ОСТАННІ НОВИНИ

Будівельна афера під прикриттям АТОвців. До рейдерських схем у Дрогобичі причетний мер Кучма?

Олена КАРП'ЮК

|

На Львівщині ще не вщух скандал із виділенням землі біля озера в Наварії нібито для бійців АТО, як у Дрогобичі активно заговорили про рейдерське захоплення майна бізнесмена Євгена Гнатува, до якого нібито теж причетні учасники АТО та сам міський голова Тарас Кучма.

Львівський портал вже писав про те, як тривалий час рейдери намагаються захопити макаронну фабрику у Львові, що належить підприємцю Євгену Гнатуву. Зараз на бізнесмена продовжують чинити тиск, а на території його підприємства у Дрогобичі хочуть зводити багатоквартирні житлові будинки за допомогою військових.

Детальніше про схеми рейдерського захоплення майна, що розташоване неподалік від самого центру Дрогобича, до чого тут учасники АТО та яку роль у цьому відіграє міський голова Тарас Кучма, читайте у матеріалі Львівського порталу.

27 червня Дрогобицька міська рада надала дозвіл 13 учасникам АТО на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на вул. Самбірській, 3. Ця земельна ділянка є територією колишнього АТП 14607 та має площу 5,2 га. Сьогодні на ній розташоване майно ТОВ «Люксорцентрторг», яке придбали ще у 2007 році за більш, ніж 2,5 млн грн.

«На цій ділянці розташовані виробничі приміщення колишнього АТП, площею 10 тисяч кв м, та асфальтобетонне покриття, площею 42 тисячі кв м. Все це перебуває у власності ТОВ «Люксорцентрторг», про що свідчить свідоцтво на право власності, договір купівлі-продажу. На цій ділянці ми планували зводити житло і супермаркет. Ми розробили проект землеустрою, щоб отримати цю земельну ділянку в оренду. Рішення сесії Дрогобицької міської ради про надання її в оренду було, сам договір ми передали у мерію, але зі свого боку вона його так і не підписала», – розповів власник ТОВ «Люксорцентрторг» Євген Гнатув.

Загалом незаконно заволодіти майном ТОВ «Люксорцентрторг», яке перебуває в іпотеці банків «Надра» та «Піреус», треті особи намагаються вже протягом восьми років. Спочатку використовувалась схема банкрутства, аби в подальшому продати рейдерам майно за попередньо узгодженими цінами. Втім її реалізувати не вдалося, тож зацікавлені особи перейшли до іншого варіанту – підробки документів на право власності.

Так, у 2016-2017 роках Дрогобицький міськрайонний суд визнавав права власності на окремі споруди ТОВ «Люксорцентрторг» за Орестом Гринашем та Андрієм Дорошенком. При цьому тим будівлям, розташованим на вул. Самбірській, 3, присвоїли іншу адресу.

«Активною учасницею у цій схемі заволодіння майном ТОВ «Люксорцентрторг» була прокурор Дрогобицької місцевої прокуратури Руслана Курлятович, яка погоріла на хабарі. За закриття кримінальної справи вона пропонувала начальнику відділу УЗЕ Нацполіції 10 тисяч доларів. Згодом її звільнили з прокуратури, свою вину вона визнала. А загалом до рейдерської схеми причетні були працівники прокуратури, правоохоронці та судді», – зазначив Євген Гнатув.

Згодом Дрогобицький міськрайонний суд скасував свої рішення про визнання права власності. І оскільки друга схема самовільного привласнення будівель на вул. Самбірській, 3 не вдалась, у Дрогобичі знайшли ще один, третій варіант.

Минулого року на вул. Самбірській, 3 почали незаконно зводити багатоквартирний житловий будинок. Як з’ясувалося згодом, Дрогобицька міська рада надала 0,30 га під будівництво тому ж таки Андрію Дорошенку, який, за словами Євгена Гнатува, пов’язаний із відомим у місті бізнесменом, що займається квітами.

«Фактично у Дрогобичі зараз є така група людей, яка займає службове становище, і вони чітко знають, як проводити незаконні земельні питання через сесію міської ради. Фірма, яка вже звела житло у нас на території, належить зятю дрогобицького бізнесмена, який займається квітами. Цей бізнесмен, за моїми даними, причетний до того, що Тараса Кучму обрали мером, тож останній має певні зобов’язання перед ним. І для того, щоб за будь-якою ціною отримати бажані землі, використовуються будь-які методи», – наголосив Євген Гнатув.

І через те, що «пропхати» далі земельне питання через Андрія Дорошенка не вдалось, у Дрогобичі вирішили прикрити земельну аферу благим наміром – виділенням ділянок учасникам АТО.

«У грудні 2017 року я дізнаюся, що виконком Дрогобицької міської ради дав дозвіл громадські організації «Асоціація учасників АТО-забудовників м. Дрогобича» на виготовлення детального плану території за нашою адресою. Ми відразу звернулись у міську раду, пояснили, що земельна ділянка є обтяжена іпотеками, що там знаходиться наше нерухоме майно і, відповідно, без нашої згоди як власників не можна здійснювати жодні будівельні роботи. Відповіді на наші звернення ми так і не тримали, тож через місяць я вирішив прийти безпосередньо до мера. Натомість Кучма мені сказав, що земля перебуває у комунальній власності, тож місто робить із нею те, що вважає за потрібне.

Своєю чергою я зауважував, що коли з нашого майна знімуть арешт, і ми будемо щось будувати там, на вул. Самбірській, 3, то я не проти поговорити з АТОвцями та навіть виділити їм квартири. Тобто я чітко йому заявив, що готовий до співпраці. На це реакції з його боку не було», – пояснив Євген Гнатув.

Лише через кілька місяців підприємець отримав офіційного листа від міськради Дрогобича, у якому йшлося про те, що ТОВ «Люксорцентрторг» визнали банкрутом, а земельна ділянка є у комунальній власності, і саме тому місто має право розпоряджатися нею на свій розсуд.

15 березня цього року виконком міськради Дрогобича затвердив розроблений детальний план території за адресою вул. Самбірська, 3, який, власне, і фінансувала ГО «Асоціація учасників АТО-забудовників м. Дрогобича». Вона, до речі, згідно з бізнес-даними YouControl, зареєстрована лише вісім місяців тому.

І наприкінці червня 13 учасникам АТО цієї громадської організації мерія надала дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на вул. Самбірській, 3.

«Дозвіл щодо відведення13 земельних ділянок під будівництво житла надали саме там, де знаходиться наше нерухоме майно. Так, земля є комунальною, але ж майно перебуває у приватній власності, оренди нам дати не хочуть. А всі наші звернення та заяви у міськраді ігнорують.

Більше того, земельне питання учасників АТО на сесії Дрогобицької міськради розглядали двічі з порушенням регламенту. Попереднього погодження на профільній комісії воно не отримало, тож мер Тарас Кучма вносив його у порядок денний з голосу. Із першого разу прийняти це питання не вдалось, тому вже на наступній сесії Кучма без погоджувальної ради знову з голосу вносить його у порядок денний. Депутати голосували двічі, щоб набрати потрібну кількість голосів. Тобто явно видно, що в цьому земельному питанні зацікавлений мер Дрогобича», – наголосив Євген Гнатув.

Бізнесмен переконаний, що завдяки учасникам АТО у Дрогобичі прокручують не лише земельні афери, вони ще й «оберігають» Тараса Кучму на посаді мера.

«Ті важливі земельні питання, які не проходять погодження у профільній комісії, вносяться на сесії міської ради Дрогобича з голосу. Їх приймають завдяки тому, що багато депутатів є працівниками комунальних підприємств, тому голоси й назбируються. Також на сесію приходять ті АТОвці Кучми, починають «воювати», тож приймається те рішення, яке потрібно, а дані у протоколи земельної комісії вносять заднім числом. Навіть коли Кучму хотіли знімати з посади мера, то ці учасники АТО прийшли, здійняли бучу і стали на його захист», – розказав Євген Гнатув.

Більше того, учасники АТО, які мають отримати земельні ділянки на вул. Самбірській, 3, не приховують, що взагалі не збираються будувати житло для себе. На цій землі фірма-забудовник зводитиме багатоквартирні житлові будинки. Також військовослужбовці зізнались, що половину земельних ділянок мають віддати самому Тарасу Кучмі.

«Я був присутній на одній з останніх земельних комісій, під час засідання якої розглядали питання щодо Самбріської, 3. Також був представник тієї громадської організації учасників АТО. Він мені відверто розповів, що організація повинна віддати Кучмі 50% земель. Також військовий сказав, що мер їх використовує для збереження посади, а сам займається такими темними справами. Військові хочуть отримати землю, але він їх вже встиг раз обдурити на якихось гаражах. При цьому ті бійці нічого не знали про обтяження, які є на нашому майні. Тобто саме за допомогою АТОвців здійснюється рейдерське захоплення майна ТОВ «Люксорцентрторг», – підкреслив Євген Гнатув.

Відтак станом на сьогодні 1,3 із 5,2 га землі, на яких розташоване майно підприємства, вже розприділили між АТОвцями, які є посередниками у схемі рейдерів. Тепер наступна сесія міськради Дрогобича має лише затвердити ці проекти землеустрою, і справа завершена.

Щодо самого майна ТОВ «Люксорцентрторг», то його теж не оминули: невідомі вже встигли спалити і зруйнувати частину будівель. Кримінальні справи, які розглядають у різних судах області, закривають, а слідчі дії не проводяться. Відтак у Євгена Гнатува надія залишилась на НАБУ, яке, до речі, вже відкрило кримінальне провадження щодо Дрогобицької міської ради та ситуації з вул. Самбірською, 3.

Львівський портал кілька днів поспіль намагається зв’язатися з Тарасом Кучмою, однак отримати офіційний коментар щодо вищеописаного конфлікту наразі не вдалося. Керівник прес-служби Дрогобицької міської ради Зеновій Квасній повідомив, що до кінця тижня мер перебуває у відпустці. Натомість прокоментувати ситуацію зміг би його перший заступник Ігор Герман, однак він зараз є у відрядженні.

Як тільки вдасться з’ясувати позицію Тараса Кучми щодо земельних ділянок для учасників АТО на вул. Самбірській, 3 та майна ТОВ «Люксорцентрторг», що розташоване за цією адресою, Львівський портал обов’язково її опублікує.

Фото: cnv.nl, vgolos.zt.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *