«Земля обітована». Наварійський конфлікт
Скандал довкола елітної землі біля озера Наварія: позиції всіх учасників перипетій
Земельні питання часто супроводжуються скандалами, а особливо, коли йдеться про елітні гектари. Неабиякого галасу наробило розпорядження голови Львівської ОДА Олега Синютки про виділення ділянок учасникам АТО біля озера Наварія, що за 15 кілометрів від Львова. І все б нічого, якби не випливла інформація про те, що, окрім ветеранів війни, на «козирні» землі претендує ціла низка бізнесменів.

Згідно із розпорядженням, ділянки виділяють на підставі звернення самих воїнів, відтак, яким чином туди потрапила решта осіб – невідомо. Чи бува не прикривають іменами наших захисників чергову земельну схему, намагався з'ясувати Львівський портал. Ми поспілкувалися з усіма сторонами конфлікту, щоби зрозуміти, де все-таки заритий собака.

Але про все по порядку. У грудні минулого року на сайті облдержадміністрації з'явилося розпорядження № 1219/0/5-17. У документі зазначається, що, розглянувши клопотання учасників АТО, надається дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для 83 осіб, прізвища яких фігурують у додатку до документа. Тобто, логічно, що у цьому списку мали би бути лишень наші захисники. Втім, як з'ясували журналісти, у переліку із 83 щасливчиків опинилася… ще й ціла низка бізнесменів.

Також зауважимо, що у розпорядженні є пункт, який дозволяє по-різному трактувати те, кому все-таки виділяють землю. Там наголошується, що дозвіл на розробку проектів землеустрою для відведення земельних ділянок, розташованих за межами населеного пункту на території Пустомитівської міської ради, надається у власність під індивідуальне дачне будівництва ГОМАДЯНАМ згідно з цим додатком. Так, у коментарі Zaxid.net перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський зазначив, що створена Олегом Синюткою спеціальна комісія не виявила зловживань під час виділення землі біля озера Наварія: було отримано підтвердження, що з 83 осіб учасниками бойових дій є 43. Водночас він додав, що, навіть якщо ці 40 людей виявляться не учасниками бойових дій, то все одно зловживань під час виділення землі немає, тому що згідно зі земельним кодексом, кожен громадянин має право отримати ту чи іншу земельну ділянку.

Озеро Наварія – це штучна водойма, її офіційна назва – Щирецьке водосховище. Його було створено в 1949 році. Максимальна глибина – майже 8 м, довжина – 4,7 км, найбільша ширина – 0,42 км. Головним призначенням водосховища є регулювання стоку річки Щирка та наповнення систем технічного водопостачання Львівської ТЕЦ та інших підприємств.
«Ми готові дати землю в урочищі біля озера. Але мова йде лише про учасників АТО», - мер Пустомит
Міський голова Пустомит Олег Серняк провів для Львівського порталу екскурсію ділянками, які віддадуть під дачі учасникам АТО і решті осіб із списку.

«Ця вся історія розпочалася всередині минулого року, коли до нас звернулося «Львівтеплоенерго» (комунальне підприємство є одним з кінцевих правонаступників, що обслуговували озеро), яке напрацьовувало детальний план території навколо озера Наварія. Окрім цього, на частині земель, яка була за ними, вони позначили квадратиками незрозумілі рекреаційні території. У самій пояснювальній записці не описувалося, що це мають бути якісь дачі, однак на мапі це зобразили. І в травні минулого року цей детальний план пройшов громадські слухання і був рекомендований до розгляду на засіданні містобудівної ради при ЛОДА. Згодом стало відомо, що навколо озера виникло 92 земельні ділянки під індивідуальне дачне будівництво», – розповів мер.

Він водночас додав, як тільки Пустомитівська міська рада про це дізналася, відразу ініціювали проведення ще одних громадських обговорень, щоби донести ситуацію до громади і порадитися, як діяти далі.

«13 листопада ми провели ці громадські слухання, де були присутні місцеві мешканці, які мають присадибні ділянки біля озера, учасники АТО. На них одноголосно прийняли рішення що, по-перше, територія навколо озера, де є ліси і зелені насадження загального користування, не має використовуватися якось по-іншому і не може забудовуватися житловими будинками, дачами чи закладами комерційного характеру. По-друге, повинні бути враховані інтереси мешканців, які мають присадибні ділянки біля озера на вулиці Северина Наливайка. По-третє, йшла мова про те, щоби забезпечити учасників АТО ділянками на місці так званого старого кар'єру, який розташовується через дорогу на відстані 100 метрів від озера. Щодо урочища, то там раніше планували облаштувати стадіон чи футбольне поле. «Плюс» цієї території, що вона не використовується мешканцями для відпочинкових цілей, на цій ділянці нема лісів, там ростуть кущі та самопосіви, на місці яких можна було б облаштувати 41 дачу».
Олег Серняк
міський голова Пустомит
Також Олег Серняк наголосив, що, за їхньою інформацією, із переліку 83 осіб лише трохи більше половини дійсно є учасниками АТО. Обласна влада, за його словами, досі не надала відповіді, щодо цієї ситуації, бо, як їм пояснювали, не має права розголошувати персональні дані цих людей.

«Остання позиція влади полягала в тому, що, згідно із чинним законодавством, всі громадяни України мають право отримати земельну ділянку, і ніяких порушень тут нема. Однак дозвіл на розробку документації цим 83 особам надали саме після розгляду клопотання учасників АТО. Тобто зверталися учасники бойових дій, а погодження дали громадянам України», – констатував він.

Власне дехто із списку претендентів на землі біля озера вже зробив проекти відведення ділянок і найближчим часом може їх оформити.

«Частково ЛОДА хоче виділяти цю 41 ділянку, що є в кар'єрі, також мова йде про кілька ділянок біля присадиб на вулиці Северина Наливайка. До речі, тут є певний конфлікт, адже деякі жителі облаштували тут свої городи. Окрім цього, під дачі збираються віддати землю у лісовій зоні. Так, дехто вже зробив проекти відведення земельних ділянок і вже є документи про те, що завтра-післязавтра можуть оформити чотири ділянки в цій зоні», – зазначив міський голова Пустомит.

Міський голова Пустомит пояснив, що учасникам АТО таки готові дати землю в старому кар'єрі, а ось решті із списку – зась. Про берег озера та ділянки в лісовій частині, за його словами, не може бути мови: пляжі є облюбованим місцем відпочинку місцевих, а вирубка лісових насаджень може спричинити руйнування самого озера.

«Як можна надавати ділянки людям, які невідомо як потрапили у цей список… Я розумію, що вони є громадянами України, але, вибачте, ці права мають всі. В першу чергу слід допомагати тим, хто захищає нашу незалежність там, на сході України», – сказав Олег Серняк.

Також міський голова Пустомит поділився задумами про те, як зробити озеро привабливим для туристів та розвивати тут різні види спорту:

«Кілька місяців тому ми завершили роботу над розширенням меж Наварії і ця вся водойма разом з прибережними смугами і навколишніми землями зараз входить до території села Наварія. Тепер громада цього села в праві вирішувати долю цього озера і розвитку території навколо: чи це мають бути дачі, чи ця територія має розвиватися у руслі спорту, відпочинку. Пляжі навколо озера раніше активно функціонували в часи Радянського Союзу, але за часи незалежності вони занепали. Територія була за межами населеного пункту, і ми не могли впливати на ситуацію. Маємо надію, що найближчим часом зможемо виділяти бюджетні кошти і потроху виправляти становище. Але знову ж таки мусимо погоджувати все із «Львівтеплоенерго», а це – структура Львівської міської ради. Тобто ми приходимо до того, що Львову, Пустомитам і Наварії необхідно співпрацювати…Так, у серпні зверталися до Львівської міської ради, щоб напрацювати спільну стратегію розвитку озера. Зараз в Україні розробляють різні туристичні кластери, щоб привабити людей до тих чи інших місцевостей. Хотілося б, щоб туристи приїздили до Львова і заодно сюди».

АТОвці просять не втягувати їх у політичні ігрища
Як пояснив учасник АТО, співзасновник Спілки ветеранів АТО Павло Нікітін, їхню організацію, яка якраз і подала заявку на отримання землі у Наварії, намагаються втягнути у якісь політичні «розборки».

«Оці ігрища нам вже надоїли…Прив'язують той факт, що за нашими спинами стоять якісь бізнесмени», – обурився він.

За його словами, у 2017 році спілка подала заяву на ім'я голови Львівської ОДА, в якій було до 43 осіб: всі – виключно учасники АТО.

«Але тут також йде маніпулювання, наприклад, стосовно Мирослава Мельника. Так, він є бізнесменом і власником «Вілли Австрія», цього факту ніхто не заперечує, але є і інший момент: він є учасником АТО і в 2014 році він виходив з Дебальцевого. Пробачте, але в АТО йшли не бомжі, особливо, коли мова йде про 2014 рік. Тоді за все спорядження (камуфляж, берци, каску, тощо) треба було фактично платити з власної кишені. В цей час у армії нічого не було, і добре, що йшли багаті люди: бо він купував все це собі і заодно для ще кількох воїнів. Більше того, після завершення служби в армії Мельник став волонтером і активно допомагає воїнам. Ще один момент: багато говориться про те, що у списку є людина, яка працює у «Львівтеплоенерго» і претендує на землю. Мова йде про Руслана Семенюка. Так, дійсно є. Але він водночас являється учасником АТО 2014-2015 років. І такі маніпулювання йдуть постійно, це питання намагаються перенести у якусь політичну площину. Нам це обридло», – каже Павло Нікітін.
Урочище за 100 м від озера, де, за словами міського голови Пустомит, можна облаштувати 41 дачу для АТОвців
Окрім цього, він пояснив, що в урочищі біля озера, яке мер Пустомит так пропонує воїнам під дачі, будуватися не можна через нові державні будівельні норми.

«Як сказав сам міський голова міста Пустомит Олег Серняк, вони на сьогоднішній день в суді оскаржують детальний план озера Наварія. Водночас обіцяють людям, які проживають на вулиці Наливайка, надати право власності на землю, якою ті реально користуються вже 50-60 років, але не можуть узаконити своє право на неї. Те саме стосується кар'єру, в якому хочуть виділити учасникам АТО землю. Але всі вони або некомпетентні, або навмисно намагаються надурити людей. У це бавиться міський голова Пустомит, який об'єднав свої зусилля з міським головою Львова. Таким чином вони намагаються звести свої рахунки з Синюткою, а нас використовують як дурнів. До чого я веду? Якщо скасують детальний план території, необхідно буде розробляти новий, бо без цього не може йти мова ні про яке виділення земельних ділянок чи погодження для мешканців. Але всі забули про те, що у 2018 році було прийнято нові державні будівельні норми. Там є дуже хороше застереження: стаття 8.4 «Рекреаційні території». В пункті 2 цієї статті йдеться про момент, який унеможливлює будь-яке дачне будівництво, враховуючи старий кар'єр на території озера Наварія, також він унеможливлює узаконення землі для мешканців. Власне, цей пункт звучить таким чином: відстані між зонами відпочинку, дачної, садової забудови та ділянками автомобільних доріг загального користування слід приймати не менше як 500 м. Що це означає? Там по берегу якраз йде траса загального користування, згідно з новими державними будівельними нормами, відстань від дороги, де заборонено здійснювати будь-яке будівництво, має бути 500 м. Тобто у цю зону потрапляє фактично весь кар'єр і там відповідно до закону не можна будувати дачу», – зазначив воїн.

Відтак Павло Нікітін резюмував, що у цій ситуації кожен зайняв свою позицію – і мер Пустомит, і ЛОДА, і «Львівтеплоенерго», а учасників АТО просто намагаються зіштовхнути лобами з місцевою громадою.
Ліс біля водойми, який, як каже Олег Серняк, можуть вирубати під дачі
Водночас він пояснив, чому у списку, який долучений до розпорядження, фігурує 83 особи. З його слів випливає, що у Львівській ОДА просто об'єднали заявки кооперативу «Озеро» та Спілки ветеранів АТО.

«На отримання землі претендував створений у 2007 році кооператив «Озеро». Така ж заявка надійшла від учасників АТО. Голова Львівської ОДА дав погодження, об'єднавши наші дві заявки, які були подані паралельно. І, враховуючи те, що кооператив фактично претендує на ділянку, яка поруч з нашою, очевидно, голова ЛОДА видав одне розпорядження замість того, щоб робити окреме для кооперативу та АТОвців. І, якщо уважно прочитати це розпорядження, там чітко написано: надати громадянам України згідно із списку, там не написано про те, що цю землю слід виділити учасникам АТО. Але, тим не менше, на цьому фоні також йде маніпулювання, мовляв, АТОвцями прикривають бізнесменів. Нами ніхто не прикривається…», – пояснив він.

На питання, чому все-таки ці дві заявки об'єднали, співзасновник Спілки ветеранів АТО відповів: «Про це сказати не можу, треба цікавитись у ЛОДА. Питання логічне, бо тоді б нас не могли б звинувачувати в чомусь чи маніпулювати».

Синютка обіцяє розставити «крапки над і» під час прес-конференції цього тижня
Отож, Львівський портал вирішив поцікавитися про ці дві заявки в одному розпорядженні у самого голови Львівської ОДА.

Як він повідомив нашому кореспонденту, стосовно ділянок біля озера Наварія вже цього тижня проведуть прес-конференцію, бо мають що розказати.

«Список, який подавали АТОвці, і став проектом рішення. Ніхто нічого до нього не додавав і не виключав. Настільки я володію інформацією, не всі ці особи є учасниками АТО», – зазначив Олег Синютка.

Цікаво, що у самих АТОвців щодо цього інша думка: у їхній заявці таки 43 особи, а не 83. Ну що ж, будемо чекати обіцяної прес-конференції, можливо, тоді на цю заплутану справу проллється більше світла.

Місцеві не хочуть віддавати береги озера під забудову і побоюються, що тут виросте «Наварія Нова 2»
Також Львівський портал поспілкувався і безпосередньо з місцевими мешканцями.

Так, місцевий учасник АТО, голова ГО «Гвардія патріотів», керівник Громадської ради при Пустомитівській міській раді Віталій Біляк наголошує, що люди проти будь-якого будівництва біля берегів, бо тут – місце відпочинку мешканців, і влітку на озері ніде голці впасти.

«Як можна будувати будинки, коли тут своє дозвілля проводять молоді люди? Це місце відпочинку дорослих і дітей, влітку тут ніде навіть постелити покривало, щоб присісти відпочити з друзями. Якщо на цих місцях виростуть будинки, як мінімум, це – абсурдно. Нам не буде куди вийти погуляти… На озері проводять змагання з греблі на районному, обласному і навіть міжнародному рівнях. Якщо тут набудують будинків, замків, готелів, то це все створить не дуже привабливу картину для проведення таких чемпіонатів… Ми обурені цією ситуацією, адже, по-перше, ці землі віддають не місцевим АТОвцям, по-друге, що мова йде про берег озера, а це – неприпустимо. Більше того, ділянки на березі хочуть віддати бізнесменам, а не учасникам АТО», – зазначив він.
Своєю чергою житель Пустомит Віталій Майборода обурюється, що ці ділянки ще не передані людям, а вже є забудовник, який «кинув оком» на ці ласі землі.

«Якщо цю ситуацію вже лобіює певний великий забудовник, то, звісно, його не цікавлять ділянки по 10 соток, а – один цілісний шматок. Думаю, тут хочуть звести якийсь відпочинковий комплекс на кшталт «Наварії Нової», – каже чоловік.

Як бачимо, у цій історії більше темних плям ніж відповідей. Звісно, АТОвці справедливо заслуговують і претендують на отримання своїх ділянок, місцеві ж мешканці справедливо захищають озеро Наварія від забудови. А яким чином «підтасувалася» у розпорядження голови ЛОДА оця решта неАТОвців – наразі чітко пояснити не може і сам Олег Синютка, який підписував цей документ…
Автор, верстка: Соломія Головіна
Фото: Львівський портал, Захід.нет