ОСТАННІ НОВИНИ

Підприємець і ресторатор Андрій Дзюбан: «Мрію, щоби мої співвітчизники, будучи за кордоном, з гордістю говорили, що вони українці»

Валентина СЕРГІЙЧУК

|

Україна – це не просто місце на карті, а країна, яка дарує можливості.

Щоби збудувати сильну українську державу, потрібно передовсім позбутися почуття меншовартості. На цьому нещодавно у своїй промові наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Глава Уряду переконаний – якщо відкинути песимізм, боязнь того, що в України щось може не вийти, то разом обов’язково досягнемо успіху:

«Секрет простий», – пояснив Прем’єр, – «По-перше, маємо любити нашу країну. По-друге, маємо відчувати власну відповідальність за державу. І по-третє, маємо сумлінно робити свою справу. Кожен робить різний внесок у розвиток нашої держави, але кожен з нас є надзвичайно важливим».

Приблизно так само бачить шлях України до процвітання львівський підприємець і ресторатор Андрій Дзюбан. Співвласник популярної «Майстерні карамелі» тепер захопився новим проектом – равликові ферми.

Як Ви прийшли до Вашої справи?

У молодості, в розпал кризи, де лише не доводилося працювати! І на виробництві морозива, і техніку з-за кордону возили, і комп’ютерний клуб відкривали. По-справжньому успішним проектом стала «Майстерня карамелі». Якось побачили барвисті майстерні за кордоном, де люди власноруч виготовляли яскраві та смачні солодощі та зрозуміли – це саме те, чого бракує в нас на батьківщині. Це смачно, це красиво, а головне – корисно. Бо в карамельках, які ми виготовляємо, всі складники натуральні, барвники рослинного походження,а аромат в цукерках – ефірні масла.

Розкажіть, будь ласка, яких успіхів Вам вдалося досягнути за останні 5 років?

Власне, «Майстерня карамелі» – це вже доволі впізнаваний бренд. Наші майстерні є у всіх обласних  центрах, а також у Чехії та Іспанії. Тобто, з солодощами ми зайняли певну нішу і зараз мені набагато цікавіше займатися проектом із равликами.

Бізнес для України щонайменше незвичний… Як їх розводити?

Ми створили вже шість десятків равликових ферм. Вчимо людей будувати спеціальні хаби, в яких і вирощуємо равликів. Наступного року до співпраці плануємо залучити ще сотню-півтори людей.

Для чого стільки равликів? Все-таки екзотична страва для української кухні…

У гастрономічній сфері равликів, звісно, використовують. Зокрема, в ресторанах подають ікру равлика. Але в основному йдеться про beauty-сферу. Коли равлика подразнюють, то він, власне, й виділяє цю унікальну речовину – муцин. Тому невдовзі плануємо купити машину, яка збирає слиз з равликів, а також запустимо лінію косметичних виробів, які виготовлятимуть на основі цього слизу. Адже косметика та ліки на основі муцину були відомі ще в античні часи, а останнім часом «равликова косметика» дуже популярна в більш розвинутих країнах. Тому й мрію зараз реалізувати цей новий проект, пов’язаний з косметологією. Щось нове для мене.

А які ще маєте мрії в житті?

Надзвичайно хотілося би, щоби мої діти жили в заможній і вільній країні. Це – найважливіше. Мрію пишатися своїми дітьми. І щоби вони ніколи не послуговувалися правилом, що країна мені щось повинна. Навпаки – кожен повинен думати, як зробити щось на благо держави.

Я мрію, щоб країною нашою пишались і в рідному Львові, і далеко за його межами. Щоб всі мої співвітчизники, будучи за кордоном, з гордістю говорили, що вони українці.

Ви розповідали, що довго шукали справу свого життя. Не було бажання  кинути все і спробувати себе поза межами батьківщини?

Звичайно, такі думки час від часу закрадались. Але лише тоді, коли був зовсім молодим. Хотілося за кордон не тому, що тут не можна було розвиватись – просто була якась невпевненість у завтрашньому дні. Потім сів, добре подумав і зрозумів: якщо поїду я, ще кілька таких, як я, а потім ще кілька, то хто залишиться в країні? Тому вважаю, що еміграція – не найкращий вихід.

А якими для Вас є 5 основних речей, за які ви любите свою країну?

Любити свою країну – це ніби любити батьків. Особливих причини не потрібно. Для мене в Україні все рідне. Тут сім’я, друзі, близькі. Тут свобода, хоч не всі це усвідомлюють, не всі розуміють, що розбудову країни потрібно починати із себе. Знаєте, для мене тут і повітря особливе. Бувало, вийду за кордоном на вулицю і не може вдихнути на повні груди.

Поділитеся таємницею успіху з бізнесменами-початківцями?

Потрібно дуже ретельно працювати над проектами. А ще – завжди намагатися зробити більше, ніж від тебе вимагають. Тоді тебе обов’язково помітять і ти зможеш досягнути мети, яку перед собою ставиш. І не чекай, що хтось зробить щось замість тебе. Доля кожного – в його власних руках.

www.uawelove.org

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *