ОСТАННІ НОВИНИ

Доросла аритмія дитячого серця

Вероніка РОЙ

|

Інформаційні хвилі щодо реорганізації чи ліквідації медичних закладів у Львівські області не вщухають уже впродовж тривалого періоду часу. Представники медзакладів продовжують виходити на пікети та мітинги, а скандали між лікарями та чиновниками не припиняються, а навпаки – набираються обертів. У свою ж чергу посадовці скидають все на медичну реформу, яку зараз так активно впроваджують в Україні.

Так, на днях ще одна скандальна ситуація виникла довкола дитячого кардіохірургічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні. Лікар-кардіохірург цього відділення Віталій Петров в блозі одного з місцевих ЗМІ написав, що дитяче кардіохірургічне відділення Львівської обласної клінічної лікарні ліквідовують. У свою чергу керівництво медичного закладу спростовує цю інформацію та зазначає, що відділення не ліквідують, а реорганізують. Львівський портал поспілкувався з обома сторонами конфлікту, аби детальніше розібратися у цій ситуації…

Ліквідація чи реорганізація?

Єдине у Західній Україні дитяче кардіохірургічне відділення Львівської обласної клінічної лікарні, що розташоване вулиці Чернігівській, 7, надає високоспеціалізовану хірургічну допомогу дітям різного віку при багатьох вроджених та набутих вадах серця. Наприкінці жовтня цього року Львівська обласна клінічна лікарня видала наказ, згідно з яким 1 січня 2019 року має відбутися реорганізація дитячого кардіохірургічного відділення. Однак Віталій Петров заявив, що під виглядом реорганізації його хочуть ліквідувати.

Так, у наказі зазначено, що кардіохірургічне відділення з лабораторією штучного кровообігу та дитяче кардіохірургічне відділення об’єднають в одне кардіохірургічне відділення. Однак за словами Віталія Петрова, після об’єднання зменшиться ліжковий фонд для дітей. Наразі в дитячому кардіохірургічному відділенні є 10 ліжок, а після реорганізації їх стане 7. Також ліжка інтенсивної терапії для дітей переведуть у реанімаційне відділення №2 для дорослих. За словами Віталія Петрова, таким чином відбудеться ліквідація дитячої реанімації.

«Дійсно, текст наказу називається про реорганізацію, але реорганізація – це лише назва і процес, а нас дуже цікавить результат. Так от, якщо уважно прочитати наказ, то результат – ліквідація відділення. Для того, щоб лікувати дитину, а саме у кардіохірургії, та виконувати якісь втручання, обов’язково потрібно анестезіологічне реанімаційне забезпечення. Бо неможливо нічого робити без спеціального високоякісного забезпечення збоку реанімації. Тобто, реанімація – це серце кардіохірургії, і це серце має зупинитися.

Кілька років тому адміністрація нашої лікарні (Львівської обласної клінічної лікарні, – ред.) дала вказівку відділенню переобладнати, відремонтувати і належно сформувати реанімаційну палату. Нам під це виділили стару операційну в корпусі. Ми повністю все виконали: зробили капітальний ремонт приміщення, налагодили сучасну систему вентиляції, залучили українських та закордонних спонсорів, обладнали її високоякісною апаратурою. Пройшло лише два роки, і тепер ця палата інтенсивної терапії, згідно наказу, не буде існувати», – каже він.

Також Віталій Петров заявляє, що керівництво медичного закладу не проводило жодних бесід та круглих столів, аби повідомити персонал про те, яким чином проводитиметься ця реорганізація.

«Можливо, були кулуарні розмови, однак підкреслюю, що круглих столів і професійних дискусій не відбувалось…», – додає він.

Цікавим є той факт, що керівництво Львівської обласної клінічної лікарні впевнено спростовує інформацію Віталія Петрова. Вони заявляють, що мова про ліквідацію дитячого кардіохірургічного відділення у жодному разі не йде. Та кажуть, що обговорення щодо реорганізації триває вже рік, і в них усіх Віталій Петров брав участь.

«Нам не зрозуміла зараз його позиція. Адже в жодному випадку не йде мова про ліквідацію. Дитяче відділення просто приєднається до дорослого. В нас немає розділення на дитячого кардіохірурга і дорослого, є одна спеціальність – кардіохірургія… Та й це не перша реорганізація, яка відбувається в обласній клінічній лікарні у зв’язку з реформою, що триває в Україні. Ми шукаємо оптимальні шляхи для покращення якості надання медичної допомоги в обласній лікарні», – розповіла Львівському порталу заступниця головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні Лілія Юхимів.

На думку завідувача кардіохірургічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні Віталія Аверчука, реорганізація сприятиме впорядкуванню навантаження персоналу та раціональному використання площ відділення. Адже кількість операцій, яка проводиться у дитячому кардіохірургічному відділенні- мала.

«Ініціатором певних змін стала наша адміністрація. І це абсолютно обґрунтовано. Тому що не може бути, щоб хронічно не виконувались плани. І це йде мова не про дні, а про місяці. Практично весь цей персонал не був задіяний в активній, нормальній роботі. А на це витрачаються достатньо великі бюджетні кошти… Вони чомусь вирішили свою позицію висвітлити у мас-медіа. Але цю позицію ні адміністрації, ні кардіологічному відділенню не представили. Наша ж позиція звернутися до них та пояснювати знову, які мають бути підходи. Я сподіваюся, що нам всім вдасться досягнути нормального консенсусу та нормальної роботи», – пояснює він.

Що буде з персоналом після реорганізації?

Згідно з інформацією, яка є на сайті Львівської обласної клінічної лікарні, у відділенні працює 3 кардіохірурги, 1 педіатр, 10 медсестер та 5 молодших медсестер. Віталій Петров стверджує, що після реорганізації частину персоналу можуть просто скоротити, а деяких працівників – перевести в інші відділення.

«З однієї сторони, нам кажуть, що нібито буде збережений весь колектив відділення. Але по факту – це не так, бо вже попереджають сестринський персонал, що частину з них буде скорочено. На мою думку, ми не повинні орієнтуватися на преамбулу наказу і формальні пояснення: про те, що це є об’єднання, про оптимальне використання приміщень, якщо самі приміщення ми оптимально ремонтуємо, згідно вказівки нашої адміністрації, про те, що необхідно економити бюджетні кошти. Ми залучаємо кошти в десятки разів більші, ніж бюджетні… Так, з цим наказом можна ознайомитися, але ви запитайте, чи колектив з ним згідний? Чи колектив є автором цього наказу? Отже, причина десь в іншій площині. І ми би хотіли почути від нашої адміністрації, що це за причина?», – заявив він.

У свою ж чергу заступниця головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні запевняє, що приєднання відділення відбудеться зі всім персоналом, нікого звільняти не планують.

«Нікого скорочувати не будуть, реорганізація ніяким чином не вплине на роботу персоналу. Ці два відділення знаходяться взагалі на одній території, займають другий поверх головного корпусу на вулиці Чернігівській, 7. Це одна площа. І всі лікарі працюють разом», – пояснює Лілія Юхимів.

А де будуть лікувати дітей з вродженими вадами серця?

Батьки маленьких пацієнтів також б’ють на сполох, адже побоюються після реорганізації відділення їхні діти залишаться без належної медичної допомоги.

«Батьки маленьких пацієнтів дуже здивовані і налаштовані досить стійко. У нашому відділенні лікуються діти від перших годин або днів життя. Їх є різна кількість, різні вікові групи, та всі вони з різними захворюваннями. І тепер незрозуміло, чому і кому це могло заважати», – каже Віталій Петров.

Водночас Віталій Аверчик заспокоює та запевняє батьків пацієнтів, що надання та якість послуг дітям з вродженими вадами серця ніхто не буде змінювати. Та каже, що люди, які працюють у дитячому кардіохірургічному відділенні, будуть задіяні в загальній роботі єдиного кардіологічного відділення, де надаватимуть допомогу практично всім: як дітям, так і дорослим.

«Ніякого погіршення надання високоспеціалізованої допомоги дітям з вродженими вадами точно не буде. Наше відділення інтенсивної терапії і реанімації – це надзвичайно потужне відділення, де працюють високого рівня фахівці. І допомога діткам буде надаватися на належному рівні», – каже завідувач кардіохірургічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні.

Збільшення кількості пацієнтів VS недостатня кількість пацієнтів

Віталій Петров розповів Львівському порталу, що дитяче кардіохірургічне відділення має унікальний, неповторний для України досвід. У цьому відділенні проводять операції стосовно особливо складних вад серця за участю провідних дитячих кардіохірургів Франції та Сполучених Штатів Америки. Окрім цього, з 1992 року Люксембурзький Червоний Хрест співпрацює з Львівською обласною клінічною лікарнею у наданні фахової та матеріальної допомоги в лікуванні дітей з вадами серця.

«Відділення за історію свого існування залучило міжнародних інвестицій в надзвичайних об’ємах. Згідно з оцінкою наших іноземних партнерів, до відділення було залучено більше 10 мільйонів доларів різноманітних інвестицій: стажування лікарів за кордоном, фахові підтримки, консультації, оперування окремих дітей за кордоном. Згодом, коли у нас з’явився досвід, то почали оперування й в Україні. До нас приїжджали пацієнти з усіх куточків України. Чи це все враховується керівництвом?», – пояснює Віталій Петров.

За його словами, щороку кількість дітей з серцево-судинними захворюваннями збільшується. Тому він вважає, що потрібно детально вивчити, який стан із захворюваністю на вади серця серед дітей в області.

«Здавалось би, дітей з серцево-судинними хворобами щороку більшає. З 2008 року по 2014 рік на Львівщині було вперше діагностовано 1 680 діагнозів вад серця у дітей. Чи було враховано, що кількість захворювань збільшується? А тепер існуюче та функціонуюче кардіохірургічне відділення, має зникнути?», – обурюється Віталій Петров.

Попри це, керівництво Львівської обласної клінічної лікарні каже, що операцій у відділення роблять замало. Та вважають, що при об’єднанні дитяча кардіохірургія й надалі продовжить розвиватися.

«Кількість пацієнтів у дитячому кардіохірургічному відділенні зменшується з року в рік. Бо по Львівській області, згідно зі статистикою, народжується дітей з вродженими вадами серця максимально від 200 до 300 чоловік. І 60-70 осіб – це ті, які мають бути оперовані в перші дні життя – це критичні дітки, і вони в нас не оперуються. Їх транспортують до Києва, де є інститути, які займаються такими оперативними втручаннями. В нас оперуються дітки старші року, і це вже більш планова кардіохірургія. І нам абсолютно буде достатньо тих ліжок. Ми тільки за, щоб дитяча кардіохірургія розвивалася. Та вважаємо, що це буде шлях до розвитку при об’єднанні», – додає Лілія Юхимів.

Який фінал матиме ситуація, яка склалася довкола дитячого кардіохірургічного відділення Львівської обласної лікарні, покаже час. Адже попереду у медиків ще круглі столи та обговорення, які мають привести усіх до якогось спільного консенсусу. Однак, який би результат не був, ніхто з учасників процесу не має забувати, що маленькі пацієнти з вродженими вадами серця мають й надалі отримували належу високоспеціалізовану медичну допомогу. Щонайменше – не гіршу, а бажано – навіть кращу, ніж була до цього.

Фото: Твоє Місто, УП Життя, Zaxid.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *