Встигнути все: парламентський порядок денний після президентських виборів
У неділю в президентських виборах в Україні має бути поставлена крапка. І ми дізнаємося, хто надалі керуватиме нашою державою. А сценарії тут два – президентство Петра Порошенка чи Володимира Зеленського. І один і другий у разі свого обрання будуть змушені продовжувати або шукати нових шляхів співпраці із найвищим законодавчим органом – українським парламентом. Як все-таки працюватиме Верховна Рада після виборів 21 квітня? Чи є обґрунтованими прогнози про можливість її дострокового розпуску? Що буде із законом про мову: чи встигнуть нардепи прийняти його наступного тижня? Про це і не тільки народні депутати України від Львівщини дискутували напередодні в студії одного з місцевих телеканалів.
Чи можуть з чинним складом Верховної Ради достроково попрощатися?
Як пояснила народний депутат Ірина Подоляк, наразі у парламенті залишається дійсною коаліційна угода. Відповідно нема законних підстав достроково розпускати Раду.
– Коаліція станом на сьогоднішній день в парламенті ще є: залишається чинною коаліційна угода. Можна говорити про її виконання чи невиконання, але де-юре, де-факто коаліція наявна, – каже вона.
– Ірина Подоляк
За словами парламентарки, те, чи нардепи підтримають законодавчі ініціативи умовного переможця президентських виборів Зеленського, залежатиме від того, які пропозиції він висуватиме.

На питання, як складатимуться відносини у парламентської більшості з «новим-новим» президентом чи «новим-старим», народний депутат Ігор Васюник погодився, що все залежатиме від того, які законопроекти буде подавати до Ради теперішній чи новий президент.

Ми сьогодні чуємо заяви від штабу Зеленського і від «Опозиційного блоку», що парламент треба відразу розпустити. Але для розпуску Ради на сьогоднішній день нема абсолютно ніяких юридичних підстав
— Ігор Васюник
На переконання Ігоря Васюника, все-таки є один сценарій для можливих дострокових парламентських виборів. Так, за його словами, коаліцію можуть розвалити гроші олігархів.

– Олігархи просто запустять свої мільйони і куплять достатню кількість голосів, щоб депутати з нинішньої коаліції вийшли з неї, – пояснив нардеп.

Своєю чергою нардеп Віктор Кривенко розповів про інші механізми розпуску парламенту.

– Перший – якщо інавгурація буде до 27 травня, але це, на моє переконання, майже неможливо. І другий – через рішення судів, – каже він. – Тобто, ті мільйони підуть не в розпуск коаліції чи перекуповування, а в судову систему. І почнеться війна легітимностей. Якщо Зеленський набере понад 70%, то він знесе Раду, якщо його перемога буде складати 55% проти 45%, то парламент як основний запобіжник проєвропейського курсу ці півроку має пропрацювати. Побачимо команду Зеленського, його перші ініціативи, як він підтримує державницькі закони, як підпише закон про мову… Тому ці півроку маємо протримати парламент як важливий стримуючий фактор курсу та стабільності. Президент не зможе нічого зробити при діючому парламенті, а за півроку українці розберуться і перезавантажать парламент.


Як прогнозують народні обранці, після виборів 21 квітня у Раді буде багато депутатів-перебіжчиків.

– Чутимемо такий стукіт і грюкіт, що не зчуємося, як ця більшість автоматично стане новою, – сказав Тарас Батенко. – Але на таку більшість президент Зеленський не зможе опиратися, він має йти в парламент і проводити вибори.

Своєю чергою Ірина Подоляк констатувала, що «розумний президент, усвідомлюючи поляризованість суспільства, не мав би робити кроків пов'язаних з розпуском парламенту, які б ще більше занурювали країну в хаос».

Про важливі законопроекти, які нардепи повинні ухвалити до парламентських виборів у жовтні
Серед «хвостів», які чинний склад Ради має закрити до свого переобрання, на переконання Ігоря Васюника, є ухвалення мовного закону, Виборчого кодексу, законів про незаконне збагачення та скасування недоторканості народних депутатів.
Стосовно законопроектів, які Рада цього скликання повинна ухвалити, то по-перше, це однозначно законопроект №5670-д про державну українську мову. Залишилось 249 правок. Вважаю, що у вівторок треба продовжити робочий день парламенту до ночі і прийняти цей законопроект. Ми не можемо не прийняти цей закон. По-друге, я наполягатиму, щоб голова Ради Андрій Парубій вніс на друге читання розгляд Виборчого кодексу. Тому що треба змінювати систему виборів і цей парламент має все-таки якісь шанси для ухвалення цього закону. По-третє, важливо, щоб був прийнятий закон про незаконне збагачення, який подав Президент України. По-четверте, повинні розглянути законопроект про скасування недоторканості народних депутатів. Є багато шансів для того, щоб цей парламент прийняв ці закони
Ігор Васюник
народний депутат
Своєю чергою Ірина Подоляк наголосила на необхідності прийняття закону про Президента України.

– Після ухвалення законопроекту про державну мову, сподіваюсь, що він буде погоджений 25 квітня, парламент та коаліція повинні внести та розглянути законопроект про Президента України, щоб створити систему ваг та противаг і убезпечити державу Україна від певного розбалансування влад і від того, щоб кожний наступний президент не намагався узурпувати владу. Такий законопроект є, депутати з ним ознайомлюються, збираються підписи. Чомусь, я переконана, що над такою дискусією парламент буде готовий працювати одразу після виборів президента, – зазначила Ірина Подоляк.

Україна може отримати мовний закон вже у вівторок, або у «Чистий четвер»
Зауважимо, що із 2 тисяч правок до закону про державну мову парламентарі вже розглянули більше 1800. Народні обранці покладають неабиякі надії, що до кінця наступного тижня його вдасться ухвалити у другому читанні.

– Знаю, що депутати збираються його приймати у «Чистий четвер». Але, на моє глибоке переконання, треба продовжити роботу Ради у вівторок, прийняти цей закон і крапка, – наголосив Ігор Васюник.

Своєю чергою Ірина Подоляк зауважила, що ухвалення закону про мову затягується представниками «Опоблоку».

– Всі люди, які слідкують за проходженням цього законопроекту, чітко бачать, хто обговорює ці правки: 99,9% – це представники «Опозиційного блоку». В принципі їм закон про державну мову – як колода в оці, він їм будь-який непотрібен, – резюмувала вона.

При цьому депутатка додала, що має сумнів, що Володимир Зеленський його підпише, якщо виграє вибори.

– Вважаю величезною помилкою голови Ради і коаліції те, що законопроект все-таки так пізно був внесений у друге читання. Це вчергове зробило закон про державну мову політичним інструментом, – наголосила вона.

Новий Виборчий кодекс України
Ігор Васюник зазначив, що дуже багато депутатів з різних фракцій незацікавлені в проходженні нового Виборчого кодексу у парламенті. Однак він висловив сподівання, що під тиском громадськості кодекс може бути прийнятий і нові вибори відбудуться за новими правилами.

Водночас Ірина Подоляк не дуже вірить в такий оптимістичний сценарій.

Ми майже місяць розглядаємо 2 тисячі правок до мовного законопроекту. 4,5 тисячі правок до Виборчого кодексу – навряд чи реалістично, що вони будуть розглянуті, – каже депутатка. – Можливо, буде внесений ще якийсь законопроект, який дозволить змінити ситуацію і принаймні зробити більш відкритим процес партійного будівництва і виборчий процес як такий. Але, на превеликий жаль, прогнозувати зараз це складно, тому що є вибори, нові законодавчі ініціативи, старі «хвости», які Рада мусить закрити. Я маю великий сумнів, що новий Виборчий кодекс буде ухвалений.
Ірина Подоляк
народна депутатка
Своєю чергою Тарас Батенко, говорячи про Виборчий кодекс, сказав, що «гальмівним фактором в парламенті стосовно того, які законопроекти мають ставитися на порядок денний», є спікер Ради Андрій Парубій.

– У нас виборчий процес починається 28 липня. До цього часу, якщо є згода парламенту вносити пропорційну виборчу систему, то без питань. Але я хотів би подивитися, настільки всі будуть голосувати за відкриті списки, – зауважив він.

Політичні «страуси»: мовчанка політичних партій напередодні виборів
Нардеп Віктор Кривенко звернувся до очільників політичних партій з проханням озвучити, кого з кандидатів їхня політична сила підтримує, а не ховатися за позицією «утримався». Додавши, що Народний Рух України прийняв своє важке рішення підтримати курс діючого Президента. Фраза «проти всіх», на думку народного обранця, – це нечесне ставлення до виборців.
Хочу звернутися до пана Добродомова з «Народного контролю», Тягнибока із «Свободи», Садового із «Самопомочі», Гриценка з «Громадянської позиції», Смешка з «Сила і честь», Ляшка з «Радикальної партії», Наливайченка з партії «Справедливість», висловіть свою позицію, будьте чесними зі своїми виборцями, не ховайтеся за комфортною критикою і того кандидата, і іншого. Зрозуміло, що обидва заслуговують критики, але зараз країна стоїть на межі, в нас є точка біфуркації, рубікон: або туди, або сюди. Нема позиції «утримався», є за Порошенка, або за Зеленського, все інше – від лукавого
Віктор Кривенко
народний депутат
При цьому Ігор Васюник також висловив свою підтримку чинному Президенту України, пояснивши, що не розуміє, куди заведе країну Володимир Зеленський.

– Думаю, що соціологія перед першим і другим туром нас трішки здивує, і буде зовсім інша арифметика, – переконаний народний обранець. – Я перебуваю у фракції «Народного фронту» і ніколи не був у команді діючого Президента. Чому я зайняв чітку позицію підтримки Петра Порошенка? Тому що попри всі ці промахи, розумію, куди цей президент веде: це курс, орієнтований на ЄС, НАТО, повагу до української культури, мови, тощо. Однак, я не розумію, куди нас заведе Зеленський.

Автор, верстка: Соломія Головіна
Фото: ТСН, bezsmertnyi.org, Фокус, 112 канал, соцмережі