Олег Рудницький, кандидат в депутати ЛМР від "Сильної України", про досвід боротьби з хабарництвом в органах влади, необхідні Львову зміни та фальсифікації на виборах

Львівський портал

|

– Олеже Володимировичу, Ви працювали у правоохоронних органах, зокрема в управлінні по боротьбі з економічними злочинами, а тепер йдете у політику. Використовуватиме свій досвід у іншому амплуа?

Я, фактично, і не припиняв ніколи цього робити. Попрацювавши тривалий час у правоохоронних органах, маю неабиякий досвід роботи, тому, звісно, й надалі використовуватиму свої знання. Одним з основних напрямів служби боротьби з економічними злочинами є боротьба з хабарництвом і корупцією та зловживанням службовим становищем. Це завжди було пріоритетним завданням, і вирішенню цих проблем приділяли колосальну увагу.

Зважаючи на те, що начальником управління я вже не працюю з 2005 року, бо пішов на інші посади і в державній службі по боротьбі з економічними злочинами не працював, все одно серце болить, коли бачиш, що посадовці чинять неправомірні дії. На моє переконання, більшість у владу йде тому, щоб нею зловживати, використовувати у власних інтересах. З цим важко змиритися. Тому, враховуючи свої практичні знання, зв’язки з правоохоронними органами, як можемо, боремося з цим явищем і дотепер.

– Як Ви вважаєте, є можливість перемогти корупцію у владі? Яким чином це можна зробити?

Перемогти корупцію у владі надзвичайно складно. Колись я висловився, що корупція, як і проституція, є вічною. Принаймні, у нашому суспільстві. Тому що для того, щоб побороти корупцію, потрібно змінити ментальність наших людей.

Ви знаєте, що жінка, будучи вагітною, спілкується зі своєю дитиною, і дитинка чує, що говорить мама. Про хабарництво йдеться вже тоді, коли мама домовляється з акушером чи гінекологом. Потім дитинка йде в дитячий садочок, і, не розуміючи, що це таке, вже чує з уст мами й тата, що потрібно дати якісь кошти, щоб її прийняли, чи заплатити за певну довідку, що вона має усі щеплення, чи інші довідки до школи.

Люди передають дитині ще змалечку усвідомлення того, що корупція є на кожному кроці, тому пізніше змінити це дуже важко. Ми ментально звикли до того, що стикаючись з певними перепонами і перешкодами, усі питання вирішуємо за допомогою хабарів чи подарунків. Корупцію можна викорінити, почавши з себе.

На моє глибоке переконання, боротися треба як в усіх цивілізованих країнах: якщо високопосадовець вимагає хабар, офіцер міліції чи працівник будь-якого правоохоронного органу по боротьбі з хабарництвом і корупцією може дати цей хабар, задокументувати його і особисто свідчити в суді. А в нашій державі міліціонер, якщо навіть не те, що сам буде давати і свідчити в суді, а навіть якщо він провокуватиме заявника піти і дати хабар, це вже є злочином,  провокацією хабаря. Повинні відбутися зміни в Законі «Про оперативно-пошукову діяльність», а саме: органи, які мають право, і у функції яких є боротьба з хабарництвом і корупцією, на вимогу високопосадовця, який вимагає хабар, повинні мати право дати його, належно задокументувати і виступати з цими доказами у суді. Так само, як правоохоронцям дозволено здійснювати оперативну закупку наркотиків. Не менш важливим є те, щоби держава виділяла на це кошти. Понад те: якби хтось був у цьому зацікавлений, маю на увазі керівництво державою чи парламентарів, хабарництво і корупцію можна було б викорінити за рік максимум. Але це, мабуть, нікому не вигідно.

– З тих пір, коли Україна стала незалежною, у владі зародились цілі традиції хабарництва. Якщо Ви станете депутатом і надалі житимете за своїми принципами, то створите для чиновників проблему, яка обернеться тиском для Вас. Не боїтеся?

Не боюся, бо своє вже відбоявся. Насправді важко боротися з тією проблемою, коли, щойно потрапивши у владу, чиновнику за вирішення будь-якого питання пропонують, дають і несуть хабарі. Чомусь людей, як я говорив раніше, змалечку виховано так: за будь-що вони готові нести хабар. Навіть в побуті існує вислів «я розрахуюся», тобто навіть апріорі немає речей, які мали би робитися безкоштовно, як «Добрий день» дати. Ти заходиш будь-куди і відчуваєш у собі за щось провину і зобов’язання витягнути тих кілька гривень і комусь їх віддати.

– Що і як, на Вашу думку, потрібно змінити у місті? Як діятимете Ви, отримавши депутатський мандат?

Це, насправді, широке для обговорення запитання, але водночас і просте. Що потрібно для того, щоб людина у своєму домі почувалася добре? Щонайперше, це робота, яка би приносила у сім’ю достаток, щоб сім’янин міг без зайвого клопоту вирішівати свої проблеми. Тому місту потрібен, – а я для цього прикладатиму максимум зусиль, усі свої знання і можливості, – здоровий інвестиційний клімат, щоб сюди приходив великий бізнес, створювали робочі місця, і щоб мешканці Львова не бідували по заробітках, по ринках, по тимчасових роботах, а мали високооплачувану кваліфіковану працю. Це, як на мене, основне завдання влади.

Спілкуючись з посадовцями міської ради, часто запитую: «Невже вам не хочеться зробити у місті щось таке, що коли закінчиться ваша каденція, про Вас казали: «Оце було зроблено за участі того чиновника, оце – за іншого?». Погляньте, скільки у нас пустує земель, скільки є підприємств, які раніше працювали. Вони фактично викуплені, роздріблені. Якісь маленькі магазинчики, поодинокі невеликі підприємства. Місто не дає тих умов, які би заохотили сюди великий бізнес, щоби він створив високооплачувані робочі місця. Оце є першочерговим завданням, і я усіма своїми зусиллями намагатимусь цьому сприяти, отримавши депутатський мандат.

Я глибоко переконаний: сприятливий інвестиційний клімат – найважливіше для міста.

– В правоохоронних органах Грузії вдалося провести реформу, завдяки якій рівень довіри до міліції значно зріс. Чи можлива така реформа в Україні?

Не можна все міряти однією міркою, зважаючи на досвід Грузії або іншої країни. Можна, звісно, за один день розігнати усіх досвідчених працівників міліції, взяти інших, які не мають такого досвіду. Проте це не буде вирішенням ситуації. Повернути довіру людей можна, якщо, до прикладу, перевести на іншу роботу тих, хто, наче п’явки, присмокталися до відповідних посад і, зловживаючи своїм службовим становищем, «кришують» злочини, які вчиняють ті чи інші особи. Можливо, заплющують на це очі. Але найважливіше, що потрібно зробити, це, по-перше, деполітизувати правоохоронні органи, щоб на міліції не відбивалися політичні настрої, хвилі і вподобання, щоб від зміни уряду, президента чи влади на місцях на 180 градусів не змінювалося і керівництво, і напрями й пріоритети роботи. І щонайважливіше – це підвищення заробітної плати. Бо простому оперуповноваженому карного розшуку важко на совість виконувати свій прямий обов’язок із зарплатою 1300 гривень, коли і «кишенькові злодії», і державні службовці чи бізнесмени, які вчиняючи махінації, спокушають працівника міліції великими сумами, щоби той або не відкривав справи, або, принаймні, не заважав у скоєнні злочину.

Щодо кількісного складу працівників міліції – це залежить від росту злочинності в місті. Однозначно повинно бути більше працівників патрульно-постової служби, які слідкують за громадським порядком у місті та реагують миттєво, і високваліфікованих працівників оперативних підрозділів, які завдяки досвіду ефективно можуть попередити, розкрити злочин чи завадити його скоєнню.

– Який Ваш прогноз щодо виборів? Хто буде вдаватись до фальсифікацій, якщо такі будуть?

Вдаватимуться ті, кому вони вигідні та хто має можливість це зробити. На мій погляд, сфальсифікувати не може той, хто не представлений в територіальних або дільничних виборчих комісіях, а ті, хто там знаходиться, хто має право підпису і безпосереднього доступу до протоколів чи будь-яких інших документів, тому на це питання є чітка відповідь. А щодо прогнозів – враховуючи попередній досвід виборів, думаю, будуть масово фальсифікувати.

Хочу застерегти людей, чиїми руками це будуть робити: «Шановні, за це передбачено   кримінальну відповідальність!»

Наша політична сила цілком підтримує об’єднання «За чесні вибори!» та його заяви про об’єднання. Ці політичні сили між собою попередньо контактували і домовлялися, а нас не запросили, вочевидь, вважаючи провладною партією. Ми і надалі стоїмо на чіткій позиції, щоб не було жодних фальсифікацій. Ми за те, щоби відстояти своє право і виборців, які висловили своє волевиявлення. І ніхто, жодна посадова особа чи член ТВК або ДВК не мають права змінювати думки виборця. Ми на це реагуватимемо жорстко і послідовно.

– Людина з Вашим досвідом стала б у пригоді будь-якій партії. Чому обрали саме «Сильну Україну»?

Тому, що її програми мені ідейно близькі і такі, що відповідають моїм переконанням. Я повторю слова нашого лідера Сергія Тігіпка, у державі можна змінити щось на краще, перебуваючи у владі. В опозиції нічого суттєво зробити не можна, а лише не допустити прийняття антисоціальних рішень влади. А щоби щось змінити, поліпшити, потрібно чітко заявляти свою позицію і виконувати це. Для мене дивно, як люди, які були в різних політичних силах, і далі йдуть у владу, хоча було допущено безліч помилок, але ніхто не наважиться визнати їх. Ніхто не прилетів з іншої планети чи країни і не роздав нашу землю, комунальне майно. Ніхто не голосував за ті шалені кошти, які залучено під величезні відсотки, які доведеться віддавати нам і нашим дітям.

Ми не були представлені у владі, ми партія реформаторів і нових лідерів. Ми працюватимемо так, щоби з плином часу, у старості, не соромно було за прожите і зроблене, щоби діти і внуки могли нами пишатися.

Довідка

Олег Рудницький – колишній співробітник правоохоронних органів з великим стажем, сьогодні – почесний президент компанії «ЛЕВ». З оперуповноваженого районного відділу по боротьбі з економічними злочинами він завершив свою службову діяльність заступником начальника головного управління МВС у Львівській області. Олег Рудницький представляє п’ятірку кандидатів у депутати Львівської міської ради від партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Досвід такої людини незамінний при ухваленні важливих для львів’ян рішень в міськраді, щоб уникнути зловживань та нецільового використання бюджетних коштів. 

Газета «Ратуша»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *