Петро Писарчук, народний депутат України, про вклад Президента Януковича в підготовку Львова до Євро-2012

Львівський портал

|

29 жовтня у Львові відбудеться відкриття новозбудованого стадіону, який прийматиме матчі Євро-2012. Свого часу серед скептиків будівництва стадіону у Львові був народний депутат України, голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук. Отож за день до відкриття стадіону розмова з головним «регіоналом» Львівщини як про цей об`єкт, так і про підготовку області до Євро-2012 загалом.

– Петре Івановичу, ще кілька років тому – у 2007-2009 роках – у своїх коментарях Ви неодноразово висловлювали думку про те, що стадіон у Львові не збудують і місто втратить право приймати матчі Євро-2012. Ви не вірили в реалізацію проекту, але сьогодні маємо іншу картину – 29 жовтня у Львові відкриватимуть новий стадіон… 

– Я не вірив в  людей, які у той час займалися  будівництвом стадіону. Але змінилася  влада, до влади прийшла політична  сила, яку галичани не зовсім шанували і шанують, але маємо у Львові і в Україні підготовану інфраструктуру до Євро-2012.

Скажу відверто: якщо б Віктора Януковича у свій час не обрали президентом, то Євро в Україні, а тим паче у Львові, не відбулося. Без підтримки президента Януковича, Львів би не підготував інфраструктуру до Євро-2012.

Я знаю реальний стан речей, який був не тільки у Львові, але й при будівництві «Олімпійського» у Києві. Тільки неймовірними зусиллями будівельників, постійного контролю з боку президента, нам вдалося здивувати Платіні, УЄФА та підготувати об’єкти до Єврочемпіонату.  

– Сьогодні  лунає багато заяв стосовно готовності стадіону у Львові. Прокоментуйте їх. Хто і навіщо робить такі заяви, кому це вигідно? 

– Розмов навколо  відкриття стадіону у Львові ходить дуже багато –  і про те, що багато ще не зроблено, і про те, що є якісь  порушення технологічного процесу. Я не беруся давати цьому оцінку, тому що знаю ціну словам політиків, особливо місцевого масштабу.

А щодо того кому це вигідно… А кому вигідно, щоб в Україні була постійна шарпанина, братоненависницька атмосфера панувала? Я не знаю, кому це вигідно, але точно не друзям України. Тих, хто критикує в Україні набагато більше, ніж тих, хто працює. Сидить чоловік цілими днями десь на лавці і все критикує, а часу, чи розуму, чи бажання навести порядок у своєму дворі немає. Так він Україну любити не готовий. Предметної любові до України, на жаль, сьогодні львівська політична еліта демонструє небагато.

Ясна річ, що ті, хто у попередні роки поставив під сумнів проведення у Львові Євро-2012, збанкрутувавши як менеджер і будівельник, розтративши мільйони місцевих львівських коштів – не будуть тішитися з того, що збудовано стадіон. Вони будуть шукати можливість принизити подвиг будівельників і зусилля влади. 

– Як  Ви думаєте, чи змінять  львів’яни своє ставлення до Партії регіонів, адже не можна не погодитися з тим, що саме за час правління цієї політичної сили на Львівщині за державний кошт капітально відремонтовано дороги міжнародного значення та дороги Львова, завершується реконструкція аеропорту, фактично з нуля побудовано стадіон…  

– Владу, на жаль, оцінюють не по тому, що відремонтовано дороги, побудовано аеропорт, стадіон, інші об’єкти… Пенсіонери хочуть, щоб їм пенсії збільшували і ціни не росли. Їх можна зрозуміти.

Для того, щоб  оцінити те, що сьогодні зроблено для  Львова новою владою на чолі з Віктором Януковичем потрібен час. Коли люди стануть більш  заможними, перестануть думати лише про кусень сала, а почнуть аналізувати, вони зрозуміють цей внесок. Наступне покоління львів’ян зрозуміє і дасть належну оцінку тому, що в умовах кризи, коли влада прийняла державу у розрусі, за півтора року вдалося усе це виправити, підготувати країну до Євро-2012, вивести країну з економічної кризи. Адже сьогодні Україна є самодостатньою державою, на відміну від Греції, яка постійно перебуває на грані дефолту.

– На  Вашу думку, чи окупиться  нам проект Євро-2012? 

– Не треба усе  вимірювати грошима. Україна та Львів  прозвучать на цілий світ. Іноземці пізнають нашу країну, наше місто, і  згодом приїдуть сюди. Ці речі на рахівниці  не порахуєш. Ясна річ, що збудовані об’єкти матеріально швидко не окупляться.

З іншого боку, наступний  рік для бюджету України буде набагато легшим, тому що не потрібно буде витрачати такі великі кошти на підготовку до Євро-2012 як у 2010 та 2011 роках, крім цього, у 2012 році Україна віддаватиме вдвічі менше боргів, аніж цього року.

Можна лише привітати  моє рідне місто з тим, що воно прозвучить не лише у європейському  масштабі, але й, думаю, після Євро-2012 про Львів дізнаються у всьому світі. Абсолютно не сумніваюся, а сподіваюся і буду все робити для того, щоб у тих людей, які приїдуть до нас в гості, залишилися найкращі враження про Україну, Львів і львів’ян.  

– На  Вашу думку, чи наблизить нас Євро-2012 до європейських стандартів і до Європи як такої?  

– Те, що держава, уряд і президент роблять усе можливе, щоб забезпечити Україні європейські стандарти – є беззаперечним. В підготовку України і Львова зокрема до Євро-2012 були вкладені величезні кошти. Згадайте, яка була ситуація з львівським стадіоном на момент президентських виборів 2010 року? На місці стадіону не було нічого, а сотні мільйонів гривень були просто розкрадені. З приходом Віктора Януковича усе змінилося.

Прагнення України до Європи має полягати не в словах, і не в тому, щоб усі виїхали до Європи, а в тому, щоб розбудовувати європейські об’єкти на Україні. Сьогодні команді Віктора Януковича вдалося збудувати в Україні, в тому числі і у Львові, ультрасучасні аеропорти, надсучасні стадіони у найбільших містах, які можуть приймати матчі світового рівня, відремонтовано дороги. Розбудова європейських об’єктів в Україні – це і є найкращий доказ прагнення до Європи.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *