ОСТАННІ НОВИНИ

За свої гроші: як студенту знайти роботу своєї мрії

Вероніка РОЙ

|

Території навколо львівських університетів не так давно спорожніли від невгамовних студентів, а це означає, що завершився черговий навчальний рік. Для одних – це початок веселого та активного відпочинку, для інших – період, коли можна  непогано підзаробити або ж навіть знайти роботу своєї мрії. Незважаючи на те, що багато хто бідкається, мовляв в Україні не має хорошої роботи, молоді все ж вдається знайти непоганий підзаробіток, який дозволяє відкласти кошти на омріяний смартфон чи навіть відпочинок за кордоном.

Тож, Львівський портал з’ясував, де львівські студенти шукають роботу, а також яка ситуація із працевлаштуванням випускників вищих навчальних закладів.

Робота на літо

Якщо студенту хочеться знайти підробіток на літні канікули у Львові, то вибір у нього буде не надто великий. Звісно, що найпопулярнішою вакансією серед студентів є вакансія офіціантів, оскільки за кілька місяців робота може принести непогані гроші. Однак не всі студенти хочуть обмежуватися лише цим видом зайнятості та шукають альтернативні варіанти.

Як розповіли нашому кореспонденту в обласному центрі зайнятості, сезонні роботи у порівнянні з попередніми роками мають все менше попиту у молодих мешканців Львівщини, оскільки є альтернатива  пошуку таких робіт за кордоном з більшою оплатою праці.

«На жаль, пропозицій роботи небагато. Чимало підприємств, які ведуть діяльність посезонно, розпочали підбір кадрів ще у березні-квітні і вже задовольнили свої кадрові потреби. Це і підприємства з виробництва цегли, сільськогосподарські підприємства, виробники продукції, яка користується попитом у літній сезон (для прикладу, виробники морозива), тощо», – розповіла Львівському порталу начальниця відділу ЛОЦЗ Руслана Палій.

Також в обласному центрі зайнятості зазначають, що на сьогодні роботодавці області пропонують  робочі місця інструкторів під час роботи дитячих атракціонів (міста Львів та Трускавець). Більшість супермаркетів також із задоволенням беруть студентську молодь касирами, оскільки є постійна потреба у таких працівниках. У Львові студентська молодь може скористатись можливістю йти працювати «операторами автоматичних і напівавтоматичних  верстатів» та отримати близько 7 тисяч гривен в місяць. Також ТОВ «КПП Центр» бере на роботу «приймальників товару» із такою ж заробітною платою – близько 7 тисяч гривень.

«Якщо мешканці нашої області хочуть  знайти сезонну роботу в інших областях України, то на сьогодні у базі даних Державної служби зайнятості є наявними понад 200 сезонних різноманітних вакансій. Для тих, хто бажає поєднати роботу з відпочинком, підприємства Півдня (санаторно-курортні заклади і заклади відпочинку) пропонують перелік вакансій для обслуговуючого персоналу: помічників  кухарів, покоївок, офіціантів, продавців та інших», – розповіла Руслана Палій.

«Вчорашні» студенти

Отримати диплом про вищу освіту – це дуже добре та престижно, однак навіть навчання  на «відмінно» чи «добре» не гарантує, що після того, як випускник покине стіни рідного університету, зможе одразу знайти роботу. Дійсно: пошук роботи видається для «вчорашніх» студентів справою не з легких. Адже випускники ще є невпевненими у собі та не завжди мають достатнього багажу досвіду за плечима. Тому більшість фахівців радять студентам починати шукати роботу вже на останніх курсах університету. Оскільки, працюючи, студенти зможуть здобувати необхідний досвід роботи, а також відкривати для себе нові можливості.

«Під час роботи студент отримує досвід, пробує, цікавиться, починає розуміти, що йому вдається, а що робити взагалі не в задоволення, а хтось отримує лише теорію в університеті. В результаті усі отримають диплом, але практичні навички та професійні контакти будуть лише у тих, хто розпочав будувати свою кар’єру ще під час навчання. Рано чи пізно студенти, які сумлінно навчалися, теж знайдуть цікаву роботу, але вони втрачають найцінніше, що є в кожного з нас – час. Світ постійно змінюється, і потрібно йти в ногу часом. Вже не достатньо один раз отримати певний набір навичок – їх потрібно постійно вдосконалювати та доповнювати. Часто працедавці кажуть: мені треба когось молодого, активного, такого, щоб «очі горіли». Я можу сказати, що деколи цього достатньо», – розповіла Львівському порталу CEO проекту STUDLAVA Олеся Гавришко.

Дійсно, після завершення вишу більшість випускників просто стоять на роздріжжі, не знаючи, як розпочати успішну кар’єру. Одні вступають далі на магістратуру, аби відтягнути процес пошуку роботи, а інші ховають диплом бакалаврату у шухляду та погоджуються на будь-яку роботу, аби підзаробити трішки грошей.

Як розповіла Львівському порталу «вчорашня» студентка Ольга Якимець, роботу їй доводиться шукати після завершення університету.

«Цього року я завершила бакалаврат за спеціальністю міжнародна економіка. Зараз я в пошуках роботи, хотілося б знайти щось за спеціальністю, але знаю, що студентам сьогодні з пошуком роботи дуже важко. Раніше я не працювала, тому трішки переживаю через брак досвіду. Можу сказати, що в університеті мені дали хороші знання, і я сподіваюся, що зможу застосувати їх на практиці», – каже дівчина.

У свою чергу інша львів’янка Юлія Білик, яка рік тому завершила університет, каже що робота під час навчання – хороший досвід, оскільки можна отримати практичні знання, які не завжди дають в навчальному закладі. Дівчина робить такі висновки, оскільки під час навчання їй вдалось змінити не одну роботу. Але зізнається, що інколи було важко поєднувати навчання та роботу.

«Я знайшла роботу ще на другому курсі. Насправді, на роботу спонукали піти батьки, та й якось завжди хотілось мати більше грошей на власні витрати. Першу роботу знайшла через соцмережі, подала резюме і мені передзвонили. На той час я була першою людиною в групі, яка пішла на роботу. А згодом ще і свою одногрупницю туди покликала. Спочатку мені було важко поєднувати пари та роботу, оскільки мала нічні і ранкові зміни. Інколи доводилося після нічної йти на пари,а інколи потрібно було пропускати університет через ранкові зміни.

Зараз я вже працюю на четвертій роботі. На першій роботі я спілкувалась з людьми англійською мовою і надавала технічну підтримку по певному продукту. Також продавала їм сервіси компанії. Потім я подалась в IT-компанію. Там пропрацювала приблизно рік, однак нічні зміни мене трішки виснажували, і я вирішила знову щось змінювати та повернулася в сферу продажів в ІТ секторі. Зараз працюю в ІТ-компанії, як сейлз-менеджер, тобто шукаю потенційних клієнтів, замовників для компанії. Мені подобається ця робота, оскільки зараз я бачу можливість розвитку, а це, як на мене, дуже важливо для молодої людини. Також тут цінують саморозвиток, його навіть заохочують», – розповіла Львівському порталу Юлія Білик.

Де студенту шукати роботу?

Останнім часом у мережі з’являється все більше і більше повідомлень та пропозицій для студентів, які хочуть підзаробити. А 10 травня 2017 року у Львові відбувся офіційний запуск сайту STUDLAVA.  На сайті зібрані всі актуальні вакансії, можливості стажування та програми практик, але вакансії орієнтовані не лише на студентів. Варто зазначати, що усі вакансії на сайті не передбачають попереднього досвіду роботи, тому вони ідеально підходять для старту кар’єри.

«З моменту запуску на сайті опубліковано більше 1000 вакансій для студентів без досвіду роботи. Переважна більшість вакансій у Львові, оскільки поки що ми не представлені в інших містах. Зараз на сайті – 177 вакансій у різних компаніях по Львову (від стартапів до великих корпорацій). Це говорить про те, що працедавці зацікавлені у студентах.  З кожним роком компанії все більше організовують власні школи, курси, тренінги – оскільки специфіка роботи кожної компанії відрізняється. Легше навчити людину з чистого аркуша, ніж перенавчати.

Тому ми переконані, що кожен студент, який має бажання, може та повинен поєднувати навчання і роботу, щоб отримувати практичні навички та пробувати себе у різних сферах ще до закінчення університету. І ми впевнені, що у нашій країні є можливості та перспективи для тих, хто хоче реалізувати себе», – розповіла CEO проекту STUDLAVA Олеся Гавришко.

Зацікавлені особи у пошуку сезонних робіт також можуть ознайомитись із запропонованими вакансіями у будь-якому центрі зайнятості або на сайті Державної служби зайнятості: www.dcz.gov.ua.

Скільки платять студентам?

Кожен студент мріє отримувати гідну хорошу заробітну плату, аби не випрошувати грошей на власні витрати у батьків. Згідно з дослідженням Міжнародного кадрового порталу hh.ua, найбільше вакантних пропозицій для молодих спеціалістів є у таких професіях, як «Продажі», «Робітничий персонал», «Адмін. персонал», «Маркетинг» та «ІТ, телеком». Причому на позиції у сфері «Продажі» кандидатів шукають більш активно.

Тому Львівський портал проаналізував один з популярних сайтів з пошуку роботи, аби дізнатися, скільки львівський студент може заробляти, та які вакансії на сьогодні є у Львові.

Згідно з інформацією, яка є на сайті з пошуку роботи, найбільше студентів потребують у сфері обслуговування. На сьогодні представлено понад 300 вакансій. У цій рубриці вакансії з’являються щопівгодини. Так, серед вакансій: бариста, піца майстер, офіціант, адміністратор хостелу, кур’єр тощо. Варто зазначити, що роботодавці пропонують досить хорошу заробітну плату. Ось до прикладу, продавцю у закладі швидкого харчування пропонують 6 тисяч гривень зарплати, а помічнику кухаря – 11 тисяч гривень. Варто зазначити, що більшість роботодавців готові взяти студентів без досвіду роботи.

Також досить багато вакансій є і у сфері роздрібної торгівлі. Так, роботодавці потребують: мерчендайзера з автомобілем, касира у супермаркети та магазини, продавців-консультантів тощо. У більшості вакансіях зазначається, що готові взяти студентів на роботу на літо та без досвіду. Заробітна плата коливається від 4,5 тисяч гривень до 7 тисяч гривень.

Не можна не згадати і про IT-сферу, яка в останні роки набула неабиякої популярності серед львівських студентів. Так, на сайті з пошуку роботи пропонується 120 вакансій у сфері IT: спеціалісти з інформаційної підтримки клієнтів, системний адміністратор, програмісти тощо. Однак в більшості у цій вакансіях у цій сфері обов’язковим є знання англійської мови або ж іншої іноземної мови. Деякі роботодавці готові брати студентів без досвіду роботу, а деякі навпаки – вимагають. Однак заробітну плату роботодавці у сфері IT пропонують немалу – від 6 тисяч гривень. А деякі компанію виплачують зарплату у валюті.

Не варто боятись!

Дуже часто молоді люди, які не мають досвіду роботи, переживають за те, чи вдасться їм впоратися зі своєю першою роботою. А деяким навіть доводиться долати певні бар’єри, аби налаштувати себе на пошуки робити та й на роботу взагалі. Олеся Гарвишко радить студентам просто не боятися та йти працювати, адже це нові можливості та неабиякий досвід.

«Не обов’язково одразу йти на роботу. Отримувати досвід можна в студентській чи громадській організації, займаючись волонтерською діяльністю, створюючи власні проекти, проходячи стажування тощо. Важливо пробувати себе, щоб зрозуміти, чим хочеться займатися в житті. Я переконана, що не варто мучитися і працювати за спеціальністю, якщо ця робота не приносить задоволення», – розповіла вона.

Колишні студенти також радять молоді не затягувати з вибором роботи та починати пошуки якомога раніше.

«Люди, які лише вчаться в університеті, потім виходять звідти і не мають ні досвіду, ні навичок. Пошук роботи затягується, і вони йдуть працювати далеко не за спеціальністю. По справжньому вчитись, як би це дивно не звучало, ти починаєш вже на роботі… Звичайно, що звикати до роботи завжди важко, але все залежить від бажання і вміння пристосовуватись до нових умов. Завжди буде багато нового і невідомого, багато вчити і знайомитись з новими людьми, в кожній компанії різні внутрішні процеси, але за місяць звикається до всього. Коли мене питають, чи варто працювати паралельно з університетом — я однозначно кажу, що «так», – радить Юлія Білик.

Як бачимо, головне для студента у процесі пошуку роботи – це бажання працювати. І тут вже немає значення, чи маєте ви досвід, чи ні, головне – хотіти  знайти роботу, яка вам до душі. І пам’ятаймо: немає нічого неможливого, а хто не робить спроб ‒ не перемагає…

Фото: Depositphotos 112 Україна, Politeka, cnbc.com, ОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *