Роман Ілик, голова ЛОПО ВО «Батьківщини» про збір правоохоронцями особистої інформації про його однопартійців

Львівський портал

|

На минулому тижні лідера Львівської «Батьківщини» Романа Ілика було викликано на допит у Львівське міське управління міліції. Під приводом розслідування кримінальної справи, порушеної щодо подій 9 травня у Львові, слідчі вручили голові партійного осередку запити про надання копій установчих документів організації, а також вони хочуть отримати анкетні дані усіх членів Львівської обласної «Батьківщини».

Разом з повісткою на адресу партійного офісу надійшло два офіційні листи  від імені слідчого з відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів. Один документ вимагає надати копії правовстановлюючих документів партійного осередку. В іншому, зокрема, йдеться: “з метою всебічного, повного та об’єктивного дослідження обставин справи, отримання інформації, яка б сприяла розкриттю даного злочину, просимо надати довідкою список всіх осіб, належних до Львівської обласної організації ВО “Батьківщина”. При цьому просимо обов’язково зазначити з якого часу вони є членами…, їхні повні анкетні дані, адреси проживання та контактні номера телефонів”.

Як свої вимоги аргументували слідчі та як розцінювати виклик на допит політика, чия організація принципово не брала участі в масових  дійствах на 9 травня – про це та інше в розмові з головою Львівської обласної організації ВО “Батьківщина” Романом Іликом.

Пане Романе, якою була Ваша перша реакція? Ви здивувалися чи очікували на щось подібне?

Такі речі уже сьогодні не дивують. Коли переслідують лідерів такого рівня як Тимошенко чи Луценко, то зрозуміло, що для керівників обласних чи районних партійних організацій виклики у правоохоронні органи скоро будуть такою ж буденщиною, як і для них. Але цікаво те, що ми завжди на рівні області поводили себе толерантно, виважено і, найголовніше, послідовно. З боку нашої політичної сили ніколи не було порушень громадського спокою чи правопорядку, ми жодного разу не проводили пікети чи акції, які були б заздалегідь не погоджені в органах місцевого самоврядування. Ми завжди дотримувалися усіх юридичних процедур при проведенні будь-яких масових заходів. І тут раптом вже на самому допиті виявляється, що порушена кримінальна справа в ході розслідування подій 9 травня. І за цим фактом мене, як голову обласної партійної організації ВО “Батьківщина” залучено до цієї кримінальної справи у якості свідка. Але свідка у чому? Адже напередодні 9 травня через усі ЗМІ була поширена публічна заява від імені “Батьківщини”, що наша партія не братиме участі у тих заходах, бо вважаємо їх провокацією. Більше того, ми закликаємо усі інші політичні сили не приймати в цьому участі!

Як слідчі аргументували потребу у Вашому допиті?

Пояснення було приблизно таке: чи не зверталися до нас представники “Свободи” з пропозицією якось спільно проводити спільні заходи, які відбувалися 9 травня. Був ще ряд питань, які зараз не можна озвучувати до завершеня слідства у зв’язку з письмовою підпискою про нерозголошення.

Перейдемо до найголовнішого…

Так, найбільше мене вразило те, що під цим приводом – залучення мене до справи у якості свідка – вимагають від обласної партійної організації всі копії установчих документів. Не кажучи вже про те, що там дуже ретельно, в анкетній формі зібрані усі персональні дані про мене, включаючи особисте життя та всі можливі контакти. Але від того ще можна якось абстрагуватися, бо в принципі ця інформація не є ні для кого прихованою. Але те, що попросили надати інформацію про кожного члена партії з кожного районного та міського осередка, щоб на кожного ми дали довідку-об’єктивку… Це вже суперечить чинному законодавству. І Конституція України, і закон про партії говорять про те, що кожен громадянин має право згідно свого бажання та ідейних переконань приймати участь у політичній діяльності будь-якої партії. І будь-яка з цих партій не зобов’язана надавати конфіденційну інформацію про членів своїх осередків. Бо вважаємо, що це конфіденційна інформація.

Яку відповідь Ви надали слідчим?

Щодо копій документів, проблем немає жодних. При бажанні їх можна витребувати і в органах юстиції. Завірені копії ми надіслали слідчим на другий же день. Так само по другому запиту ми підготували та надіслали листа: що стосується членів партії, ми можемо надати узагальнену інформацію – що в нашій організації більше 26 тисяч членів партії, що в нас стільки то міських-районних-сільських осередків. А що ж до персональних даних, то згідно Закону про партії, така інформація є конфіденційною і надавати ми її не будемо.

Як Ви усе це розцінюєте?

Розцінювати можна по різному… Але незрозуміло для чого у ході розслідування таких справ потрібна вся база даних Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”. Для чого питається? Тому по іншому, як поставлення завдання для правоохоронних органів вищестоячими державними органами, це розцінювати не можна. Звичайно, це лише здогадка, а не доконаний факт, але все таємне з часом стає явним. Скоро будуть парламентські вибори. Можливо влада вже готується до них. Особиста інформація про наших партійців може бут використана проти них же. На них може чинитися адміністративний тиск, їх можуть переслідувати за політичні переконання. Складається враження дежавю: начебто ми дуже стрімко повертаємося в радянське минуле.

Півроку тому Львівська “Батьківщина” проводила на вулицях міста креативну акцію “Повістка для кожного”. Виклики у прокуратуру усім перехожим роздавали молодики у формі НКВД. Метою акції було привернути увагу людей до того, що такі повістки можуть з’явитися завтра у будь-кого вдома, а на місці переслідуваних опозиційних політиків завтра може опинитися будь-хто із мешканців Львівщини. Як у воду гляділи…

Розмовляли Ірина ЮЗИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *