Оксана Дащаківська, виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України», про те, що зміни до закону про місцеві вибори не вирішують багатьох процедурних проблем

Львівський портал

|

– Ці зімни радше політичні, аніж якісь процедурні. Більшість процедур, які були невирішені та невизначені новим законом про місцеві вибори, все-таки залишаються невизначеними. Багато процедур, зокрема, щодо висунення кандидатів, щодо формування територіальних виборчих комісій – будуть потребувати подальшого роз’яснення ЦВК. Ми знову ж таки будемо змушені чекати кілька днів, доки прийде висновок чи суду чи ЦВК про те, що робити далі. Ще раз кажу – це є політичні, а не процедурні зміни.

Якщо говорити про власне політичні зміни, то, вважаю, позитивною є норма про те, що скасовано заборону участі у місцевих виборах місцевих осередків партій, які зареєстровані менш як за 365 днів до дня виборів. Дуже добре, що вони можуть брати участь, але які це буде мати політичні наслідки?

Наслідки такі – ці політичні сили в більшості випадків уже втратили своїх людей, з якими могли б іти на вибори і працювати, тому що цих людей заангажували політичні сили, які були переконані в правилах гри і за попередньою редакцією закону були готові розпочинати виборчу кампанію. На сьогодні особливо в містечках, районах, селах ми будемо спостерігати таке собі полювання на людей. Будуть полювати і за людьми, які можуть кандидувати, і за людьми, які можуть працювати у ТВК. Це з одного боку для людей може і добре, тому що це підвищує ставки. Вже не вони будуть платити за місце у списку, а може їм будуть пропонувати якісь пільги. Але по великому рахунку на покращенні представництва самоврядування громади це навряд чи відіб’ється.

Ще одна норма прийнята про те, що можуть висувати на посади міських голів і в депутати міських рад своїх кандидатів районні осередки. Це позитивна норма, тому що молоді партії не всюди встигли зареєструвати свої осередки, тому у Львівській області вибори у близько 10% міст були під загрозою через безальтернативність кандидатів.

Особливе питання викликає зміна норми щодо формування територіальних виборчих комісій. Ми знаємо, що в попередній редакції закону ТВК мали право формувати лише місцеві осередки депутатських фракцій, які входять до парламенту. На сьогодні дозволили місцевим осередкам, які зареєстрували своїх кандидатів, формувати і подавати людей до територіальних виборчих комісій. Це добре. Це збільшить склад ТВК хоч несуттєво – на три особи. Але процедура формування оцих трьох людей досі не є чітка і відома.

Якщо попередні президентські вибори чітко поділили електорат, то ,я думаю, під час місцевих виборів голосування буде дещо розпорошенішим, і ми будемо мати досить неоднорідні ради, політично в яких буде досить складно працювати.

Нагадаємо, 30 серпня Верховна Рада України прийняла зміни до закону про місцеві вибори. Прийнятим законопроектом дозволена участь в місцевих виборах місцевим організаціям політичних партій, створених пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *