ОСТАННІ НОВИНИ

Keep calm і #ЩастиНаЗНО. Поради абітурієнтам, як не провалити тестування

Соломія ГРИГОР'ЄВА

|

До першого зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року залишився ОДИН ТИЖДЕНЬ! Звучить страшно… Проте саме цим відчуттям, а не навчанню, зараз варто приділити якнайбільше уваги. Дуже багато учнів через стрес і переживання не можуть зосередитись на самих завданнях і через це отримують низькі бали, хоча знань мають предостатньо. З вами вже було таке раніше? Тоді ця стаття – для вас!

Львівський портал поспілкувався з тими, хто не з чужих слів чудово знає, що таке ЗНО: репетитор, цьогорічний абітурієнт, директор регіонального центру оцінювання освіти, студент, що минулоріч отримав максимальних 200 балів з двох предметів, та практикуючий психолог. Кожен з них зі свого боку виділив кілька порад, до яких ми рекомендуємо вам дослухатися.

Цього року зовнішнє незалежне оцінювання розпочинається з математики, яку здаватимуть вже 22 травня. Основна сесія триватиме до 13 червня. У 2018 році додаткову сесію зовнішнього оцінювання буде проведено з 2 до 11 липня.

ЗНО – це перший серйозний крок у житті більшості одинадцятикласників. Це своєрідний перехідний етап у так зване «доросле життя». Тому не дивно, що в останні дні всі намагаються дочитати і вивчити все те, що не встигли за роки у школі. Але повірте, що зараз про це думати пізно. Репетитор з української мови та літератури з багаторічних досвідом роботи Оксана Рудь радить перш за все систематизувати раніше набуті знання та правильно налаштуватись на тестування.

«Перш за все повинна бути впевненість в знаннях, що здобувалися впродовж усього навчання. В останній рік – це лише систематизація знань, а не вивчення матеріалу з нуля. Повинна бути клопітка робота впродовж років, а ЗНО – це тільки підсумок. Не обов’язково мати репетиторів, які посильно будуть вкладати всі прогалини за один рік.

Звісно, що діти мають різний характер, різний темперамент, різний рівень запам’ятовування і логіки до певного предмету. Якщо учень – математик, має математичну логіку, то вона йому допоможе у точних предметах. Для іспитів з української мови і літератури, англійської мови потрібно більше образного мислення, творчої уяви, бо в завданнях ЗНО є творчі елементи. Тому це нормально, що дітям з певним баченням легше чи важче в певному напрямку. Відповідного до цього й варто обирати профільний предмет ЗНО. Зараз є таке поняття як пріоритети при вступі, тому з цим простіше.

В останні дні варто пам’ятати про народне прислів’я: «Не наївся, не налижешся». Останні тижні варто провести час з книжками, з посібниками, але в той ж час заспокоїти себе, налаштуватись на серйозність і відповідальність. Потрібно усвідомлювати те, що перед тобою – перші свідомі іспити і випробування в житті, тому що у школі як таких іспитів в перехідних класах немає. ЗНО – це той незалежний іспит, який не купиш, не підтасуєш, не спишеш, і тут ти дійсно відповідаєш сам за себе», – розповідає Оксана Рудь.

Випускник гімназії міжнародних відносин імені Василя Стуса Михайло Сітарчук мріє про освіту за кордоном, де ЗНО не потрібне, але у то й же час школу йому закінчити потрібно, а без тестів отримати атестат неможливо. Тому зараз хлопець намагається систематизувати раніше отримані знання за допомогою власноруч створених таблиць.

«Перед тестування з української мови і літератури я виписую основних письменників, перечитують перелік написаних ними творів, головних героїв з них. З математики більше часу приділяю повторюванню формул. Тобто зараз я систематизую знання з усіх предметів, бо просто сидіти гортати сторінки зошитів з кожної дисципліни не дасть жодної користі.

Хоч я й планую навчатися за кордоном, у Канаді, але здаю ЗНО, бо планую ще вступити на заочне навчання десь у Львові. Мене цікавить економіка, тому великий акцент роблю саме на математику. Сподіваюсь, що мені все вдасться», – ділиться Михайло.

Знання знаннями, але є чималий відсоток абітурієнтів, які провалюють іспити, навіть не дійшовши до пункту тестування. Як таке можливо? Дуже просто: відсутність необхідних документів чи спізнення бодай на 2 хвилини – і ви чекаєте наступного року. З такими прикрими випадками директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк стикається кожного року, тому просить випускників в останні дні приділити увагу саме організаційним моментам.

«За кілька тижнів до початку основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання насамперед всім необхідно видрукувати запрошення зі своєї інформаційної сторінки, щоб знати, куди йти. Це – найголовніше, тому що кожен з обраних абітурієнтом предметів буде складатись у іншому пункті тестування. Важливо знати адресу цього пункту тестування, у вільний час з’їздити туди, подивитись яким транспортом добиратися та скільки на це потрібно часу. Вхід у пункт тестування розпочинається о 10.15 і завершується о 10.50, і дуже часто люди, до прикладу, з Сихова мають їхати на ЗНО у Шевченківський район, це великі відстані, у ранкову пору часто бувають затори. Якщо запізнитися, то можна втратити можливість цього року вступити до ВНЗ. На сайті ЛРЦОЯО є карта пунктів тестування, де написано про можливий доїзд до кожного пункту на території Львівщини.

Також треба вже зараз спакувати у файл запрошення-перепустку, сертифікат і оригінал документу, за яким реєструвались на ЗНО. Окрім того, туди треба покласти 2 ручки чорного кольору. Це все має лежати підготовленим, а не збиратись зранку перед тестуванням. Саме з цим пакетом треба буде їхати в пункт тестування, бо це все, що там буде потрібним для учня. В пункті тестування всім дадуть зошит, який буде одразу і чернеткою, і бланки відповідей. Ні калькулятора, ні олівця, ні додаткових листків не потрібно», – наголошує Лариса Середяк.

Також директорка ЛРЦОЯО рекомендує пильнувати своє здоров’я, щоб перед самим тестуванням не захворіти та не йти потім на додаткову сесію. Варто розуміти, що хто з поважних причин не прийде на тестування, то він повинен впродовж трьох днів подати у регіональний центр заяву на участь у додатковій сесії + оригінал медичної довідки, яка засвідчує поважну причину відсутності в той час в пункті тестування.

Лариса Середяк наголошує, що зараз не варто витрачати час на підготовку шпаргалок, бо вони й так нікому не знадобляться.

«Ми вже 11 років проводимо ЗНО і кожного разу змушені акцентувати увагу на спробах скористатись шпаргалками. Все, з чим абітурієнти прийдуть в пункт тестування, необхідно буде залишити в аудиторії – в місці для особистих речей.

Ні телефони, ні смарт-годинники, ні навушники не можуть бути присутні в учасника під час виконання завдань. Це все негативно впливає на отримання результату ЗНО, адже за спробу списати робота учня анульовується. І зрозуміло, що через порушення правил його не допускають до додаткової сесії.

Сьогодні діти мають гарні, дорогі телефони, і коли заходиш у аудиторію, то можна подивитись мало не виставку смарфонів. Але ці речі залишаються без нагляду і кожного року у когось таки телефон зникає. Інструктор в аудиторії не покликаний пильнувати ці гаджети. Ми рекомендуємо залишати дорогі речі вдома або ж віддавати тим, хто чекає дітей під пунктом тестування. В крайньому випадку залишати їх у сумках, пакетах, щоб їх не так легко було поцупити», – розповідає вона.

Щоб успішно здати ЗНО потрібно було вчитись усі роки у школі. Звучить доволі банально, але це факт. Значно простіше в 11 класі з репетиторами повторити шкільну програму, а не вивчати її з нуля. Це підтверджує і першокурсник Андрій Дмитрук, який минулого року отримав омріяних 400 балів з математики та англійської (до того ж, англійську хлопець готував самостійно!).

«З математики і української мови у мене були репетитори. До англійської я додатково не готувався, бо навчався у школі з поглибленим вивчення іноземних мов, і вона в мене й так була на високому рівні. Фізику я теж не готував з репетиторами. Відтак з математики і англійської я отримав по 200 балів, фізику склав на 194, а за українську мову і літературу – 190», – стверджує юнак.

За тиждень до першого тестування Андрій радить випускникам пройти якнайбільше тестових завдань минулих років, аби звикнути до їх специфічної форми і не розгубитись під час іспиту.

«Особливих якихось методів навчання у мене не було. Я добре вчився в школі, закінчив її зі золотою медаллю. Тому знання у мене були й до підготовки до ЗНО. Але в 11 класі разом з репетиторами та й самостійно я просто багато пробував проходити саме тестування. Потрібно багато пробувати писати саме ЗНО, щоб звикнути до такого типу іспиту.

До прикладу, фізику я вчив у школі, багато читав самостійно, і під час підготовки до ЗНО я спочатку вивчив весь необхідний матеріал, вже в останні тижні перед іспитом я просто писав тести минулих років. Тобто в останній тиждень я нічого нового не вчив, просто повторював матеріал.

Зізнаюсь, перед тестуванням я трохи нервував, але на самому ЗНО я все відкинув і зосередився над роботою. Важливо бути максимально уважним, бо завдання у тестах бувають досить заплутаними», – ділиться досвідом Андрій Дмитрук.

Найважливіше зараз – заспокоїтись та не надавати ЗНО надто великої ваги. Більшість абітурієнтів вважає, що від балів за тестування залежить їхнє майбутнє. Але це не так. Запам’ятайте це раз і назавжди. Психолог Галина Карпук наголошує, що зараз потрібно побороти власні переживання, бо на ЗНО вони зіграють з вами злий жарт.

«ЗНО – це перше таке випробування, на яке покладається дуже багато сподівань, і цим самим в дітей накручується рівень тривожності. Перш за все важливо розуміти, що наш мозок побудований так, що переживати сильні емоції і інтелектуально працювати одномоментно ніхто з нас не може. Ми або думаємо, або переживаємо. Тому так важливо перед тестування стабілізувати емоційний стан.

Оскільки ми все ж фізіологічні особи, для стабілізації емоцій дуже велике значення має наш фізичний стан. Якщо ми є відпочилі, ситі, маємо достатньо кисню для роботи мозку, то тоді рівень емоцій, рівень тривоги буде падати.

  • Напередодні ЗНО важливо рано лягти спати, а не вчитись до ранку, бо це абсолютно нічим не допоможе. Наша пам’ять так працює, що якщо вчитись цілу ніч, то зранку ми нічого не згадаємо.
  • Також потрібно поснідати, мати з собою якийсь перекус, бо почуття голоду розбалансує емоційний стан.
  • Перед самим тестування варто трішки пройтись пішки. Ця фізична активність скине рівень тривоги та дасть мозку більше кисню. Хоча б кількасот метрів – і вже працюватиметься краще.

Вкрай важливо думати про те, що відбувається зараз, а не налаштовувати себе на те, що буде. Тривога не живе в теперішньому часі. Коли ми переживаємо, бо ми думаєм про майбутнє. Але ми не знаємо, що буде в майбутньому, тому важливо переключити свою увагу на те, що відбувається зараз», – рекомендує психолог.

Також Галина Карпук звертається до батьків випускників з проханням підтримати їх у цей стресовий період.

«Важлива роль в цьому всьому віддається батькам. Якщо батьки будуть штучно нагнітати цей стан тривоги, дітям буде ще складніше складати цей тест. Треба пояснювати дітям, що вчитися важливо і здавати спити теж, але це не кінець світу», – наголошує вона.

Розуміємо, що боротись з внутрішніми переживаннями ой як не легко, але саме вони можуть суттєво зіпсувати ваш результат. Місяці підготовки, сотні сторінок завченого матеріалу просто зникають з вашої голови, коли ви хвилюєтесь, і ви робите помилки у тестах, які не раз розв’язували правильно. Тому випийте ромашкового чаю, прогуляйтесь та вірте у себе!

Keep calm і #ЩастиНаЗНО ;)

Фото: ВВС, Уніан, testportal.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *