Петро Писарчук, народний депутат України, про підготовку Львова до Євро-2012

Львівський портал

|

– Рівно через рік в Україні розпочнеться Євро-2012. У Львові досить довго точилися дискусії про те, чи встигне місто якісно підготуватися до Єврочемпіонату – збудувати стадіон, реконструювати аеропорт, забезпечити готельні номера і т.д. Як Ви оцінюєте підготовку Львова до Євро-2012 сьогодні?
– Я багато поїздив по світу. Ще в молоді роки в мене була можливість поселятися в інших краях та й сьогодні багато людей із статусом народного депутата переселилися до столиці, але як на мене, Львів найкраще місто не тільки в Україні, але і в Європі. Тут народжуються і живуть надзвичайно працелюбні люди, які будують пів-Європи, Москву, навіть Сибір освоюють.

Інша справа – влада, яка також буцімто місцева, але навіть при здійсненні такого суперпроекту як підготовка до Єврочемпіонату, все, що могла, навіть робочі місця, які з’явилися при виконанні робіт з будівництва стадіону, доріг та аеропорту віддала іногороднім чи іноземним працівникам.
Але все ж таки завдяки рятівному жилетові зі сторони Президента, держави та всієї центральної влади є надія, що Євро-2012 у Львові відбудеться.
Не хочу більше сьогодні конкретизувати провали місцевої влади, бо це кидає тінь на наше місто і його мешканців. Настав час припинити дискусії навколо цієї теми, а згуртуватись і зробити так, щоб через рік Львів гідно прийняв гостей з Європи. Займати сьогодні позицію стороннього спостерігача і критикувати провали в підготовці Євротурніру буде найлегше, але аж ніяк не патріотично, на шкоду іміджеві держави та міста. Тому маємо ще рік, щоб кожен в міру своїх сил наближав Львів до європейських стандартів культури та побуту.

– Нещодавно директор турніру Євро-2012 Маркіян Лубківський висловив критику у підготовці Львова у дорожньо-транспортній сфері. Зокрема, він відзначив погану якість доріг та відсутність у Львові комфортного транспорту для перевезення туристів. На Вашу думку, чи встигне мерія Львова якісно вирішити ці проблемні питання, чи й тут доведеться державній владі та уряду рятувати авторитет міста Лева?
– Дійсно розвиток інфраструктури міста страждає не так від браку грошей, як від громіздкої, корумпованої структури управління ним, що вибудовувалась не один рік.

Не вірю, що за рік це вдасться змінити. Ці проблеми залишаться і після проведення Євро. Жоден уряд не може замінити і врятувати всі міські ради в державі. Оцінку роботи місцевим можновладцям мають давати виборці.
Життя триватиме і після Євро-2012, а тому я переконаний, що рано чи пізно в нашому рідному місті буде влада, яка дбатиме за добробут людей та умови їхнього проживання.

– На Вашу думку, якою буде доля майбутнього стадіону до Євро-2012? Хто б мав ним опікуватись після Єврочемпіонату?

– Це такий головний біль, вилікувати який буде непросто. Стадіон збудований за державні кошти, а отже є державним. Футбол – це вже комерція і розвивається не коштом держави. Як це поєднати? Уявімо, що держава передає стадіон у комунальну власність міста. Є два варіанти – безкоштовно або з поверненням до бюджету затрачених на його будівництво коштів. Другий варіант зробить місто багаторічним боржником перед держбюджетом.
Але й це ще не вирішення питання, бо міський бюджет не в силах та й не повинен витрачати кошти на експлуатацію стадіону. Логічно було б його продати чи передати в довготермінову оренду футбольному клубу. Чи під силу це сьогодні нашим „Карпатам”? Боюсь, що ні. Бо утримання такого об’єкту недешеве задоволення. Але іншого виходу, щоб не пропав цей стадіон, як виводити наш галицький футбол на рівень хоча б донецького „Шахтаря”, – в нас немає.

– Упродовж років підготовки Львова до Євро-2012 було відкрито низку кримінальних справ щодо зловживань міських чиновників під час будівництва чи реконструкції тих чи інших об’єктів до Єврочемпіонату з футболу. Зараз усі ці справи „зависли” у повітрі, не виключено тому, щоб не псувати імідж міста напередодні Євро-2012. Як Ви вважаєте, чи знайдуть всі ці кримінальні справи логічне завершення, чи будуть покарані винні у зловживаннях чиновники?

– Напевно сьогодні дійсно не час, бо якщо ми ще й зараз пересадимо всіх, хто нагрів руки на підготовці до Євро-2012, маю на увазі мера та його будівничих, які профітькали не один мільйон міських грошей, то тоді про Євро-2012 прийдеться забути точно.
Але абсолютно переконаний, що після Єврочемпіонату ми зобов’язані розібрати все, як кажуть по-кісточках, і віддати належне кожному. Бо коли ми цього не зробимо, не відбудеться докорінних здвигів, просування Львова до Європи, не підуть інвестиції, а безвідповідальність та корупція місцевої влади прирече нас не на європейське, а скоріш на африканське існування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *