ОСТАННІ НОВИНИ

Півроку безкарності

Катерина РОДАК

|

Петро Димінський шість місяців живе за кордоном, поки правоохоронні органи Україні ламають голови над тим, як притягнути його до відповідальності за смертельну ДТП.

 

Рівно півроку тому, 18 серпня 2017 року, дорогою зі Львова відомий бізнесмен, власник медіахолдингу ZIK, футбольного клубу «Карпати» Петро Димінський став фігурантом  резонансної ДТП. За ці півроку Димінський змінив свою роль у цій справі зі свідка на підозрюваного. Незважаючи на це, сьогодні бізнесмен будує плани щодо розвитку свого футбольного клубу і дає зрозуміти, що спроба ініціювати його розшук Інтерполом його абсолютно не лякає.

Львівський портал вирішив відтворити хронологію подій після трагічного зіткнення 18 серпня і зібрав усі факти справи Димінського, які сьогодні відомі.

18 серпня 2017 року близько 15 години кортеж Петра Димінського потрапив у ДТП на трасі Львів-Краковець у селі Ямельня. Mercedes S 65 AMG, який йшов на обгін по зустрічній смузі,  влетів у Opel Astra, за кермом якого сиділа 31-річна Наталя Тріла. Жінка від отриманих травм загинула на місці.

За «Мерседесом» Димінського їхав позашляховик Lexus, в якому зазвичай їздить охорона бізнесмена. Коли на місце події приїхали правоохоронці, Петра Димінського там вже не було. Натомість на місці був присутній охоронець Димінського Андрій Борщ, який  заявив, що саме він перебував за кермом «Мерседесу». Того ж дня в в офіційному повідомленні поліції зазначили, що передньо винуватцем ДТП є 43-річний чоловік. Вочевидь, мова і йшла про Андрія Борща. Натомість свідки події, які бачили за кермом «Мерседеса» Димінського, відмовлялись давати офіційні свідчення.

Відсутність свідчень щодо Димінського підштовхнула двоюрідного брата загиблої Наталі Тріли  – Степана Мацевка –  19 серпня оголосити пошук свідків ДТП.  Чоловік був переконаний, що саме Петро Димінський винен у загибелі його сестри. Він разом із друзями загиблої з ІТ-сфери, де вона працювала, почали публічно вимагати справедливого розслідування цієї справи.

Андрій Борщ – охоронець Петра Димінського, фото – ZAXID.NET

21 серпня Андрія Борща взяли під варту на два місяці без можливості внесення застави – такий запобіжний захід обрав йому Галицький районний суд Львова. Того ж дня радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що найкращі українські експерти проведуть ДНК-експертизу подушки безпеки «Мерседеса» і дізнаються, чия ДНК на ній лишилася. Наталю Трілу 21 серпня поховали у весільній сукні, адже дівчина незабаром мала вийти заміж. Журналісти ТСН повідомили, що того дня Петра Димінського бачили на футбольному матчі «Карпат» у Львові.

Того ж 21 серпня у мережі опублікували відеозапис із місця ДТП, на якому видно, як Петро Димінський підходить до «Опеля» Наталії Тріли, кілька секунд роздивляється, а потім іде в сторону позашляховика Lexus.


22 серпня у поліції Львівщини повідомили, що провели допит Димінського. Як розповіли правоохоронці, допитали бізнесмена ще 20 серпня як свідка. Зовнішніх ознак травмувань через ДТП у Димінського не помітили. Тоді правоохоронці запропонували Димінському пройти тест ДНК на місці, але він відмовився, попросивши надіслати йому офіційне повідомлення додому або в офіс.

22 серпня після отримання повістки на допит, Петро Димінський вилетів до Женеви. Оскільки  бізнесмен проходив у справі ДТП як свідок, він мав повне право залишити країну, яким і скористався. Антон Геращенко описав цю ситуацію так: «У понеділок вранці Петру Димінскому офіційно вручено повістку на допит і його було попереджено, що йому буде запропоновано здавати зразок свого ДНК слідчим. Допит був назначений на середу 23 серпня. Також сьогодні о 14:00 генеральна прокуратура визначила підслідність розгляду справи про можливу причетність Петра Димінського до смерті Наталії Тріли. Через годину Петро Димінський, який на сьогодні ще має статус свідка, вилетів на приватному літаку зі Львова в Женеву».

23 серпня Петро Димінський не з’явився на допит. Антон Геращенко заявив, що бізнесмену вручили ще одну повістку на 25 серпня. Окрім того, оскільки справа набувала резонансності, її передали в головне управління Нацполіції у Київ. Антон Геращенко, глава МВС Арсен Аваков та генпрокурор Юрій Луценко наввипередки почали сипати обіцянками про справедливе розслідування цієї справи.

24 серпня з’явилась перша звістка про Петра Димінського від його адвоката Миколи Лисого. Він написав у Facebook, що його клієнт не отримував жодної повістки на допит від поліції. Також він ствердив, що Петро Димінський у Женеву не тікав, а поїхав на бізнес-зустріч. Принагідно бізнесмен пройшов медогляд у доктора медицини, результат якого не показав на тілі Димінського жодних ушкоджень, які могла би спричинити ДТП. У клініці, про яку писав адвокат, до слова, інформацію про медогляд не підтвердили, посилаючись на лікарську таємницю.

На другий допит 25 серпня і на третій, що мав відбутись 28 серпня, Димінський також не з’явився. У поліції тоді сказали, що тепер слідчий має право на примусовий привід Димінського.

30 серпня Арсен Аваков повідомив, що за кермом «Мерседеса» 18 серпня була одна людина, і це – не Андрій Борщ. Такими, за його словами, виявилися дані проведеної ДНК-експертизи. Проте, аби довести, що за кермом був Петро Димінський, слідчим потрібен був зразок ДНК бізнесмена.

Саме за ДНК Димінського поліція влаштувала полювання 6 вересня у його офісах, на автосервісі, де він обслуговував свій «Мерседес», на території медіахолдингу Zik та у помешканні бізнесмена. Після проведених обшуків поліція не розповіла, чи вдалося їй знайти ДНК Димінського, але через декілька місяців правоохоронці повідомили, що мають докази його провини у смертельній ДТП.

Додамо, що напередодні цих обшуків у Львові, 5 вересня, Андрію Борщу змінили міру запобіжного заходу на цілодобовий арешт.

27 вересня адвокат Петра Димінського опублікував черговий допис у Facebook, де повідомив, що сліди ДНК його клієнта можуть бути у «Мерседесі», оскільки після ДТП він сів в автівку, щоб забрати звідти свої речі. Також Микола Лисий повідомив, що є відеодоказ, що того дня Андрій Борщ також був за кермом «Мерседеса», зокрема, на АЗС. Таким чином адвокат піддав сумнівам заяву Авакова, що в «Мерседесі» була ДНК лише однієї людини.

Протягом місяця у цій справі було тихо: керівництво прокуратури та МВС не повідомляло жодної нової інформації щодо розслідування. Водночас рідні загиблої Наталії Тріли розповідали журналістам, що люди Димінського пропонували їм гроші.

27 жовтня глава Нацполіції Сергія Князєв під час робочої поїздки у Львів заявив, що правоохоронці завершили експертизу ДНК усіх, хто причетний до ДТП в Ямельні. Він також повідомив, що в поліції немає механізмів, щоб примусово доставити Димінського з-за кордону.

7 листопада Антон Геращенко заявив про існування доказів того, що Андрій Борщ приїхав на місце події  через півгодини від моменту скоєння ДТП. Попри цю заяву радника глави МВС суд Борща з-під домашнього арешту не відпостив, хоча напередодні вдруге змінив йому міру запобіжного заходу і дозволив йому полишати своє помешкання з 7.00 до 22.00 год.

До кінця листопада нічого нового у справі Димінського не з’являлося.  У той час рідні загиблої Наталії Тріли звинувачували слідство у затягуванні розслідування.

27 листопада Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання захисту Андрія Борща у проведенні ще однієї експертизи ДНК «Одеським обласним бюро судово-медичної експертизи» . Таке клопотання сторона захисту подала у зв’язку із тим, що їй не дали ознайомитись із матеріалами попередньої експертизи, результатами якої і стала заява Авакова про непричетність Борща.

9 грудня інший адвокат Петра Димінського Віктор Василюк повідомив, що мати загиблої Наталії Тріли отримала відшкодування збитків, спричинених ДТП, і відмовилась від матеріальних претензій. Також Марія Тріла відкликала свою довіреність племіннику Степанові Мацевку на представництво її інтересів в судах та інших органах стосовно ДТП.

Фото- стоп-кадр з Youtube-відео

12 грудня правоохоронці заявили, що встановили причетність Димінського у смертельній ДТП і повідомили йому про підозру ще 7 грудня. Остаточний висновок про участь Димінського у ДТП вдалось зробити після повторної експертизи ДНК. Також 12 грудня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Генпрокуратури та надав дозвіл на затримання Петра Димінського та доставку його до суду для обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. Водночас кримінальне провадження стосовно охоронця Андрія Борща слідство закрило.

15 грудня, через чотири місяці після скоєння смертельної ДТП у Ямельні, МВС оголосило Петра Димінського у розшук за підозрою у скоєнні аварії. Водночас трьом охоронцям Димінського оголосили підозру у наданні неправдивих свідчень слідству.

16 грудня Національна поліція подала генеральному секретаріату Інтерполу усі документи на Димінського, а 23 січня 2018 року стало відомо, що бізнесмен поскаржився у комісію Інтерполу, щоб його не оголошували у розшук в інформаційній системі організації. У Нацполіції, у свою чергу, зазначили, що нададуть Інтерполу інформацію, що підозра у здійсненні кримінального діяння Димінського не пов’язана з жодними політичними мотивами.

5 лютого вперше з моменту відправлення Димінського в Швейцарію з’явилась інформація про його пересування за кордоном. Так, власника ФК «Карпати» помітили на одному із матчів власного клубу в Туреччині, де «зелено-білі» проходили підготовчі збори.

12 лютого український журналіст Василь Крутчак написав на своїй сторінці у Facebook, що володіє інформацією про те, що Петро Димінський перебуває в Україні. Він публічно звернувся до Генпрокуратури та МВС, аби отримати роз’яснення, як оголошений у розшук бізнесмен міг без проблем перетнути кордон. Правоохоронці інформацію про перебування Димінського в Україні не підтвердили. Натомість 13 лютого на офіційному сайті ФК «Карпати» з’явилося інтерв’ю з Петром Димінським, в якому повідомляється, що бізнесмен досі  перебуває в Туреччині.

Додамо, що 16 лютого футболісти «Карпати» повернулися зі зборів у Львів, тому, де зараз перебуває Петро Димінський – знову відкрите питання.

Станом на 18 лютого на офіційному сайті Інтерполу Петра  Димінського у розділі «Wanted» немає.

Два останні фото- офіційний сайт ФК “Карпати”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *