Роман Онишкевич, директор центру експертних досліджень «Тема», про зміни до закону про місцеві вибори, які можуть бути внесені 30 серпня

Львівський портал

|

– Після того як світова громадськість вкрай негативно відреагувала на новий закон про місцеві вибори в Україні, то для того, щоб зберегти обличчя і залишатися в очах Європи цивілізованим керівником держави, президент вніс свої пропозиції до закону. Відповідно, закон буде доопрацьований.

В першу чергу це буде стосуватися багатьох технічних моментів. Технічних, але дуже важливих, без яких вибори відбутися не можуть.

Зокрема, це стосується формування виборчих комісій – територіальних і дільничних. Якщо раніше у склад комісій входили тільки ті партії, які представлені в парламенті, то, можливо, зараз представництво у комісіях буде розширено.

Можливо, також слід очікувати зняття дискримінаційної статті, за якою участь у виборах не можуть брати партії, зареєстровані пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів. Очевидно, що і Європа, і різні інституції негативно зреагували на такий пункт закону, який найімовірніше, буде скасований.

Для Львівщини це означає, що у Львівську міську раду зможе балотуватися «Фронт змін» Яценюка, таким чином це вплине на розстановку сил у міській раді.

Стосовно заборони участі блоків у місцевих виборах, то, я думаю, вона не буде скасована.

Треба врахувати один нюанс. Після того, як був прийнятий закон про місцеві вибори, Партія регіонів спохопилася і зрозуміла, що вона зробила певну дурницю. Тому що заборона брати участь у виборах багатьом партіям – «Фронту змін» Яценюка, «Громадянській позиції» Гриценка тощо – означає, що опозиційний фланг не буде розмитий, а зосередиться в руках «Батьківщини», тобто колишнього Блоку Юлії Тимошенко. Відповідно, це абсолютно не підходить для Партії регіонів. Я думаю, що вони просто зрозуміли це, і в даному випадку їхнє розуміння співпало з позицією світової громадськості.

Нагадаємо, позачергова сесія Верховної Ради України шостого скликання розпочнеться у понеділок, 30 серпня, о 10-й годині. Як повідомляє Інформаційне управління Апарату ВР, відповідне розпорядження підписав голова парламенту Володимир Литвин. До розгляду ВР включено питання про проект закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Новий закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» набув чинності 31 липня. Згідно з законом, місцева організація партії має право висувати своїх кандидатів в депутати місцевих рад лише в тому випадку, якщо вона зареєстрована за 365 днів до виборів.

Місцеві вибори мають відбутися в Україні 31 жовтня цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *