ОСТАННІ НОВИНИ

Футболіст, військовий медик, одіозний політик: хто балотується у парламент від Пустомитівщини та частини Львова?

Наталя ДУЛЯБА

|

В одномандатному виборчому окрузі №118, який охоплює Пустомитівщину, частину Личаківського й Шевченківського районів Львова, – 11 кандидатів у народні депутати України. Пройти у новий парламент хочуть не лише теперішні нардепи й політики, але й новачки без політичного досвіду та навіть футболіст, військовий медик і власниця равликової ферми.

Львівський портал продовжує розповідати про людей, які балотуються на дострокових виборах у Верховну Раду, тож пропонуємо вашій увазі детальні досьє на кожного з кандидатів у 118 окрузі.

Андрій Павлів – 57 років, безпартійний, самовисуванець.

Андрій Павлів є кандидатом мистецтвознавства, доцентом кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка».

З 2007 по 2015 роки очолював департамент містобудування Львівської міської ради. Саме з цією посадою Андрія Павліва існує чимало пікантних нюансів. Як писали раніше ЗМІ, саме з ім’ям Павліва пов’язують старт активної забудови історичного ареалу Львова, адже за час роботи посадовця землі в межах цієї охоронної території почали класифікувати як «землі громадської і житлової забудови». За дев’ять років своєї роботи у мерії чиновник встиг опинитись у центрі будівельних скандалів та навіть бути підозрюваним у кримінальних справах. Також неабияке обурення у львів’ян виклало те, що родичі Андрія Павліва під виглядом реконструкції перебудували пам’ятку архітектури, віллу Міколяша, що на вул. І. Франка, 127.

Варто зазначити, що міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово заступався за посадовця і стверджував, що незаконні забудови у місті –  це справа рук негідників, які підробляють його та Павліва підписи.

Наприкінці 2015-го Андрій Павлів сам написав заяву на звільнення, бо раптово захотів повернутися до наукової роботи. Тоді журналісти писали про те, що чиновник може втекти до Польщі й уникнути відповідальності за роботу на посаді головного архітектора Львова.

У своїй передвиборчій програмі Павлів стверджує, що він як науковець та урбаніст-архітектор зможе розробляти законодавчі акти, що спростить і «зробить прозорою ситуацію у будівництві України». Кандидат у нардепи запевняє, що займатиметься збереженням історико-культурної та архітектурної спадщини Львова, залучатиме інвестиції в освіту, відкриватиме у місті нові дитсадки. Водночас Андрій Павлів обіцяє забезпечити молоді офіційне працевлаштування та кредити на житло, захищати україномовні книги.

Тарас Кльофа – 45 років, безпартійний. До Верховної Ради йде від партії «Самопоміч».

Тарас Кльофа є військовим медиком. Працює заступником начальника Військово-медичного клінічного центру Західного регіону з медичної частини (Військовий госпіталь на вул. Личаківській) і за сумнісництвом є депутатом Львівської міськради від «Самопомочі».

За спеціальністю він – лікар-уролог, кандидат медичних наук. У 2004 році брав участь у миротворчих операціях ООН в Іраку. За час війни на Донбасі Тарас Кльофа із медичним загоном евакуйовував поранених військових. За це у 2014 році його нагородили орденом Данила Галицького.

Тарас Кльофа обіцяє своїм виборцям не підтримувати антидемократичні та антиукраїнські ініціативи, не прогулювати сесії Верховної Ради і не займатись кнопкодавством. У своїй програмі він зазначає, що хоче запровадити комплексний захист інтересів учасників бойових дій та їхніх сімей, продовжити розпочату в Україні медичну реформу, суттєво збільшити держфінансування медичної галузі, зробити доступним житло для молодих сімей й ввести пільгове молодіжне кредитування.

Богдан Дубневич – 57 років, безпартійний, у новий парламент балотується як самовисуванець. Є депутатом Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка.

Вперше стати народним депутатом України хотів ще у 2002 році, потім балотувався і в 2012 році також як самовисуванець, однак потрапити до парламенту зміг лише у 2014-му.

Протягом 2006-2010 років був депутатом Пустомитівської районної ради від Блоку Юлії Тимошенко. Також до 2014 року Дубневич був ще й депутатом Львівської обласної ради.

118 виборчий округ на Львівщині вважають вотчиною Богдана Дубневича. Саме тут він активно піариться, роздаючи мешканцям гречку, школярам – зошити й книжки, що містять політичну агітацію, приїжджає на урочисті відкриття соціально-інфраструктурних об’єктів, які облаштовують у селах Пустомитівського району коштом державного та обласного бюджетів. Одна з останніх таких піар-поїздок Дубневича-старшого була на відкриття футбольного поля в одному зі сіл Підберізцівської ОТГ. Також нардеп був присутній під час освячення відремонтованої дороги теж в одному зі сіл цієї громади.

Богдан Дубневич та його молодший брат Ярослав, який теж є нардепом і зараз знову балотується від виборчого округу №120, є одіозними політиками. Саме їх вважають головними отримувачами коштів Укрзалізниці, оскільки бізнесмени володіють своєрідною монополією під час держзакупівель. Лише за 2016 рік підприємства Дубневичів заробили на залізниці майже 1 мільярд гривень.

Ще до набуття мандату депутата Верховної Ради Богдан і Ярослав Дубневичі заснували корпорацію «КРТ», що займається виробництвом деталей для залізниці. Правоохоронці встановили, що протягом 2016-2017 років ця компанія співпрацювала з фіктивною фірмою, щоб ухилитись від сплати податків.

Та не залізницею єдиною. На початку 2018 року НАБУ затримало посадовців трьох компаній, яких підозрюють у заволодінні газу на понад 1,4 мільярда гривень. Бенефіціарами всіх трьох компаній є брати Дубневичі.

Рух «Чесно» назвав Богдана Дубневича кнопкодавом, також він є фігурантом більше сорока антикорупційних розслідувань.

Богдан Дубневич народився і живе у селі Зубра Пустомитівського району, що межує зі Львовом. Там нардеп разом із молодшим братом збудували собі цілий маєток біля паркової зони.

У своїй передвиборчій програмі Богдан Дубневич обіцяє на законодавчому рівні забезпечити незмінний курс України в ЄС, захищати українську мову, підтримувати фермерські господарства, сприяти будівництву шкіл, садочків, амбулаторій, ремонтувати дороги. Також нардеп запевняє, що не входитиме до складу фракцій антидержавних й антиукраїнських політсил.

Артем Федецький – 34 роки, безпартійний, висунутий партією «Слуга народу».

Артем Федецький відомий в першу чергу як захисник львівських «Карпат». Свою футбольну кар’єру розпочав ще наприкінці 90-х, граючи у складі юнацьких клубів. На початку 2000-х грав у фарм-клубах «Шахтаря», після чого перейшов до київського «Арсеналу», «Харкова», а в 2008 році повернувся до «Шахтаря».

Протягом 2009-2012 років Федецький грав за львівські «Карпати», де став одним із лідерів команди. Згодом футболіст перейшов у «Дніпро», проте у 2017 році знову повернувся до «Карпат». Також Артем Федецький грав у збірній України на позиції захисника.

Нещодавно у спортсмена завершився контракт із «Карпатами», тож він покинув клуб у статусі вільного агента.

Артем Федецький народився у Нововолинську, зараз також живе на Волині. На сайті ЦВК вказано, Федецький є тимчасово безробітним. До парламенту йде, щоб «докорінно змінити стару систему влади» і при цьому обіцяє скасувати депутатську недоторканність, спростити процедуру імпічменту президента та ввести обов’язкову конфіскацію майна корупціонерів. У своїй передвиборчій програмі Федецький каже, що хоче запровадити електронне голосування на виборах через інтернет та смартфони, а також дати людям змогу впливати на рішення влади через референдуми й опитування.

У своєму 118-му окрузі кандидат у народні депутати планує підвищити якість медицини, владнати проблему з утилізацією і переробкою сміття тощо.

Любомир Мельничук – 36 років, ВО «Свобода».

Членом «Свободи» Мельничук вже є 16 років поспіль. За фахом він – юрист, тож спочатку був керівником юридичного відділу міської організації партії, а згодом очолив її. Чим саме зараз заробляє на життя Любомир Мельничук не до кінця зрозуміло, в його офіційному досьє на сайті ЦВК зазначено, що він є у лавах «Свободи» та головою львівської міської організації політсили.

Як писала раніше УП, деякі члени «Свободи» отримують зарплату з коштів, які отримує партія із держбюджету. Серед цих щасливчиків – і Любомир Мельничук. Львівський портал намагався дізнатися, чи займається кандидат у нардепи паралельно ще якимось бізнесом, втім такої інформації не знайшов.

Протягом 2010-2015 років Мельничук був депутатом Львівської міської ради, певний час також керував фракцією. Він досить часто критикував мера Садового, брав активну участь у свободівських націоналістичних акціях, пікетах та маршах. Торік захищав свою однопартійку та депутатку міськради Львова Мар’яну Батюк, яка потрапила у скандал через схвальний відгук про Адольфа Гітлера.

Любомир Мельничук йде у Верховну Раду, аби провести «докорінне очищення влади». Він хоче запровадити перевірку держслужбовців та кандидатів на виборні виборні посади на детекторі брехні, скасувати недоторканність президента, народних депутатів та суддів, позбавляти нардепів мандату за кнопкодавство і прогули. У своїй програмі Мельничук також акцентує увагу на обмеженні впливу олігархів на економіку, на поліпшенні рівня життя українців, на боротьбі з Росією та на курсі України в Європу.

Уляна Дорош – 30 років, безпартійна, проте у Верховну Раду йде від «Громадянської позиції».

Очолює управління з питань праці та сімейної політики Львівської ОДА та є депутаткою Львівської облради від вищезгаданої партії.

Уляна Дорош є вдовою Тараса Дороша – сержанта батальйону «Львів», який у 2015 році під час виконання бойового завдання у Станиці Луганській загинув від кулі снайпера. Жінка займається волонтерством та питаннями, що стосуються  учасників АТО.

Кандидатка у нардепи народилась і живе у Львові. Обіцяє ввести програму соціальних пільг для соціальної адаптації, лікування і реабілітації учасників бойових дій та їхніх сімей, збільшити повноваження місцевих громад та фінансування органів місцевого самоврядування, підтримувати стипендіями і ґрантами обдаровану молодь. Також Уляна Дорош пропонує залучати інвестиції у соцпрограми для сільського населення, створювати нові робочі місця та розробити державні програми боротьби з наркоманією та алкоголізмом.

Ірина Юськевич – 37 років, безпартійна, самовисуваниця.

Ірина Юськевич є підприємицею. Згідно з даними аналітичної системи YouControl, вона разом зі своїм чоловіком володіє фермою, на якій розводить равликів, частину із них експортує в Європу. Також нещодавно тут вперше в Україні стали розводити їстівних змій.

Народилася у Львові, має вищу освіту, зараз мешкає у селі Солонка Пустомитівського району. У Верховній Раді Ірина Юськевич хоче сприяти соціальному й економічному зростанню України, сучасній освіті, якісній і доступній медицині. Кандидатка у нардепи планує розвивати підприємництво у регіонах, а на своєму окрузі виборцям обіцяє залучити інвесторів, розвивати екотуризм, підтримувати розвиток сільського господарства та фермерів, а також відшкодовувати аграріям збитки, завдані негодою.

Андрій Жиравецький – 41 рік, безпартійний, до Верховної Ради балотується від партії «Сила і честь» колишнього розвідника і глави СБУ Ігоря Смешка.

Андрій Жиравецький є першим заступником сільського голови Солонки і депутатом Солонківської сільради. Варто зауважити, що завдяки своєму близькому розташуванню до Львова земля у цьому населеному пункті є ласим шматком. Як повідомляли ЗМІ, місцеві мешканці неодноразово мали претензії до сільського голови Віталія Ткачука та, відповідно, до Андрія Жиравецького, адже не мали доступу до інформації про вільні ділянки.

Кандидат у народні депутати пропонує на законодавчому рівні розширити можливості місцевого самоврядування, сприяти залученню інвестицій у громади, а також створити загальнодержавний інвестицій хаб. Водночас Андрій Жиравецький у своїй передвиборчій програмі виступає за скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, за зміну її цільового призначення і за створення у кожній громаді Центрів роботи з військовослужбовцями та учасниками АТО.

Галина Васильченко – 35 років, заступниця директора з економічних питань підприємства «Корбіз», що займається демонтажем машин і устаткування. У Верховну Раду України йде від партії «Голос», до якої своїх членів делегувала Українська Галицька Партія.

Майбутня депутатка є головою львівського осередку УГП, членом ГО «ІМЕД» та «Кращий Сихів», очільниця останньої, Наталія Піпа, до речі, також балотується від «Голосу» у 115 виборчому окрузі. Галина Васильченко також брала участь у місцевих виборах-2015, тоді її як кандидата у депутати Львівської міськради висувала УГП. Вона має дві вищі освіти, за спеціальністю – економіст. У 2016 та 2018 роках її проекти стали переможцями Громадського бюджету Львова.

Галина Васильченко живе у Пасіках-Зубрицьких, що під Львовом. У своїй передвиборчій програмі вона обіцяє розвивати міжмуніципальне співробітництво Львова з Пустомитівським районом, зокрема поліпшити транспортне сполучення й запровадити електронний квиток. Також кандидатка у нардепи хоче внести зміни у законодавство, аби вирішити проблему зі збиранням, переробкою та утилізацією сміття.

Юрій Вуй – 38 років, безпартійний, втім у парламент йде від Аграрної партії України.

На сайті ЦВК вказано, що Юрій Вуй є директором фірми «Бік Мак». Однак згідно з даними аналітичної системи YouControl, він володіє ще низкою будівельних компаній, а також є членом ГО «Центр протидії корупції в українській державі».

Потрапити у Верховну Раду Вуй намагається ще з 2012 року. Тоді, а також на виборах 2014 року він балотувався як самовисуванець. П’ять років тому Юрій Вуй як кандидат у нардепи у 115 виборчому окрузі заявляв про те, йому погрожували вбивством. Чоловік відмовився підписувати тираж газети, де замість політичної агітації з’явилась «чорнуха». Через це поліція навіть відкривала кримінальну справу.

Юрій Вуй народився у Львові, зараз живе у селі Солонка Пустомитівського району. У своїй передвиборчій програмі він робить акцент на молоді і обіцяє підняти стипендії, збільшити кількість бюджетних місць у вишах, скасувати ЗНО при вступі на бакалаврат і магістратуру, забезпечити молоді сім’ї житлом, а юних фахівців – першим робочим місцем. Також майбутній нардеп хоче зробити для українців доступними кредити під житло й відкриття власної справи, підтримувати вітчизняних аграріїв, збільшити зарплати медикам і освітянам, прирівнявши їх до держслужбовців.

Орест Косик – 35 років, безпартійний, самовисуванець.

Інформації про те, хто ж такий Орест Косик, є дуже мало. Відомо, що він є фізичною особою-підприємцем, займається торгівлею залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами. Народився у селі Солонка Пустомитівського району, де і проживає дотепер, має вищу освіту.

Жодної причетності кандидата у народні депутати до будь-якої політичної сили Львівський портал не виявив. Як вдалося встановити, Орест Косик брав участь у виборах до Солонківської ОТГ (округ №9) як самовисуванець, однак не переміг.

У своїй передвиборчій програмі Косик робить ставку на місцеві громади: обіцяє підняти розмір оренди за земельні паї, збільшити бюджетні надходження на розвиток сіл, розвивати сільську медицину та інфраструктуру. На загальнодержавному рівні майбутній нардеп планує протидіяти будь-яким проявам сепаратизму, створити високотехнологічну і мобільну армію, сприяти малому й середньому бізнесу, а також розвивати українську мову.

Фото: Варіанти, ipress.ua, dailylviv.com, Гал-інфо, oborona.lviv.ua, УГП, tvoemisto.tv.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *