ОСТАННІ НОВИНИ

Продати не своє. За що Садовому вручили підозру?

Львівський портал

|

Сьогодні, 21 листопада, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосили підозру у зловживанні владою міському голові Львова Андрію Садовому. Зокрема, мова йде про справу щодо земельної ділянки у Рясне-Руському, яка не належить Львову, але яку міська рада примудрилась продати.

Після повідомлення Андрія Садового офіційну інформацію про вручення підозри оприлюднила пресслужба САП. У повідомленні йдеться про те, що підозри вручили не лише міському голову Львова, але й декільком посадовцям Львівської міської ради. Як згодом повідомив на своїй сторінці у Facebook начальник управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський, підозру також отримав і начальнику міського управління земельних ресурсів Сергію Коровайнику. Імена інших посадовців міськради Львова, яким також вручили підозри, наразі невідомі.

У САП наголошують, що підозрювані завдали збитків громадянам та державі на суму понад 93,5 мільйони гривень. Наразі, згідно із повідомленням, прокурорами вручено клопотання про обрання вказаним особам запобіжних заходів.

Зазначимо, у 2016 році «вибухнув» гучний скандал довкола земель Рясне-Руської сільської ради. Світло на багатомільйонну аферу чиновників Львівської міської ради вдалося пролити завдяки розслідуванню журналістів Львівського порталу. Так, посадовці Ратуші примудрилися «продати» інвесторам під індустріальний парк понад 23 гектари землі, яка навіть не належить юрисдикції міськради Львова.

Отож, аби нагадати деталі цієї справи, публікуємо повний матеріал Львівського порталу: «Продати не своє. Чергова земельна афера львівських чиновників на 140 мільйонів?»:

Скільки інвесторів (і не лише тих, хто хотів щось зробити на Грибовицькому сміттєзвалищі) відкланялися з міста Лева, навіть не встигнувши по-людськи познайомитися?.. Питання риторичне. А скільки пихи та пафосу лунало з Ратуші, коли через «горнило» інвестиційного конкурсу на будівництво індустріального парку було погоджено ТзОВ «Сіті Парк Львів» – філію голландської компанії «СТР»? Мовляв, оце ми монстри – таку інвестицію у Львів притягли!

«Не заржавіло» за мерією і з виділенням земельної ділянки: ТзОВ «Сіті Парк Львів», яка є керуючою компанією індустріального парку «Рясне-2», погодили оренду земельної ділянки площею 23,4913 га для створення технопарку на 30 років. «За» відповідну ухвалу сесії проголосувало 59 депутатів.

І тут починається найцікавіше. Земельну ділянку площею понад 23 га спершу віддали в оренду «Сіті Парк Львів». А вже через три місяці Андрій Садовий поспішить продати її вищезгаданій фірмі. Саме цей договір купівлі-продажу між Львівською міською радою та ТзОВ «Сіті Парк Львів» – один з небагатьох документів, на якому стоїть особистий підпис Андрія Садового. І саме незаконність дій міського голови Львова щодо цієї земельної оборудки зараз розслідують слідчі нацполіції.

По-перше, Андрій Садовий примудрився «продати» інвесторам  понад 23 гектари землі, яка навіть не належить міськраді Львова. Як стало відомо з джерел в нацполіції, в результаті договору купівлі-продажу, підписаного мером Львова, з державної власності незаконно вилучено земельну ділянку, яка фактично розташована на території Рясне-Руської сільської ради.

По- друге, під час продажу даної ділянки було втричі занижено її ринкову вартість. Нормативна грошова оцінка вищезгаданої земельної ділянки становить 140 мільйонів гривень, а продали – за 52 мільйони гривень!

Але про все – по порядку.

Галицьке відділення поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області проводить розслідування у кримінальному проваджені (№ 12015140350000942 у Єдиному реєстрі досудових розслідувань) щодо незаконного відчуження службовими особами Львівської міської ради земельної ділянки площею 23,4913 га, розташованої на території Рясне-Руської сільської ради Яворівського району Львівської області!

Вчитайтеся – не на території Львова, а Яворівського району Львівської області!

(Натисніть на зображення, аби його збільшити) 

Відповідно до договору купівлі-продажу, укладеного між ЛМР в особі міського голови Садового та ТзОВ «Сіті Парк Львів» в особі Кондзелки М.Б., земельну ділянку продали за 52 мільйони гривень. Остаточний розрахунок, відповідно до договору, розстрочили в розмірі 26 мільйонів 261 тисяча гривень на 24 місяці.

В розділі №9 цього договору зазначено, що «вказана ділянка не являється предметом спору, претензії третіх осіб щодо неї відсутні». Відтак Андрій Іванович свідомо підписав завідома неправдивий документ, адже з 2008 року між Львівською міською радою та Рясне-Руською сільською радою існує спір.

В ньому Рясне-Руська сільська рада стверджує та наполягає досі, що вказана земельна ділянка являється землями запасу, знаходиться за межами населеного пункту с.Рясне-Руська Яворівського району та ніколи не перебувала у комунальній власності міста Львова!

«Ці землі є землями запасу Рясне-Руської сільської ради. Люди з 1988 року користуються там земельними ділянками, садять огородину. Це рілля, це земля сільськогосподарського призначення і на ній не можна будувати індустріальні парки. Ніяких погоджень з Рясне-Руською сільською радою зі сторони влади Львова не було.

Наші люди вже перекривали дорогу і далі не дадуть зайти на землю будівельній фірмі. Люди не зупиняться. Ми вивчали документи, написали в архів Верховної Ради України і зараз ми готуємо документи до суду.  Львів чомусь вважає, що це їхні землі. Але це не так», – розповідала в коментарі «Львівському порталу» голова Рясне-Руської сільської ради Емілія Смокоровська.

Тепер прослідкуємо хронологію, можливо, найгучнішої земельної багатомільйонної афери за мерства Андрія Садового.

15.09.2015 року між Львівською міськрадою та ТзОВ «Сіті Парк Львів» на підставі ухвал ЛМР від 26.07.12 р. № 1675 та від 25.12.14 р. №4250 укладено договір оренди земельної ділянки площею 23,4913 га (кадастровий номер 4610137500:12:003:0006) на вулиці Т.Шевченка, промислова зона «Рясне-2» ділянка 1-1 для створення індустріального парку у Львові. А підставою присвоєння кадастрового номера даній ділянці став проект землеустрою, незаконність якого зараз доводять слідчі, щодо відведення земельної ділянки для створення індустріального парку міста Львова.

Через три місяці – 28.12.2015 року – Садовий підписує вищезгаданий договір купівлі-продажу з пані Кондзелкою.

Повернімося до п.9 договору, в якому продавець – тобто Садовий – стверджує, що ділянка перебуває в комунальній власності територіальної громади міста Львова,… не є об’єктом будь-яких майнових прав або претензій третіх осіб,… не є предметом спору. Чиновники міськради свідомо збрехали, адже, як уже зазначалося, між ЛМР та Рясне-Руською сільською радою спір щодо цієї ділянки триває з 2008 року. Спір неодноразово виносився на сесії ЛМР, Рясне-Руської сільської ради та навіть Львівської обласної рад; був предметом звернень до прокурора Львівської області, Державної сільськогосподарської інспекції, Головного управління Держземагентства у Львівській області та в інших інстанцій.

Окрім того, в ході досудового розслідування, з метою встановлення приналежності земельної ділянки до населеного пункту, законності виготовлення проекту землеустрою та присвоєння кадастрового номера, призначено перевірку Державної інспекції сільського господарства у Львівській області. Перевірка встановила, що ще 18.07.2013 року Львівська міська рада своєю ухвалою № 2567 перевела цю земельну ділянку із земель сільськогосподарського призначення до земель промисловості, транспорту, енергетики, оборони та іншого призначення та наголосила, що вона знаходиться в комунальній власності територіальної громади Львова.

Проте згідно Указу президії Верховної Ради УРСР від 9 березня 1988 року № 5541-XI «Про розширення меж міста Львова» в межі м.Львова дійсно включено село Рясне Рясненської сільської ради. Проте вказана земельна ділянка відносилася до земель сільськогосподарського призначення та відповідно до цього указу не передавалась до земель міста Львова!

Відповідно можна без перебільшення констатувати, що вищезгадана земельна ділянка була незаконно віднесена до земель міста Львова та відповідно незаконно вибула з державної власності за заниженою вартістю в користь третіх осіб, внаслідок чого державі спричинено шкоду в особливо великих розмірах.

У цій справі слідчі вбачають ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України: зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення.

І наостанку кілька слів про саме ТзОВ «Сіті Парк Львів» – ЄДРПОУ 39798486, юридична адреса – м. Львів, вул. Героїв УПА 72/1. Його співзасновником являються ТзОВ «АЙКЬЮ ЛЬВІВ», співзасновником цього товариства – ТзОВ СІТІПІ Україна». Усі вказані товариства зареєстровані за однією адресою – м. Львів, вул. Героїв УПА 72/1. Власником цих приміщень є концерн «Галнафтогаз», власником якого є відомий у Львові Віталій Борисович Антонов. А директором ТзОВ «Сіті Парк Львів», яка й підписувала договір з Садовим, є Кондзелка Мар’яна Богданівна. Вона перебуває у шлюбі з Войцехівським Максимом Ярославовичем, який своєю чергою є керівником офісу КПМГ в Україні, офіс якого знаходиться де би Ви думали? – Звісно у місті Лева, за адресою вул. Героїв УПА, 72.

«Час, який у нас є, це гроші, яких у нас немає», – бідкався відомий аферист Остап Бендер. Якби ж то він знав, як воно – коли є і час, і гроші, і натхнення… Продати за заниженою вартістю те, що тобі навіть не належить, – для цього і справді потрібне «натхнення».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *