ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ
Прем'єра опери "Дон Жуан" у Львівській опері: руйнує шаблони унікальністю та сучасною подачею
Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької вчора представив допрем'єрний показ вистави опери Вольфганга Амадея Моцарта - "Дон Жуан". Сучасна постановка та унікальність подачі, хореографія, вражаючі декорації та костюми, бездоганне виконання солістів та балету: все це змусило глядачів не стримувати емоцій захвату і здивування від того, що вони побачили на сцені.

Абсолютно очевидно, що ця нова прем'єра з програми генерального директора Львівської опери та режисера-постановника Василя Вовкуна «Український прорив» стане «хітом» в театральному житті не лише Львівської опери, а й всієї України. Квитки на допрем'єрний і перший (з чотирьох) прем'єрний показ - вже розкуплені повністю.

Львівський портал побував спершу на представленні творчого колективу прем'єрної опери «Дон Жуан». А пізніше - і на самому допрем'єрному показі, звідки і поділимось враженнями та першими фото з вражаючої постановки.

Перед початком вистави Василь Вовкун представив журналістам, театральним критикам та глядачам творчу команду, яка працювала над новою виставою. Для багатьох з них робота над цією виставою – це творчий дебют.
«Це таке щастя відкривати ще когось, в тому числі - Моцарта. Коли відкриваєш людей, які працюють поруч з тобою, то це - велике щастя.Якщо не брати до уваги студентських робіт, то - це перша оперна постановка диригента Юрія Бервецького. Теж саме можу сказати за молодого помічника режисера, який ще недавно був співаком, - Тараса Різняка, який успішно заміняв режисера, проводив репетиції. Вадим Яценко зовсім недавно став нашим хормейстром і одразу взявся за виставу "Дон Жуан". Також це другий дебют художника по світлу Дмитра Ципердюка після фантастичного прояву себе у "Коли цвіте папороть". Ну і звісно ж - це дебют мого наймолодшого колеги Олега Кіндратіва, який зробив дизайн сценографії та працює над відеопроекціями. Разом з Дмитром вони створюють візуальну картину цієї вистави. Вважаю, що для будь-якої роботи корисно, коли в неї, поруч з класиками, вливається молодь», - розповів про творчу команду оновленої вистави Василь Вовкун.

Над оновленою оперою «Дон Жуан» також працювали: Тадей Риндзак - художник-постановник, Оксана Зінченко - художник костюмів, Сергій Наєнко – балетмейстр та весь дружній колектив Львівської опери.

Постановка опери «Дон Жуан» є абсолютно унікальною у всіх своїх проявах: починаючи від акторського складу і закінчуючи оформленням сцени.

Під час підбору артистів на цю виставу вперше був проведений всеукраїнський кастинг на основні партії. Виступають співаки не лише Львівської опери, а й солісти з Одеси, Києва, Дніпра.
Для вправної постановки цієї опери з солістами цієї вистави працювала відома українська оперна співачка Ольга Пасічник. Вона, зокрема, допомагала солістам «відшліфувати» їхню італійську вимову. Уся вистава виконується італійською мовою з українськими субтитрами.
Окрім вокальних партій, велика увага прикута до балетних сцен. Для їхньої постановки театр запросив відомого хореографа з Італії Марчелло Алджері. Його невичерпна фантазія проглядається у кожному па, тому опера пронизана неперевершеними танцями.

Понад чотири танцювальні номери супроводжують найважливіші сцени опери. У попередній виставі балет був присутній лише у фіналі першої дії, зараз же- танців буде значно більше. Навіть в одній з фінальних сцен, коли хор не співатиме, він все одно братиме участь в сценічній дії.
Сюжет оновленої опери «Дон Жуан» буде не звичним, адже режисер-постановник Василь Вовкун надав цій виставі сучасного трактування. Це стосується абсолютно всього: вражаючих костюмів та декорацій, світлового шоу тапостановок. Виставу супроводжує 3D-мапінг сцени.

Для вистави замовлені спеціальні багатотонні металоконструкції, які зображають щось на зразок телестудії, а гра світла надає неповторної візуалізації.
Показ життя сучасного Дон Жуана вимагав від солістів відтворення відвертих, еротичних сцен. Тому постановники визначили для глядачів вікове обмеження: «16+ років».
Класичний твір Моцарта в сучасному прочитанні Львівської опери не лише руйнує звичні театральні шаблони для глядачів, а й дає можливість працівникам театру себе реалізувати у сучасному мистецтві.

«Ми вирішили: чому б не поставити виставу по-сучасному? Попередня прем'єра «Дон Жуана», яку робив Василь Вовкун, не мала прив'язки до конкретної епохи. А зараз все зовсім по-інакшому: хор співатиме у джинсах, сучасна сцена, нова концепція. Така ідея Василя Вовкуна – це те, чого ще не було. Такого «Дон Жуана» ще точно ніхто не бачив», - зазначив асистент режисера Тарас Різняк.
"Мене дуже часто запитують, чи варто робити цю оперу в сучасному баченні? Чи не цікавіше було зробити історичні інтер'єри, костюми? Я завжди зачитую уривок з біографії Моцарта, де йдеться про те, що він робив музику поза простором, поза часом, і сьогодні звучить ще більш актуально. Не важливо, чи ти в криноліні, чи в джинсах, адже важливо донести до глядача те, що заклав Моцарт", - поділилась думками із журналістами перед виставою Оксана Зінченко.

Нова опера театру багато в чому є шокуючою, незвичною, але однозначно не залишить глядачів байдужими. "Дон Жуан" - це постановка, яка дає Львівській опері нове дихання.

"Я, як людина молода, яка в театрі всього два місяці, бачу цю постановку зовсім по-новому. Я з тої генерації людей, які бачать світ в інших фарбах. Саме через такі вистави театр проривається з шкарлупи і виходить на абсолютно новий рівень. Треба відходити від того всього, що нам насаджувалося до незалежності, через що наша автентична культура знищувалась. От власне ця постановка відкриває нові грані. Всі декорації, світло, солісти - це все просто фантастично! Це велике щастя працювати з такими професіоналами. Впевнений, що "Дон Жуан" і "Коли цвіте папороть" - це новий етап Львівської опери, який ми хочемо бачити в Україні",- розповідає хормейстер Вадим Яценко.

Допрем'єрний показ (здача вистави), який відбувся 27 червня, вже зібрав повний зал глядачів. На перший прем'єрний показ, який відбудеться 30 червня, усі квитки також вже продано.

Глядачів запрошують придбати квитки на наступні прем'єрні покази: 1 липня – о 12:00 та 18:00; 15 липня – о 12:00 та 18:00.

І лише 1 липня – після вистави, яка розпочнеться о 12:00, відбудеться зустріч глядачів з режисером та директором театру Василем Вовкуном і солістами. А також фотосесія з акторами у фойє театру.

Придбати квитки на прем'єрні покази вистави «Дон Жуан»

Автор, верстка - Соломія Григор'єва
Фото - Руслан Литвин