ОСТАННІ НОВИНИ

Крапки над «і»: чого чекати львів’янам від реконструкції палацу спорту «Україна»

Олена КАРП'ЮК

|

Сьогодні у Львові активно обговорюють реконструкцію палацу спорту «Україна», що на вул. Мельника, 18. З цього приводу існує багато думок, тому аби розставити всі крапки над «і» у питанні реконструкції колишнього «Спартака», Львівський портал поспілкувався з його керівництвом, архітектором і дизайнером проекту, а також із представниками Федерації тенісу України.

У палаці спорту, який збудували у 1986 році, сьогодні діють спортивні секції, а також час від часу проводять ярмарки і виставки, які не мають нічого спільного зі спортом. Як зазначив заступник директора палацу спорту «Україна» Тарас Ящишен, у керівництва колишнього «Спартака» ще кілька років тому досить гостро постало питання щодо модернізації закладу та розширення його спортивно-оздорочих функцій.

«Будівлі палацу спорту вже більше 30 років, станом на сьогодні вона потребує і реконструкції, і ремонту, адже є такі елементи, які не ремонтували, а є й такі, які потрібно взагалі замінити. Тому це було також одним із поштовхів для того, щоб почати реконструкцію палацу спорту. Більше того, ні для кого не є секретом, що сьогодні споруду не на 100% використовують для спорту. Вона є дотаційною, тому ми хочемо створити нормальну спорткомплекс, який буде функціонувати повноцінно та стане хорошим фундаментом та тренувальною базою для наших дітей. Всі роботи плануємо розпочати вже у другій половині цього року», – розповів Тарас Ящишен.

За його словами, палац спорту «Україна» чекає масштабне перевтілення, над яким працювали більше двох років. Після реконструкції, яку планують завершити до 2020 року, у Львові з’явиться сучасний центр для здорового дозвілля мешканців і гостей міста.

«Над самим проектом реконструкції ми вже працюємо більше двох років, адже ви розумієте, що такі важливі соціальні проекти потрібно робити правильно, вони мають приносити радість людям.

Проект передбачає модернізацію палацу спорту: це стосуватиметься і самого приміщення палацу, і облагородження території, і оновлення тенісних кортів. Також буде будівництво додаткового великого спортзалу із басейном, багатьох секцій для спортгуртків та дитячого дозвілля. Тобто буде повністю збережена і розширена спортивна інфраструктура, це буде спортивна дитячо-юнацька розважальна споруда», – пояснив Тарас Ящишен.

Після реконструкції у палаці спорту буде багатофункціональний спортивний зал із біговою доріжкою, окремі зали для занять баскетболом, футболом та групових тренувань.

«Передбачені у нас і гуртки зі спортивних та бальних танців, дошкільний розвиток дитини: класи «Монтессорі», малювання, шахи, заняття з дизайну. Водночас буде окрема зона коворкінгу, де можна проводити лекції та майстер-класи», – зауважив дизайнер проекту Арсен Костишин.

Як у свою чергу розказав архітектор проекту Ігор Гризлюк, в межах реконструкції палац спорту «Україна» не лише модернізують, а й зроблять його енергоощадним. Також на території проведуть благоустрій: облаштують громадський простір та зони відпочинку, висадять зелені насадження.

«Проект передбачає будівництво спортивного басейну довжиною 25 м, окремо дитячий басейн, спа-центру, спортивних залів для проведення дозвілля та дитячих спортивних секцій. Буде збереження шести тенісних кортів, у даному випадку ми будемо розробляти їх як криті корти, наразі щодо різних деталей ведемо консультації з Федерацією тенісу України. Також задля забезпечення транспортної розв’язки ми плануємо спроектувати і збудувати підземний паркінг», – деталізував Ігор Гризлюк.

Тож якщо зібрати всі плани щодо палацу спорту «Україна» у єдине ціле, то у самій будівлі проводитимуть ремонтні роботи, облаштовуватимуть басейни та згадані спортзали. А шість ґрунтових кортів зведуть на другому-третьому поверхах і зроблять їх критими. Таким чином тенісні корти будуть закритими, що дозволить спортсменам тренуватися протягом усього року.

Як підкреслила заступниця голови Львівської обласної федерації тенісу України Сюзанна Лавриш, облаштування критих тенісних кортів у палаці спорту вирішить головну проблему спортсменів – браку приміщень для тренування у зимовий період.

«Ми дуже вдячні за таку реконструкцію палацу «Україна» тому, що в нас є дуже велика проблема з тенісними кортами саме взимку. Дітям нема де тренуватися взагалі, ми кожної зими починаємо шукати якісь зали, де би можна було тренуватися. Влітку тренуйся де хочеш, в нас є 29 ґрунтових кортів, два поля зі штучною травою та хардом. А тренування взимку є дуже великою проблемою. Більше того, на таких критих кортах ми зможемо проводити не лише місцеві та всеукраїнські змагання, а й міжнародні», – додала Сюзанна Лавриш.

Водночас віце-президент Федерації тенісу України Євген Зукін наголосив, що сьогодні в Україні близько 80% зі всіх тенісних кортів є відкритими. А обов’язковою умовою для професійних спортсменів є тренування протягом усього року.

«За нашою статистикою, на жаль, в Україні є дуже велика диспропорція між відкритими і закритими кортами. Орієнтовно 80% – це відкриті корти, і лише 20% закритих. Тому при переході на криті корти ми зустрічаємося з великими проблемами. Кількість спортсменів не зменшується, тоді як можливості для тренувань зменшується суттєво. Криті корти абсолютно необхідні, щоб тренувальний процес був цілий рік. Це є обов’язковою умовою для професійних спортсменів, адже без цілорічних тренувань ніколи не буде результатів», – підкреслив Євген Зукін.

Якщо зазвичай на тенісному корті займаються двоє гравців, то, за словами Євгена Зукіна, взимку нерідко виникають ситуації, коли тренуватися можуть навіть до шести спортсменів одночасно. А це, звичайно, впливає на якість самих тренувань.

«Якщо на одну чашу терезів покласти наявний стан кортів (у палаці спорту «Україна», – ред.), а на іншу – можливість створити базу з шістьма критими кортами, то звичайно друга чаша переважує. Всі, хто зацікавлений в розвитку тенісу, повинні чесно подивитись на це питання і відповісти собі: що важливіше? Для мене відповідь цілком очевидна: однозначно реконструкція. Адже якщо є шість кортів, які можуть працювати лише шість місяців на рік, а можна зробити ті, що працюватимуть дванадцять місяців, то навіть немає питання що обирати в даному випадку», – зауважив віце-президент Федерації тенісу України.

Також у Федерації тенісу наголошують: будівництво нових закритих кортів зупинить виїзд за кордон перспективних спортсменів, які через брак місця для тренування взимку просто змушені шукати альтернативу.

«Спортсменів, які займаються тенісом, федерації доводиться відправляти тренуватись за кордон. І там тренуватися на критих кортах є набагато дорожче, ніж в Україні. В нас на це треба витратити до 400 гривень. Якщо перевести у валюту, то за 10 чи 15 євро в європейській країні потренуватись не вийде. Тому якщо є можливість будувати криті корти, то треба це робити, аби не відпускати наших талановитих дітей тренуватись за межами країни. Адже якщо їх там бачать, то намагаються переманити», – розповів віце-президент Федерації тенісу України Сергій Ареф’єв.

В облаштуванні закритих тенісних кортів на другому-третьому поверхах майбутньої споруди палацу спорту «Україна» професійні спортсмени й тренери також не бачать нічого страшного.

«Корти на другому чи третьому поверсі – це цілком адекватне рішення, якщо технологічно воно правильно зроблено. В нас є Міжнародна тенісна академія. Через те, що їм бракувало землі, вони вийшли з ситуації і побудували корти на другому поверсі. І вони є досить хороші та якісні», – зауважив Сергій Ареф’єв.

Про важливість критих кортів у Львові говорять навіть тенісисти з інших міст України. Нещодавно у Львові проходив один із найбільших тенісних турнірів – Lviv Open. Його учасники також зауважували, що колишньому «Спартаку» зовсім не завадили б закриті корти.

«Зараз діють 25 аматорських турнірів у різних куточках України. По три-чотири турніри в Києві, Дніпрі, Кременчузі, в Харкові. Є відкриті, закриті приміщення, але хотілось би приїжджати до Львова й зіграти саме на закритих кортах. Я люблю це місто, адже Львів єдиний ще не підкорився мені. Тому приїжджатиму сюди, поки щось не виграю», – розповів тенісист із Дніпра Валентин Левчук.

Керівництво палацу спорту «Україна» також зауважує, що нові криті тенісні корти відповідатимуть найсучаснішим стандартам, а всі роботи, пов’язані з їхньою реконструкцією, виконуватимуть відповідно до рекомендацій Федерації тенісу України.

Зазначимо, нещодавно у Львові створили електронну петицію до міської ради з проханням провести реконструкцію палацу спорту «Україна» на вул. Мельника, 18. Підписатися під нею можна тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *