ОСТАННІ НОВИНИ

Діряві, старі і занедбані. Які вулиці у Львові ремонтуватимуть в 2018 році?

Катерина Родак

|

У 2018 році на мешканців Львова чекають нові ремонтні роботи на вулицях міста. Цього року у місті налаштовані таки взятися за занедбану територію біля Залізничного вокзалу, завершити затягнутий ремонт вулиці Личаківської та вкласти величезні гроші з бюджету міста та з кредитів європейських банків у низку інших вуличних проектів. Львівський портал проаналізував дорожньо-ремонтні перспективи міста у 2018 році.

Вулиця Личаківська

25 березня 2017 року у Львові розпочався капітальний ремонт вул. Личаківської. Тендер на виконання робіт виграла компанія «Онур», орієнтовна вартість робіт 6 млн. євро. На цій вулиці проводиться капітальна реконструкція дорожнього покриття, заміна трамвайної колії, контактної мережі та інженерних мереж, зокрема колектора.

Реконструкція вулиці здійснюється у три етапи. Перший етап – це роботи на перехресті вул. Личаківської з вул. Мечникова. Другий етап – роботи на ділянці від вул. Круп’ярської до вул. Б.Котика. І третій етап – від вул. Б.Котика до вул. Пасічної. У серпні були повністю завершенні роботи на перехресті вул. Личаківська-Мечникова. Тут замінено 30 метрів колектора, замощенні тротуари, викладена бруківка. Водночас мешканці Львова нарікають на відсутність місць для паркування автомобілів, відтак влаштували стихійну парковку посередині вулиці.

На ділянці дороги від перехрестя вулиць Личаківська-Мечнікова до вул. Б.Котика вже прокладено 370 метрів колектора. Залишилося виконати роботи з  влаштування колектора на перехресті в. Личаківська – вул. Б.Котика – вул. Мучна. Тут замощують колію та викладають тротуарну бруківку. Основні роботи зосередженні на підключені каналізації від житлових будинків до загального колектора, влаштування колії та влаштування трамвайних плит.

Для відкриття руху автомобілів на цій ділянці дороги, наголошують у «Львівавтодорі», ще необхідно завершити роботи з влаштування колектора, дорожнього полотна і замощення тротуарів. Паралельно ведуться роботи на наступній ділянці дороги – вул. Б.Котика – вул. Черемшини. Усі роботи до вул. Пасічній анонсують завершити до липня 2018 року. Затягування робіт на цій вулиці списують на  роботи з прокладання комунікацій на перехрестях, перетинаються мережі обленерго, «Львівводоканалу», «Львівгазу». Попри це  обіцяють, що  вже 20 січня 2018 року відкриють проїзд Личаківською на відтинку від вул. Круп’ярської до вул. Котика.

Згодом  планується облаштувати розворотне кільце трамваю на вул. Личаківська-Пасічна.

Вулиця Зелена     

У серпні 2017 року розпочалися роботи з капітального ремонту дороги, яка зєднає вулицю Зелену із житловим масивом «Пасічний». Зараз роботи, вартість яких  ставить 5 млн. грн, тривають. Довжина цієї вулиці близько 450м, вартість –  5,5 млн грн.

Після заврешеня ремонту на цій вулиці з’являться  дві  смуги руху – 2,75-3,5м з тротуаром 1,5м по одній стороні вулиці. У 2018 році усі роботи на цій вулиці планують завершити.

Залізничний вокзал

Хаос біля Львівського вокзалу вже досяг апогею – величезні затори, «бидло»-паркування, шалено незручний доїзд. У 2018 році у Львівській міські раді нарешті зголосилися реконструювати площу Двірцеву та вулицю Чернівецьку. Відтак минулого року у Львові розглядали декілька варіантів реконструкції площі перед вокзалом та зупинилися на одному із них.

Так, під час реконструкції планують створити окремі смуги руху для приватного транспорту та громадського. Права сторона, яка веде до автостанції буле виділена для двостороннього руху громадського транспорту. Ліва сторона – для таксі і приватного транспорту. Окрім того, паркінг біля вокзалу планують зробити платним, а безкоштовна зупинка триватиме не більше 15 хвилин.

Також під час реконструкції території біля вокзалу збільшать розворотне кільце трамваю та облаштують більше місць для зупинок трамваїв ближче до входу на вокзал.  Також облаштують окремі  місця висадки і посадки пасажирів автобусів та таксі.

Зараз  відбувається завершальна стадія проектування площі Двірцевої. Департамент містобудування управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради напрацював ескіз повного оновлення площі Двірцевої. Фінансуватимуться основні ремонтні роботи кредитними коштами Європейського інвестиційного банку.

Як відомо, у минулому році завершився 1 етап робіт по вулиці Чернівецькій (від Городоцької до пл. Двірцевої на відокремленій ділянці трамвайної колії).

Білогорща

У цьому році також розпочнуть будівництво гравійної дороги від західного обходу Львова до житлового масиву «Білогорща» Тендер на ці роботи ще в серпні виграло ТзОВ «Онур», яке виконає роботи за 27 млн грн. Будівництво дороги обіцяють розпочати найближчим часом.

Пластова

Капітальний ремонт вул. Пластової (від вул. Богданівської до вул. Бескидської) виконає ПрАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1 за 39 мільйонів гривень. Капітальний ремонт вулиці розпочався 11 січня 2018 року.

Проектом передбачається заміна існуючого чавунного водопроводу на новий водопровід. Проектом також передбачено влаштування нової дощової каналізації. Також передбачена заміна розподільчого газопроводу середнього тиску, прокладеного через проїзну частину вул. Пластової.

Також на цій вулиці влаштують  повітряну лінію зовнішнього освітлення з енергоощадними світильниками. В необхідних місцях закладаються резервні футляри.

Замарстинівська

Ще у вересні у Львові оголосили тендер на реконструкцію вул. Замарстинівської (від вул. Гайдамацької до вул. Торф’яної). Очікувана вартість закупівлі – 90 110 686,80 грн. У «Львівавтодорі» очікують до кінця січня 2018 року завершити процедуру закупівлі.

Що ще?

Своєї нової долі у Львові ще чекає ще низка «вбитих» вулиць, таких як Бандери, Шевченка. Про масштабні проекти з реконструкції цих та інших вулиць у Львові говорять вже не перший рік. Довкола вулиці Бандери навіть почали точитися скандали, коли стало відомо, що бруківку тут планують замінити асфальтом. Містом анонсувалося початок ремонтних робіт на цій вулиці у 2018 році, проте цього року лише завершать проект, а самі роботи перенесли на 2019 рік.

Окрім того, цього року завершать проекти для таких вулиць:  Шевченка, Мазепи-Грінченка, Вітовського і пл. І. Франка Їх реконструкції заплановані на 2019 рік. На ці проекти уже є згода від Європейського інвестиційного банку щодо фінансування.

Коли?

Першими у Львові в цьому році взялися за продовження ремонту вулиці Личаківської, а також почали ремонт вулиці Пластової. Далі на черзі  – вулиця Зелена, а за нею – будівництво гравійної дороги до житлового масиву “Білогорща”. Після завершення тендерних процедур розпочнеться реконструкція вулиці Замарстинівської, що, до слова, не бачила ремонту близько 40 років.

Дякуємо ЛКП “Львівавтодор” за допомогу у підготовці матеріалу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *