ОСТАННІ НОВИНИ

Руйнівники архітектурних пам’яток: кого та як штрафуватимуть за нищення історичного Львова?

Наталя ДУЛЯБА

|

Від початку березня у Львові діє міська адміністративна комісія, яка моніторить стан пам’яток архітектури і, виявивши на них пошкодження чи порушення, вона може штрафувати як підприємців, так і звичайних мешканців. Львівський портал з’ясував, за які саме порушення у Львові накладатимуть адміністративне покарання, а також розмір самих штрафів.

Як розповіла сьогодні, 26 березня, начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко, при районних адміністраціях вже давно діють адміністративні комісії.

Раніше вони штрафували мешканців за місцем їхньої прописки, тож нерідко процес від виявлення порушення та складання відповідного протоколу до сплати штрафу затягувався на місяці. А тепер протоколи на порушників складатимуть за місцем виконання робіт, тобто за фактичним місцем пам’ятки архітектури.

Нову адміністративну комісію при виконавчому комітеті Львівської міськради утворили 2 березня. Вона, за словами Лілії Онищенко, має більше ресурсів для того, аби працювати оперативніше.

До складу нової комісії увійшли відповідальні за будівництво та збереження культурної спадщини посадовці міської ради, голови районних адміністрацій та керівник юридичного департаменту. Очолив комісію заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Основною функцією комісії буде виявлення пошкоджень й порушень на пам’ятках архітектури, а також накладення штрафів як на юридичних осіб, так і на фізичних.

«Орендарі чи юридичні особи, які працюють у центральній частині міста і в зоні ЮНЕСКО, дуже часто не дотримуються правил догляду і поводження з цими об’єктами. Вони самовільно замінюють дерев’яні вікна на пластикові, переплановують приміщення тощо. Тому адміністративна комісія при виявленні таких порушень може на фізичних осіб накладати штраф у розмірі 1700 гривень.

Також протягом півроку разом із управлінням історичного середовища ми вели перемовини з Міністерством культури щодо запровадження значно більших штрафів. Сьогодні ми знайшли в законодавстві таку можливість, аби впровадити штрафи від 17 000 до 170 000 гривень щодо юридичних осіб. Цього тижня вже будуть складені перші протоколи за вчинені юридичними особами порушення. Наприклад, за самовільне перепланування приміщень, заміну вікон, пошкодження фасадів тощо», – розповів Андрій Москаленко.

Дотепер юридичній особі, яка самовільно пошкодила пам’ятку архітектури, у Львові виписували штраф як для фізичної особи – 1700 гривень. А все тому, що  управління охорони історичного середовища могло складати протокол лише на директора, тобто на фізичну, а не на юридичну особу.

Тому у міській раді переконані, що штрафи розміром до 170 000 гривень, мають скоротити кількість самочинних пошкоджень обєктів архітектури: від встановлення пластикових вікон, перепланування приміщень, добудов – до перефарбовування фасадів у яскраві кольори.

«Найменший штраф, 1700 гривень, юридична особа отримуватиме, наприклад, за ухиляння від укладання охоронного договору. А такі договори повинні укладатися у місячний термін. Максимальний штраф, 170 000 гривень, – за самовільне виконання робіт у пам’ятці без необхідної документації. Наприклад, у пам’ятці національного значення такий штраф можна отримати за зовсім незначне перепланування приміщення», – пояснила Лілія Онищенко.

Загалом шрафні санкціїї на юридичних осіб накладатимуть за такі правопорушення:

  • проведення будь-яких незаконних робіт, що можуть завдати шкоди пам’ятці;
  • недотримання вимог щодо захисту, збереження та утримування пам’ятки;
  • неподання або несвоєчасне подання інформації про виявлення об’єкту культурної спадщини при проведенні будівельних робіт;
  • за ухилення власника пам’ятки від укладання охоронного договору.

Розмір штрафу для підприємців залежатиме від рівня пошкодження об’єкту, від того, наскільки можливо його відновити тощо. Втім також він залежатиме і від того, до якого виду пам’ятки належить об’єкт.

«У Львові є пам’ятки двох видів: місцевого та національного значення. На останні діє більший режим охорони. Об’єктів національного значення у Львові є 214, а пам’яток місцевого значення – 2000. Але всі роботи, які проводяться в у будь-якому виді пам’ятки архітектури без дозволу управління, є незаконними. Тому за це і є адміністративна відповідальність», – наголосив начальник відділу охорони та використання об’єктів культурної  спадщини управління охорони історичної спадщини Олег Хандин.

За його словами, найчастіше у пам’ятках архітектури мешканці самовільно замінюють дерев’яні вікна на пластикові. Нерідко при цьому навіть пошкоджують фасад будівлі.

«Власник має першочергово відреставрувати вікно, а не замінювати його. Це є його обовязком. Навіть якщо хтось придбав майно, у якому вже було замінене вікно на пластикове, то новий власник все одно несе відповідальність за такі дії попередника. Щодо перепланування приміщення, то на подібні роботи має бути розроблений проект і має бути дозвіл управління», – зауважив Олег Хандин.

Зі свого боку Андрій Москаленко порадив всім львів’янам, які мешкають у пам’ятці архітектури та хочуть замінити старі вікна на нові, звертатися до міської ради за співфінансуванням:

«Всім, хто хоче у своїх помешканнях, наприклад, замінити старі деревяні вікна, ми просимо подаватися на програму співфінансування, яку запровадило управління охорони історичного середовища цього року. Ми не тільки кажемо, що будемо штрафувати порушників, ми також пропонуємо тим мешканцям альтернативу. Хочете замінити – подавайтесь на програму до 1 квітня», – додав Андрій Москаленко.

У центральній частині Львова за порушниками стежитимуть працівники управління охорони історичного середовища, в інших районах міста – комунальні підприємства, які повідомлятимуть про виявлені факти райадіміністрації.

Сама новоутворена адміністративна комісія збиратиметься у міській раді щотижня. Вже минулого тижня її члени розглянули 50 проколів, а на перших шість фізичних осіб вже наклали штрафи.

Зазначимо, що порушник має не лише оплатити визначений штраф, а й повернути пошкоджений обєкт до попереднього стану.  Якщо власник чи орендар все ж не поверне об’єкт до автентичного вигляду, на нього міськрада подаватиме у суд.

Якщо ж фізична чи юридична особа не сплатить штраф, його буде стягувати виконавча служба у встановленому законодавством порядку. Також неоплачений протягом двох тижнів  штраф зросте удвічі.

Як відомо, ЮНЕСКО відреагувала на руйнацію та нищення історичної частин Львова. До цього  члени осередку УНК ІКОМОС заявили, що влада Львова цинічно руйнує пам’ятки ЮНЕСКО.

Відома активістка Олеся Дацко била на сполох що: «Львівська влада дискредитує законопроект щодо збереження пам’яток ЮНЕСКО». Також стало відомо, що Львів під загрозою виключення зі списків культурної спадщини ЮНЕСКО.

Подивитися на архітектурних «потвор» Львова  можна тут.

Окрім того Львівський портал опублікував статті: «Будівельна схема Садового: платити мають усі».

Фото: соцмережі, vikna.if.ua, vgorode.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *