Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління Львівської міськради, про двоставковий тариф

Львівський портал

|

“Передовсім, питання комунальних тарифів сформульоване в законі про житлово-комунальні послуги і цей закон каже, що будь-який тариф має бути економічно обґрунтованим. Є постанова уряду, яка встановлює порядок прийняття і затвердження економічно обґрунтованого тарифу. Різницю у випадку встановлення економічно необґрунтованого тарифу відшкодовує підприємству міська рада з бюджету міста.

Для того, щоби збільшити видатки міського бюджету, треба їх з одної статті перекинути на іншу. У даному випадку йдеться про те, що міська рада не зможе вживати  жодних дій з обслуговування житлового фонду. 230 мільйонів мали б бути забрані з бюджету і передані теплопостачальним підприємствам. Це порушення бюджетного кодексу і за це може бути навіть кримінальна відповідальність.

Друге питання — у постанові Кабміну написано про те, що на послуги з централізованого опалення застосовують двоставковий тариф  і крапка.

Третє питання — у зв`язку із змінами в законі про місцеве самоврядування і законом про державно-приватне партнерство поза повноваженнями органів місцевого самоврядування затверджувати тарифи на тепло і централізоване водопостачання. Тариф встановлює НРКЕ.

На жаль, ми аналізували процедуру прийняття тарифів і хочу зазначити, що юридичне управління не може спрогнозувати, скільки часу потрібно, аби затвердити новий тариф на теплопостачання.

І останнє — ми не можемо діяти в інший спосіб, ніж встановлено законом — якщо закон каже, що ми маємо діяти в такий спосіб, то ми мусимо діти саме так.

Попередній тариф затверджував виконком і він є законним. Я вважаю, що немає підстав для його скасування”.

 

Нагадаємо, депутати від ВО “Свобода” внесли до порядку денного завтрашньої сесії міської ради питання про скасування рішення виконкому ЛМР про двоставковий тариф на теплопостачання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *