями. Ми виконуємо доручення правоохоронних органів. Ми можемо не пропусти через кордон громадянина України чи іноземця тільки на підставі доручення правоохоронних органів.

До прикладу, якщо мова йде про людей мобілізованого віку, які уникають несення служби. Якщо людина не з’являється у військомат по повістці, проти неї порушують кримінальне провадження. Про даний випадок представники правоохоронних органів повідомляють прикордонників, вони присилають відповідне доручення щодо не пропуску такої людини через державний кордон. Ця інформація вноситься у центральну базу даних про осіб, яким заборонений виїзд за межі України. Інформація є конфіденційною, її ніхто не буде знати, допоки людина не приїде на кордон. При цьому, інформацію про заборону виїзду з України мобілізованої людини буде знати лише прикордонник, який перевіряє дану особу, і сам мобілізований, який прибув у пункт пропуску. У такому випадку, ми зобов’язані сповістити правоохоронні органи і передати цю людину їм.    

Наголошую, що це стосується лише тих людей, відносно яких є доручення від правоохоронних органів щодо їх затримання. Решта мобілізованих можуть спокійно перетинати кордон. Жодних обмежень для них немає.

Додам, що у Західному регіональному управлінні щодня ведеться графік виконання доручення правоохоронних органів і наразі відносно мобілізованих жодної інформації про їх затримання не надходило». 

Фото: Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *