ОСТАННІ НОВИНИ

«Лоенгрін» повертається: що підготувала Львівська національна опера на цей тиждень?

Оля Лозинська

|

Окрім славнозвісного «Лоенгріна» – безсмертного творіння Ріхарда Вагнера, в репертуарі Львівської національної опери глядачі зможуть знайти для себе той формат і жанр, який їм найближчий. Цього тижня, Львівська національна опера пропонує відвідати зіркові балети, камерний концерт в Дзеркальній Залі та декілька опер. Та звісно, акцент тижневого репертуари, зосереджений на постановці опери «Лоенгрін» з блискучим виконавчим складом.

СЕРЕДА, 27 Березня – Балет «Лебедине озеро» Петра Чайковського

Чи існує в світі відоміший балет, ніж шедевр Петра Чайковського  «Лебедине озеро»? Майстерність автора завжди  наповнює хвилюванням та захопленням серця публіки. Сам композитор вважав, що найважливіше в музиці – її здатність  виражати  людські пристрасті та муки. Ось чому  музика Чайковського така близька та рідна.

Можливо, неймовірна популярність «Лебединого озера» –  це данина класичній хореографії та витонченості танцювальних па. Але найвірогідніше, що секрет популярності  «Лебединого озера» ховається якраз в манері композиторського стилю автора, адже Чайковський надзвичайно проникливий та чуттєвий лірик. Балет складається із двох дій, а в основу покладена німецька старовинна легенда про красуню-принцесу Одетту, яку прокляв чаклун та перетворив на лебідку. Найцікавіше, що  «Лебедине озеро»  Петро Чайковський створював в Україні, в його улюбленій Кам’янці, що на Черкащині. Саме сюди музикант часто приїжджав відпочити та відновити сили в маєтку рідної сестри і часто саме в Кам’янці народжувались шедеври митця.

Запрошуємо усіх на справжню класику в історії мистецтва – балет «Лебедине озеро» геніального Чайковського!

Початок о 18:00, квитки на балет  «Лебедине озеро».

ЧЕТВЕР, 28 Березня; П’ЯТНИЦЯ, 29 Березня – опера «Лоенгрін» Ріхарда Вагнера

І знову  потужною хвилею вривається  Вагнер на сцену Львівської національної опери. Березнева прем’єра безсмертного творіння німецького митця, не залишила байдужою публіку. Без перебільшень, цією постановкою смакують не лише львів’яни! Заради Вагнера до Львова приїжджають з різних міст поціновувачі класичного мистецтва. З початку місяця, постановники опери на львівській сцені, отримали шквал критики, питань та захвату, адже сучасні тренди оперної режисури дуже яскраво втілились у «львівському»  «Лоенгріні».

Постановка «Лоенгріна» на сцені Львівської національної опери – це тандем співпраці між австрійсько-німецькими митцями та  українськими. В цій постановці Ви не побачите середньовічних костюмів та декорацій, адже найголовнішим задумом режисерів була можливість інтерпретувати сюжет до сьогоднішніх реалій.  Основним меседжем, який прагнули донести до публіки творці постановки, стали слова: “Ніколи не питай”.

Свої оперні твори Ріхард Вагнера називав “музичними драмами”, які поєднують складну техніку для вокалістів, масштабної глибини сюжет та виразну музичну лінію німецького романтизму. На сцені Львівської національної опери «Лоенгрін» звучить  без скорочень та купюр.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Лоенгрін»  28 березня, 29 березня.

СУБОТА, 30 Березня – балет «Дон Кіхот» Людвіга Мінкуса

«Дон Кіхот»  – легендарний  роман іспанського письменника Мігель де Сервантеса, який по праву вважається найважливішим літературним творінням Іспанії Золотої Доби.  Наївний Дон Кіхот, який прагне стати лицарем та боротись проти зла – став улюбленим персонажем багатьох поколінь. Австрійський композитор Людвіг Мінкус був прекрасним знавцем балетного мистецтва,  він створив шедевр, який протягом століття не сходить з афіш світових сцен. Це яскравий святковий балет, який, без сумніву подарує гарний настрій та естетичну насолоду від споглядань вишуканої хореографії героїв.

Лібрето балету створене Маріусом Петіпа за романом Сервантеса, хореографія – М.Петіпа та О.Горського в редакції Юліанни Малхасянц. Подаруйте собі насолоду в компанії друзів дитинства – Дон Кіхота та Санчо Панси.

Початок о 18:00, квитки на балет «Дон Кіхот».

НЕДІЛЯ, 31 Березня – опера «Попелюшка»  А. Спадавеккіа

Опера «Попелюшка»  – це запрошення в дитинство! В світ яскравих барв, пригодницьких історій, де завжди наприкінці тебе очікує happy end…

Саме це пропонує Львівська національна опера для найменших глядачів та дорослих, які досі вірять у казку! В основі музичного твору покладена казка  про Попелюшку, її злу мачуху та двох ледачих сестер – Колючку і Злюку. Вічна історія про добру дівчину, яка проходить через несправедливість та випробування  – але натомість стає справжньою принцесою! Музична вистава-казка «Попелюшка» створена на основі  лібрето, яке переклав на українську мову Роман Лубківський. Завітайте на музичну казку разом із малечею – пориньте в теплий  час радості, магії та справжнього дива!

Початок о 12:00, квитки на оперу «Попелюшка»

НЕДІЛЯ, 31 Березня – опера «Украдене щастя»  Юлія Мейтуса

В  скарбниці культури кожної країни є історія кохання,  якому не судилось мати щасливий кінець.

Іван Франко, автор  драми «Украдене щастя», зумів дуже тонко та чуттєво зобразити психологічні портрети персонажів. Історія Анни, яку брати віддали  заміж за нелюба – це історія сотень та тисяч розбитих сердець жінок, які не мали права самі обирати свою долю та піддавались тиску тогочасної суспільної думки.  З моменту видання та постановки п’єси за життя  Івана Франка  «Украдене щастя»  набуло неймовірної слави.

Композитор Юлій Мейтус, фундатор української модерної опери, звернувся до творіння Каменяра наприкінці 50-х років минулого століття. Лібрето для опери Мейтуса  написав поет Максим Рильський на основі п’єси Франка. Мейтусу вдалось органічно поєднати основні канони  народної драми Франка з жанровими особливостями опери, створивши масштабний твір.

Запрошуємо відвідати справжню перлину української драматургії та оперного виконавства – «Украдене щастя» українського композитора Юлія Мейтуса!

Початок о 18:00, квитки на оперу «Украдене щастя».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *