Сергій Бащук, депутат львівської міськради від «Нашої України», про профанацію від колег-депутатів

Львівський портал

|

«Пропонуються до приватизації два об’єкти великі – «Гранд Готель» і «Леополіс». Про їх цінність зайве говорити – як кажуть, центріше не буває. Розумію, що треба такі об’єкти приватизувати, бо власники мають вкладати кошти у їх реконструкцію. Стоїть питання, за яку ціну громада приватизовує ці об’єкти. Бо коли ми продаємо майно, то повинні чітко знати, скільки воно коштує.

Однак ми голосуємо в темну. Приймаємо рішення про приватизацію того чи іншого об’єкта, а ціну визначає експерт. Повірте, після прийняття цієї ухвали про визначення ціни на сесії, абсолютно нічого не зміниться. Підприємець іде в суд і суд приймає рішення про те, що підприємець правий. Він купує за ціною, що визначив експерт. Таким чином були продані готелі «Незалежність», «Львів» і «Київ». На мою думку, за абсолютно неадекватними цінами.

Я пропонував, щоб ми передбачили те, що такий чи інший готель можна продати за суму, не менше, до прикладу 50 млн грн чи 100 млн грн. Пропонував, щоб зараз не голосувати про передачу цих об’єктів у приватизацію, а доручити управлінню комунального майна провести експертну оцінку цих об’єктів і на вересень, маючи експертну оцінку, приймаємо рішення свідомо із ціною.

Я не розумію, чому це заперечує начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич. Нібито міська рада не може заключити угоду з незалежним експертом і провести оцінку. Це б давало гарантії нам, як власникам майна унеможливити ймовірність продажу за низьку вартість. А кожен наступний експерт вже б не міг встановлювати нижчої оцінки, хіба що вищу. Оскільки майно зростає у ціні.

Я прогнозую, що ця ухвала буде оскаржена прокуратурою. Хоча більшість, яка нині голосувала за ухвалу, відкине протест прокурора. Але навіть, якщо буде діяти ухвала, вона юридичного застосування не матиме. Тобто, навіть якщо рада не захоче затверджувати ціни продажу, однак є рішення про передачу на приватизацію, то суд все рівно зобов’яже управління комунального майна продати той чи інший об’єкт. І, як я згадував, така система була застосована при продажі попередніх готелів. Нагадаю у 2003-2006 діяла норма, коли рада затверджувала ціну продажу, але люди це оспорювали у судах, бо ухвала була незаконною.

Те, що пропоную я – законний механізм. Вказувати у кожному випадку – за ціною, не нижчою, що визначена в ухвалі.

Натомість прийняли ухвалу, у якій повна профанація. Тільки я не знаю свідома чи несвідома ця профанація.

– Ви маєте застереження, що ці готелі будуть продані за низькою ціною?

– Не можу стверджувати, але життя дуже скоро покаже, що і як з цього вийде. Прогнозую, що ця ухвала жодного впливу на  рішення на експерта не матиме і об’єкти будуть продані по рішенню експерта. Якщо він виявиться порядним, то він встановить адекватну ціну. Якщо ж експерт буде такий, який оцінював готелі «Київ» чи «Львів», де 200 доларів за метр, то безперечно ми будемо змушені продати по такій ціні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *