ОСТАННІ НОВИНИ

Молоді, але досвідчені

Роман МІРОШНИЧЕНКО

|

Прем’єр Гройсман іде на вибори з новою партією

Видатний американський  економіст Джон Бейтс Кларк якось так пояснив різницю між звичайним політиком та політиком-державником: «Політики завжди думають про наступні вибори, а державники – про наступні покоління». Свого часу ухвалення Конституції США заклало фундамент успішного розвитку країни впродовж двох століть.

Прийняти Рішення, які закладають не локальні результати, а системні зміни, закликав парламент Володимир Гройсман. На думку Прем’єра, часу, що залишився до виборів, може цілком вистачити Раді, щоби ухвалити низку потрібних країні законів.

Рада після виборів – якою вона буде і як працюватиме?

Зміна виборчої системи – питання, яке визріло достатньо давно. Новий виборчий кодекс був у програмах багатьох партій, які пройшли до діючого парламенту, зміни підтримують чинний Прем’єр, новообраний Президент і чимала кількість громадян. Зокрема, Гройсман підтримує схему з відкритими списками, коли пріоритети серед кандидатів розставляють виборці, а не партійні боси. Закриті списки – шлях до консервування чинної системи із тими самими, старими обличчями.

Однак ще важливіше, на думку Прем’єр-міністра, прийняти нові правила гри, за якими працюватиме 9-те скликання Верховної Ради: «Я ще був головою парламенту, коли ми напрацювали спільно реформу українського парламенту, який приводить у відповідність систему прийняття рішень, покращує систему демократії в українському парламенті, забезпечує права і влади і опозиції. Але врешті-решт жодного разу ці законопроекти майже не знайшли підтримки в українському парламенті. Так що ми хочемо зробити сьогодні? Піти на вибори, по старій системі, обрати новий парламент, сформувати нову коаліцію і працювати в старій системі прийняття рішень? Ви знаєте що буде? Буде те ж саме. Буде зневіра, буде неповага, і кожного з вас, кожного з представників влади будуть завжди критикувати за його неефективність».

Йдеться про законопроекти 7550 і 6256, які зараз знаходяться на другому читанні. Один із них гарантує розподіл посад у комітетах пропорційно, залежно від кількісного складу фракцій. Інший – оптимізує роботу комітетів, обмежує їхню кількість 20-ма і чітко прив’язує їхнє спрямування до сфери діяльності певних міністерств.

Чого зробити не вдасться

Власне, про зміну виборчого права тепер можна лише мріяти. Новообраний Президент з двох шляхів обрав не співпрацю, а конфронтацію. Як наслідок 9 скликання Ради оберуть за застарілою змішаною системою з закритими списками, яку не критикує лише лінивий. Володимир Гройсман же був прихильником конструктивнішого сценарію:

«Після 21 квітня в нас з’явилося унікальне вікно можливостей: змінити виборчу систему і відкрити списки, ухвалити серйозний пакет по євроінтеграції, економічний пакет з трьох десятків законів, закріпити реформу децентралізації. Ми, члени Уряду, були готові п’ять днів із парламенту не виходити. Отримали б усі рішення, Президент підписав – усі задоволені».

Втім Володимир Зеленський обрав рішення, більш популярні в масах, і поставив хрест на мріях про нову виборчу систему. А заодно і закликав урядовців подати у відставку. Кабінет Міністрів зволікати не став. Заяви подали на розгляд парламенту, попри непогані результати роботи, проведені реформи та макрофінансову стабільність.

Дорогу молодим, але досвідченим

Відтак Володимиру Гройсману є з чим іти до виборців. Скажімо, експертне опитування оцінки роботи Кабміну, проведене “Агентством моделювання ситуацій”, показало, що 85,2% з тридцяти опитаних експертів вважають – загальноекономічна ситуація в країні за роки діяльності цього Уряду суттєво покращилася.

Рейтинги думку експертів лише підтверджують. Як тільки Прем’єр оголосив про участь у парламентській кампанії, рейтинг щойно створеної політ сили почав стрімко рости і зав виграшки сягнув трьох відсотків. Після презентації нової, якісної першої десятки подолання прохідного бар’єру навряд чи стане проблемою. Навіть без колишніх союзників:

«Пропозиції від Петра Порошенка були. І взагалі – багато політиків говорили між собою про різні можливості. Але я прийняв рішення, що буду йти самостійно, і це рішення – остаточне. Я вважаю, що ми просто різні».

Львівський підприємець Артем Хмиз також доєднався до «Української Стратегії». Каже – йому імпонує державницька політика Прем’єра і кадрова політика в його партії:

«Дуже важливе поєднання молодості й досвіду. В такому симбіозі молоді люди з правильним мисленням отримають змогу змінити країну. Адже вони матимуть можливість навчитись в досвідчених людей державницького управління. Свіжа кров у політиці – це завжди позитив».

Нових, але вже досвідчених облич команді Гройсмана подарувала децентралізація. Успішні керівники територіальних громад – саме та свіжа кров, що потрібна вітчизняній політиці. А якщо згадати скільки молодих фахівців, подекуди з якісною західною освітою, прийшли в «еру Гройсмана» в секретаріати при міністерствах, в поліцію чи на митницю, можна побачити обриси справжнього перезавантаження влади, яке вимагає суспільство. Головне – забезпечити для них нові, цивілізовані правила гри, які працювали би не до наступних виборів, а до наступних поколінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *