ОСТАННІ НОВИНИ

Не кором єдиним: чи можливий на Львівщині спалах дифтерії?

Вероніка РОЙ

|

В Україні та на Львівщині ще не припинилася епідемія кору, а лікарі вже почали пророкувати спалах не менш страшної хвороби – дифтерії. Більшість медиків прогнозують, що ситуація може бути набагато важчою, ніж з кором. Адже більшість українців не мають потрібних щеплень, що може призвести до справжнього спалаху хвороби. Наразі випадків захворювання на дифтерію в області не зафіксували, однак медики вже радять мешканцям Львівщини вакцинуватися.

Львівський портал з’ясував, як попередити хворобу та де можна пройти процедуру вакцинації проти дифтерії?

Що таке дифтерія?

Дифтерія – гостра інфекційна хвороба, яка вражає органи серцево-судинної, дихальної та нервової систем, а також надниркових залоз. Заразитися на дифтерію – дуже легко: інфекцію можна підхопити від хворої людини при розмові, або при користуванні спільними предметами (посудом, іграшками та речами, якими користувалася хвора на дифтерію людина). Інкубаційний період інфекції триває від двох днів до тижня. Основними симптомами хвороби є висока температура (від 38 до 40 градусів), сонливість, слабкість, біль у горлі тощо.

Як повідомив у коментарі Львівському порталу заступник директора державної установи «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ» Олег Когут, дифтерія має набагато важчі наслідки, аніж кір.

«Дифтерія починається, як ангіна: з’являється біль, почервоніння у горлі, набряк. Потім у ротоглотці може з’явитися сіро-білий наліт, або так звана біла плівка. Ця плівка означає, що йде омертвіння тканин, але небезпека не тільки у самому збуднику, а небезпека – в тому токсині, який виділяє збудник. Цей токсин є дуже потужним, і він може уражати різноманітні системи і органи людини. Перш за все, це серцево-судинна система, нирки, центральна нервова система і навіть набряк, який викликає дифтерійна паличка в ротоглотці, може привести до того, що перекриваються дихальні шляхи, і людина може померти», – пояснив він.

Чи можливий спалах хвороби на Львівщині?

Наразі на Львівщині не зафіксовано жодного випадку захворювання на дифтерію. Проте фахівці зазначають, що після кору дуже неочікувано для багатьох може прийти дифтерія. Експерти одностайно говорять, що єдиний і найдієвіший спосіб захиститися від цієї хвороби – вакцинація.

За словами Олега Когута, сьогодні ще рано говорити про спалах дифтерії на Львівщині, проте радить дітям та дорослим не затягувати із вакцинацією. Також він нагадав, що останній випадок захворюваності на дифтерію на Львівщині був зафіксований у 2013 році.

«Сказати однозначно, що після кору буде дифтерія, безумовно важко. За минулий рік перші щеплення від дифтерії провели тільки у 55% дитячого населення. Це дуже малий відсоток. Таку саму ситуацію ми мали із кором у попередні роки. Причин було декілька – з однієї сторони відсутність вакцини у попередні роки, а з другої сторони – це небажання батьків.

Тоді не було великої захворюваності ні на кір, ні на дифтерію, і більшість батьків думали, якщо немає захворюваності, то навіщо робити щеплення. Але люди не розуміють, що збудник є, і він нікуди не подівся, від циркулює між людьми. Можливо чекає свого часу, щоб проявитися. От ми вже дочекалися спалаху кору, і не виключено, що ми будемо мати і захворюваність на дифтерію», – розповів фахівець.

Де вакцинуватися?

Коли у Львові заговорили про спалах кору серед містян – запанувала справжня паніка. Більшість масово ринули у міські поліклініки робити вакцинацію. Наразі на Львівщині немає спалаху дифтерії, однак лікарі закликають застерегтися до того, коли в області запанує нова хвороба. Саме тому Львівський портал підготував перелік лікарень та поліклінік, де можна пройти процедуру вакцинації проти дифтерії.

У коментарі Львівському порталу Олег Когут розповів, що державні поліклініки Львівщини повністю забезпечені вакциною проти дифтерії.

«Вакцинація дітей та дорослих чітко визначена календарем щеплень. Першу вакцинацію проти дифтерії дітям роблять у 2, 4 і 6 місяців, потім роблять ревакцинацію у 1,5 роки і в 6 років, а далі у 16 років. А дорослим рекомендовано робити щеплення через кожні 10 років. Бажано робити вакцинацію до пенсійного віку.

На сьогоднішній день з вакциною проти дифтерії у державних медичних закладах Львівщини проблем немає. Також хочу відзначити, що якщо від кору дорослі проводять вакцинацію за свої кошти, то від дифтерії передбачена безкоштовна вакцина. Так що мешканці Львівщини можуть сміло йти у поліклініки робити щеплення», – зазначив він.

Також Львівський портал поцікавився, яка ситуація з вакциною від дифтерії у приватних медустановах, адже сьогодні багато львів’ян надають перевагу саме цим закладам, навіть попри можливість безкоштовного щеплення у державних поліклініках.

Зателефонувавши у декілька приватних лікарень, з’ясувалося, що не у всіх медичних закладах є вакцина проти дифтерії. Ось, до прикладу, у Медичному центрі святої Параскеви та у Медичному центрі Medicover вакцини немає, а коли буде – поки невідомо.

Однак, є і приватні клініки, де можна вже пройти процедуру вакцинації проти дифтерії:

  • Клініка Oxfordmedical. В цій лікарні використовують вакцину Тетраксим. Щеплення проводять лише дітям. Ціна вакцинації становить 1400 гривень, в цю собівартість вже входить попередній огляд педіатра.
  • Дитяча поліклініка «Веселка». В цій клініці можна провести вакцинування дитини. Ціна щеплення становить 1155 гривень.

Фото:Nashamama.comZnaj.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *