Михайло Хміль, голова ЛМО партії «Фронт змін», лідер списку кандидатів у депутати Львівської міськради, про ведення виборчої кампанії

Львівський портал

|

Пане Михайле, ця передвиборча кампанія короткотривала, а тому діяти треба стрімко і подекуди навіть агресивно, щоби зацікавити потенційного виборця. За якими методами працюєте Ви та команда «Фронту змін»?

Наша команда працює на виборах за допомогою ЗМІ – газет, радіо, телебачення, інтернет-ресурсів. Завдяки їм, доносимо інформацію про свою діяльність і програми, які пропонуємо для реалізації у місті.

Разом з тим, щодня ми зустрічаємося з жителями міста, маємо з ними відверті розмови. Тим самим позиціонуємо себе як політичну партію, а не команду «шоуменів».

Більше того, щоби більше дізнатися, що саме турбує львів`ян, кандидати у депутати від «Фронту змін» на період виборчої кампанії взяли відпустки, як це передбачено законом.

Відомо, що у вашій політичній силі усі, хто йде за партійним списком, заодно балотуються і в мажоритарних округах. Це задум львівського осередку партії, чи загальноукраїнська ініціатива «Фронту змін»?

– Це рішення було прийняте під час загальноукраїнського з`їзду партії. Проте ще до нього, на обласній раді партії обласного осередку, ми прийняли аналогічне рішення з`їзду. Тоді ж було вирішено, щоби усі кандидати, прізвища котрих будуть у списку, обов`язково йшли через мажоритарні округи. Це стосується як кандидатів у депутати до міськради, так і кандидатів до облради.

Кожен кандидат у депутати готував власну виборчу програму чи вона у вас спільна?

– Програма у нас спільна. Що більше, то вона компонується з програмою кандидата у мери Степана Кубіва. Щоправда, програма обласного осередку партії від програми міського осередку дещо різниться, оскільки у ній передбачені пункти щодо розвитку села, переробної галузі, забезпечення сільського виробника технічними можливостями.

– Віддавна сформована думка, що львів`яни є прихильниками національно-демократичної ідеї, тоді як лідеру «Фронту змін» Яценюку близькі погляди неолібералізму. Які насправді погляди поділяє «Фронт змін» у Львові?

– На певному етапі, я б взагалі не називав прізвищ ні Яценюка, ні Кубіва, ні інших українських політичних лідерів, які є прихильниками тієї чи іншої політичної течії.

Варто також зауважити, що ми є проукраїнською партією, сформованою на християнських цінностях. Наш лідер – християнин, греко-католик. Наша партія, своєю чергою, також побудована на християнських цінностях. Ми – проукраїнська сила з чіткою програмою економічних реформ. Я би навіть сказав, що погляди нашого лідера лежать у площині економічного націоналізму.

– Ваша партія є молодою, асоціюється завдяки лідеру та молодим людям у команді. У списку до Львівської міськради також переважає молодь?

– Партія не формувалася винятково за віковими критеріями. Хоча у ній і насправді є більшість кандидатів, вік яких становить 30-40 років. Також є п`ятеро кандидатів, віком до 30 років і ще кілька, які мають більш поважний вік.

– За якими критеріями обирали майбутніх депутатів від «Фронту змін»?

– У списку кандидатів до Львівської міської ради представлені люди різних професій – лікарі, підприємці, освітяни. Також у нашій партії серед кандидатів є студент, кілька молодих людей, які вже не є студентами, але лише розпочинають діяльність. І, хоча вони вже працюють у комерційних структурах, все ж проблем студентства не забули, оскільки вчилися у вишах 3-4 роки тому.

Крім того, у всіх мажоритарних округах, кандидати у депутати є мешканцями цих районів. Ці люди щодня спілкуються зі своїми сусідами, жителями того ж району, знають особисто про всі труднощі, які людей турбують.

На який результат у Львові сподівається «Фронт змін»?

– Ми поставили завдання – вдвічі збільшити результат, який досяг наш лідер на президентських виборах.

– Нагадайте людям, який саме результат мав Яценюк.

– Арсеній Яценюк здобув 11%. Тобто наше завдання – набрати щонайменше 20%-22%.

– Сподівання більші на мажоритарників чи на партійний список?

– Сподіваємося на високі досягнення одних і других. Але навіть ті, хто є у першій п`ятірці партійного списку, не звільнені від роботи на мажоритарному окрузі. Думаю, людині буде неприємно визнавати, коли партія набере 15% чи 20%, а вона, як кандидат на мажоритарному окрузі, – 5% чи 6%. Якщо такі випадки будуть, то це стане підставою для проведення відповідних перевірок на рівні внутрішніх зборів.

– Йдеться про позбавлення такої людини місця у списку?

– Це визначатимемо разом на внутрішніх зборах, аналізуватимемо, наскільки людина віддавалася кампанії, наскільки ефективно вона працювала в окрузі, спілкувалася з виборцями.

– З боку владних органів Вам, як держслужбовцю, не створювали перепон?…

– Відкритих погроз не було, а на завуальовані натяки я не зважаю. Тим паче, у робочий час я не брав участі ані у масових заходах, ні в ефірах.

– Допускаєте думку про фальсифікації? Як захищатимете свої голоси?

Ми подали на кожну дільницю своїх кандидатів у члени ДВК.

Однак все було зроблено так, аби голоси львівських виборців підраховували представники коаліційних партій. Аби протистояти цьому найбільш рейтингові партії у Львові утворили об`єднання «За чесні вибори».

Окрім того, на кожній дільниці у нас будуть зареєстровані спостерігачі. Їхнє завдання – відстежити, щоби не було порушень, можливих фальсифікацій, щоб чесно був проведений підрахунок голосів, правильно оформлені протоколи, які потім будуть передані у міську виборчу комісію.

Також будемо проводити паралельний підрахунок голосів на кожній дільниці, після чого звірятимемо здобуті результати з даними протоколів з мокрими печатками, які будуть отримувати наші члени ДВК та спостерігачі.

– З усіма кандидатами у депутати підписано угоди про політичну відповідальність. Розкажіть детальніше про цей документ.

– Наша команда об`єдналася завдяки єдиній ідеї, єдиній платформі. Разом ми хочемо працювати надалі. Хоча, звичайно, завжди є присутня спокуса у певних людей. До прикладу, за конкретні дивіденди деякі люди можуть спокуситися і поповнити ряди певних об`єднань, які будуть сформовані у міській, чи в обласній радах.

Відтак, для убезпечення себе від можливих «міграцій», кожна людина свідомо підписала угоду про політичну відповідальність.

– Ви детально аналізували роботу ваших попередників-опонентів. Який депутатський корпус, мер, на Вашу думку, принесли найбільше користі Львову?

– Більшість львів`ян вважає, що найефективнішим, найуспішнішим мером був уже покійний Богдан Котик. За його головування Львів виглядав збалансованим, цілісним комплексом. Це була чітка система, хоча й, звичайно, мала свої мінуси.

Василь Куйбіда запам`ятався передусім тим, що пробув мером два терміни. Саме за його каденції була створена проблема, з якою зіштовхнувся Львів сьогодні. Йдеться про нестачу місць у дитячих садках, які були розпродані саме у часи Куйбіди.

Любомир Буняк запам`ятався двома речами. Зокрема, це програмою «вода», яку фактично на 90% він виконав, а ще його згадують як мера, у якого траплялися непорозуміння, скандали, конфлікти із журналістами та з депутатським корпусом. Хоча, якщо порівнювати Шпіцера, Куйбіду та Садового, то образ господарника найбільше поєднуваний з Буняком.

Андрій Садовий – дуже цікава особистість, але тільки його зовнішня форма. Подання себе переважає над кількістю справ, кількістю вчинків, які він зробив саме для міста.

Щодо депутатського корпусу нинішнього, то можна визнати їхню заслугу у тому, що вони знайшли можливість не конфліктувати, як між собою, так і з міським головою. Це позитивно позначається на оперативному прийнятті якогось рішення, проведенні певної постанови. І тут можна говорити про так звані підкилимні домовленості, які дозволяють депутатам із фракцій-суперників голосувати спільно.

– З приходом у міську раду, які зміни будете ініціювати?

– Першочергово хотів би говорити про структурні зміни у роботі Львівської міськради, у виконкомі. За кожним напрямком роботи треба сформувати експертні групи чи експертні ради, які оцінюватимуть всі проекти, що реалізовуватимуться у місті.

Я є абсолютним противником того, що мерія та виконком вирішують – жити чи ні якомусь проекту, а, що більше, – вирішують всі побутові проблеми.

Централізація дій у цій раді дійшла до того, що керівники районних адміністрацій перетворилися на статистів. Всі потоки ведуть на площу Ринок, 1. Переконаний, що це неправильно.

Однозначно будемо ініціювати перерозподіл обов`язків та повноважень, більше прав буде надано районним адміністраціям і дозвільна система зазнає змін.

– Ви готові до опозиційної роботи у раді?

– Готовий. Але переконаний, що будемо формувати більшість, а новим мером буде наш кандидат Степан Кубів і нам буде дуже просто з ним працювати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *