ОСТАННІ НОВИНИ

Тихий вбивця. Як розпізнати та вберегтись від отруєння чадним газом?

Наталя ДУЛЯБА

|

Жертвами чадного газу у Львові та області стає дедалі більше людей. Сумна статистика оновлюється мало не щодня: лише з початку року внаслідок отруєння чадним газом у Львові постраждали 19 людей, двоє із них померли. Водночас кількість потерпілих за весь 2018 рік сягнула 154 осіб. І газовики, і медики одностайно стверджують: головною причиною масових отруєнь є неправильне поводження з газовими приладами та невміння вчасно розпізнати симптоми, які легко можна сплутати із харчовим отруєнням чи грипом.

Львівський портал нагадує про смертельну небезпеку, яку несе чадний газ, та розповідає, що робити при ознаках отруєння, а також як вберегтися від тихого вбивці.

Що таке чадний газ і чи можна його відчути?

Головною умовою існування чадного газу є брак кисню. Тобто він може накопичуватись лише тоді, коли у приміщенні вщент закриті вікна і двері, погано працює вентиляція або забиті димарі.

Чадний газ є безбарвним і не має запаху, його неможливо відчути. Саме тому визначити рівень його концентрації у приміщенні можна лише за допомогою спеціальних приладів.

Потрапляючи у кров, чадний газ сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму. Через це людина гине як від задухи.

Чим вища концентрація чадного газу, тим швидше людина може померти. Знаходження протягом двох годин у приміщенні, де концентрація чадного газу всього-на-всього становить 0,1%, призводить до швидкої втрати свідомості. При цьому людину охоплює таке знесилення, що, навіть помітивши небезпеку, вона вже неспроможна врятуватись.

Симптоми отруєння чадним газом

Симптоми отруєння чадним газом не завжди є очевидні, дуже часто їх можна сплутати зі звичайним харчовим отруєнням чи грипом. Втім на відміну від останнього, чадний газ не викликає підвищення температури.

Найбільш поширений симптом при отруєнні чадним газом – головний біль. Також людина відчуває втому, запаморочення, сонливість, блювоту, утруднене дихання, пришвидшене серцебиття та кашель.

Тривалий вплив низьких доз чадного газу може призвести й до появи неврологічних симптомів: проблем із мисленням та концентрацією чи до появи емоційних змін у поведінці. Так, людина стає роздратованою, схиляється до прийняття імпульсивних і нераціональних рішень.

Більш серйозні симптоми – втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті чи дихання, судоми втрата свідомості. Якщо у приміщенні є велика концентрація чадного газу, то ці всі симптоми проявляться у людини вже протягом двох годин.

Якщо ви відчуваєте перелічені симптоми і підозрюєте, що причиною може бути чадний газ, перш за все, – вимкніть усі прилади, крім електричних, відкрийте вікна, щоби впустити в приміщення свіже повітря! Якщо ваше самопочуття погіршується, негайно викликайте «швидку», адже у цьому випадку кожна хвилина – на вагу золота!

Як допомогти потерпілому при отруєнні чадним газом?

Щоб допомогти людині, яка отруїлась чадним газом, потрібно негайно:

  • вивести або винести постраждалого на свіже повітря;
  • викликати швидку допомогу;
  • послабити одяг, щоб полегшити дихання;
  • піднести до носа нашатир;
  • напоїти міцною кавою чи чаєм.

Якщо ви відчули запах газу, терміново перекривайте всі газові крани, повідчиняйте вікна, двері і покиньте приміщення. Після цього викличте аварійну службу газу за номером 104!

Як вберегтись від отруєння?

Під час користування газовими приладами тримайте відкритою кватирку або хоча би встановлюйте вікно на провітрювання. При щільно зачинених вікнах обмежується циркуляція свіжого повітря, тому під час роботи газових приладів у повітрі підвищується концентрація шкідливих продуктів згоряння.

Користуватися газовими приладами слід при наявності тяги у димоходах і вентиляційних каналах. Тому регулярно перевіряйте, чи не зникла тяга!

Не користуйтеся електровитяжкою (та взагалі її не встановлюйте!) у приміщеннях, де працює газовий прилад із відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють така витяжка та димохідний газовий прилад (котел, колонка), електровитяжка створює зворотну тягу, через що чадний газ, який утворюється у процесі горіння, не виводиться у димохід, а накопичується у самому приміщенні.

Не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Слідкуйте за кольором полум’я на пальниках: він має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’я – це ознака неповного згорання газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.

Експлуатуйте тільки справні газові прилади, в тому числі зі справною автоматикою безпеки.

Не користуєтеся газовими приладами не за призначенням! Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

Слідкуйте за технічним станом димових і вентиляційних каналів (ДВК). Вони повинні бути цілими і незасміченими. У зимовий період, щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів, не рідше раз на місяць оглядайте димові канали. При необхідності звертайтеся в спеціалізовану організацію для ремонту ДВК.

Крім дотримання правил безпеки та регулярних перевірок димовентиляційних каналів у будинку, вберегтись від отруєння допоможе й сигналізатор загазованості, який відразу сповіщатиме про витік чадного чи природного газу за допомогою звукового сигналу. Такий прилад у Львові можна придбати у будь-якому магазині із будівельними товарами, а також замовити через Інтернет. Вартість сигналізатора загазованості стартує від 250-300 гривень.

P.S. Зважаючи на масові отруєння чадним газом, із 21 січня Львівська міська рада разом із ПАТ «Львівгаз» розпочала позапланові перевірки житлових будинків усіх форм власності: комунальної, ОСББ та ЖБК. Тому львів’ян закликають максимально сприяти у їхньому проведенні і впускати комунальників у помешкання. Такі перевірки триватимуть орієнтовно до середини березня.

Стаття підготовлена за матеріалами МОЗ, 104

Фото: Львівський порталkurs.if.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *