ОСТАННІ НОВИНИ

Замасковані самовисуванці, адмінресурс та агітаційні вояжі чиновників: чим «прославилися» останні вибори в ОТГ на Львівщині?

Соломія ГОЛОВІНА

|

Днями на Львівщині завершилася четверта хвиля виборів депутатів та голів до восьми територіальних об’єднань області. Звісно, не без порушень – члени виборчих комісій дозволяли голосувати без паспортів, на дільницях зникало світло, виносилися бюлетені. Цікаво, що у всіх восьми ОТГ – Великомостівській, Воютицькій, Підберезцівській, Солонківській, Щирецькій, Рудківській, Волицькій, Славській – головами стали самовисуванці, однак у партії «БПП «Солідарність» перевели цей тріумф на свій рахунок і похвалилися перемогою сімох кандидатів, які раптово зробилися «їхніми»…

Що стосується голосування за депутатів у ОТГ, то остаточних результатів наразі ще нема, але є попередні: «Батьківщина» – 29,37%, «Укроп» – 19,05%, «Свобода» – 12,7%, «Самопоміч» – 10,32%, БПП – 7,94… Отож, Львівський портал підбиває підсумки пройдених виборів, поспілкувавшись із керівниками цих обласних партійних організацій.

Михайло Цимбалюк, голова Львівської обласної організації партії «ВО «Батьківщина»:

«Хочу із сумом відзначити декілька аспектів, які характеризують ці вибори до об’єднаних територіальних громад. Місцева влада в особі адміністрації, яка згідно із чинним законодавством несе повну відповідальність за підготовку, проведення і підбиття підсумків виборів, провалила цю роботу. Чому? Вони зосередилися на адмінресурсі. Голова Львівської ОДА і більшість голів районних адміністрацій, зокрема, Самбірського, Мостиського, Сокальського районів їздили в робочий час, не оформивши відпустки, і агітували за провладних кандидатів. Такої ситуації в нашій області я не пам’ятаю.

Також додам, що йшло залякування кандидатів, мовляв, або знімайся з виборів, або йди від провладної партії. Так, керівник держлісгоспу Славського незаконно звільнив свого підлеглого, який все життя працював у лісовій галузі, тільки через те, що той пішов кандидатом в депутати не від провладної сили. Ця людина, до речі, вже звернулася з цього приводу до суду…

Щодо ситуації із вимкненням світла, то це взагалі-то завдання влади – встановити на виборчих дільницях засоби аварійного освітлення, які би дали можливості проводити нормально виборчий процес. Тоді була негода, владі треба було хоча б почитати прогноз, щоби підготуватися.

Хочу зауважити, що нарешті суб’єкти виборчого процесу зрозуміли, що змінили політичну систему в державі: коли від результатів на місцевих виборах залежить реальний рейтинг політичних партій, а не та соціологія, яку там хтось «малює» на Банковій.

Що ще притаманне цим виборам? Вони відбувалися на округах народних депутатів, які вкладають великий ресурс в місцеву господарку. Це – супер, звісно, але це – кошти всієї області, натомість вони виділяються тільки на ті округи, де є народні депутати від провладної політичної сили.

Ці вибори показують, що велика кількість кандидатів у депутати, яких силою заганяла влада, не хочуть і бояться йти від провладних сил відкрито, а балотуються як самовисуванці. В європейських державах нема такого поняття як самовисуванець. Самовисуванець пропонує свою програму і, коли він не справляється, то за це нема жодної політичної відповідальності. А коли особа йде від політичної сили, яка її рекомендує, затверджує програму, то тут, як мінімум, є подвійна відповідальність, – особиста та партійна. Адже, якщо кандидат не справиться, то партія отримає «мінус», в майбутньому люди за неї вже голосуватимуть по-іншому. Це той досвід, який нам потрібно переймати у Європи.

Наголошу, що владі треба робити акцент на виконанні прямих функцій держави – забезпеченні вільного волевиявлення громадян, а не їздити і агітувати за провладних кандидатів. Але маємо те, що маємо.

Наше завдання як політичної сили, яка зайняла перше місце, – щоби депутати, які приступлять до виконання своїх обов’язків у ОТГ, достойно відстоювали інтереси громади, щоби влада не просто скинула на них всю відповідальність щодо забезпечення шкіл, медицини, функціонування закладів дошкільної освіти, а й дала відповідний для цього ресурс».

Ігор Телішевський, голова Львівської обласної організації партії «Укроп»:

«Вибори пройшли без значних порушень. Вони, якщо і були, то «точково», це були певні технічні моменти. Єдине, що я побачив, це те, як одна з партій, проводячи екзит-пол, переконувала людей голосувати за їхню політсилу. Це була партія «Батьківщина», такі речі відбувалися в Великомостівській і Рудківській ОТГ.

За кількістю депутатів загалом ми зайняли друге місце. Хороші результати показали у Рудках: взяли друге місце після БПП, а також у Великих Мостах, де в попередні роки в нас не було представників. Це демонструє те, що наша партія має багато прихильників, що люди зневірилися у провладних та опозиційних силах. Також ці результати демонструють те, що «Самопоміч» не має підтримки в області й набирає дуже малий процент голосів.

Чому головами ОТГ стали лише самовисуванці? Вважаю, що головами ОТГ мають ставати ті люди, які можуть керувати не тільки селом, а й великою громадою. Багато політичних партій, які свідомі, які розуміють, що для розвитку громади потрібний серйозний керівник, не виставляли свої конкурентів, а об’єднувалися навколо когось. Так відбулося, зокрема, у Великомостівській, Солонківській ОТГ… Вони об’єднувалися, щоби прийшов той керівник, який справді може управляти громадою, їхніми коштами, розвивати інфраструктуру. А деякі партії просто бігали за своїми політичними амбіціями і не думали про розвиток безпосередньо самої громади.

Що стосується звинувачень керівництва Львівської ЛОДА у використанні адмінресурсу, то я б насправді так не казав. Оскільки наша партія підтримувала, зокрема, і самовисуванця Віталія Ткачука, який переміг на виборах голів ОТГ у Солонківській сільській громаді, і Марію Дик, що набрала найбільше голосів у Волицькій сільській громаді… Ми переконували за них голосувати. Свою підтримку їм висловлювали і інші політсили. Те, що зараз влада хоче цих самовисуванців «підтягнути» під себе, це просто маніпуляція, це неправда. Я з цим незгідний.

Так, із трьох громад у Пустомитівському районі Богдан Дубневич офіційно висловив підтримку лише одному із переможців у голови ОТГ, а у себе на сторінці у Facebook написав, що представники від БПП стали переможцями. Це неправда, оскільки він офіційно перед цим не підтримував цих людей, просто чекав, а тепер пише: «Вітаю нашу команду». Це якось трішки неправильно».

Руслан Кошулинський, голова Львівської обласної організації ВО «Свобода»:

«На превеликий жаль, старі технології, які застосовувалися під час виборів, працюють і далі: починаючи від вимкнення світла – закінчуючи ухваленням рішень ДВК про дозвіл голосувати без паспорта…

Якщо говорити про результати, то ми набрали депутатів у більшості ОТГ, окрім Солонківської та Щирецької. Найкращі показники наша політична сила показала у Великих Мостах, там взяли перше місце, а це понад 17%. При цьому ми обійшли БПП, який отримав 10%.

Зважаючи на те, що для органів місцевого самоврядування щорічно змінюють правила гри, допоки не буде змінено центральну владу, ніякого розвитку місцевого самоврядування очікувати не варто. Тому що без центральних законів, які будуть ухвалені, зробити рай в окремому взятому ОТГ неможливо.

Також зауважу, що при впровадженні так званої програми децентралізації влада почала змінювати під себе правила гри з огляду на те, що в проекті закону про держбюджет на наступний рік прописана реверсна дотація (кошти, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій, – Ред.) у вигляді пропорції 20 на 80 в порівнянні з сьогоднішньою – 50 на 50. Вони повертаються до рівня Азарова. Тобто, йде мова про практично повний контроль за місцевими органами влади через фінансовий чинник, і підготовка до президентської виборчої кампанії. Власне, це було лейтмотивом цих виборів. Влада пішла шляхом висування самовисуванців на керівників ОТГ…

Чому у всіх вісьмох ОТГ головами стали самовисуванці? Насамперед зазначу, що ця влада продовжує технологію минулої… У типовому кодексі політичних партій Європейської Унії говориться про те, що будь-які вибори, чи то місцеві, чи регіональні, чи загальнодержавного характеру, є політичними. Тобто, будь-який представник, який йде на вибори, являється представником якоїсь політичної сили. Натомість сьогоднішня влада продовжує технологію: «партії – це погано, а самовисуванці – добре». Зауважу, що у фракції БПП у Львівській обласній раді нема жодного члена політичної партії, і на місцях вони кажуть, мовляв, я поза політикою і займаються господаркою. Це неправда, вони свідомо обманюють виборця, говорячи про те, що це господарська діяльність, використовують таку технологію, яка дає можливість говорити про самовисування.

У цих новообраних голів ОТГ треба запитати, яку політичну силу вони представляють? Настільки я розумію, вони підпорядковані БПП. Але я не бачив, щоби якийсь з цих переможців ОТГ у своїх публічних заявах чи оголошеннях казав, що він є висуванцем БПП».

Параска Дворянин, голова  Львівської обласної організації «Об’єднання «Самопоміч»

«Вибори були непрості і дуже тривожні. Мене найбільше непокоїв адмінресурс, який не приховували. Зокрема, клали асфальт у воду; за тиждень до виборів; всупереч всім технологіям, ремонтували дороги; кандидати у депутати фотографувалися на фоні новеньких сміттєвозів; найвищі посадові особи ЛОДА їздили агітувати за кандидатів, лякали виборців, мовляв, якщо не проголосуєте за цього кандидата, то не матимете інвестора. Я вважаю, що у 2017 році такі речі неприпустимі в Україні, думала, що наша держава вже стала іншою…

Таких кричущих порушень наша партія і спостерігачі не виявляли. Були спроби винести бюлетені, агітувати на дільниці… Натомість ми чули від людей у Славську, що у переддень виборів деякі політичні сили розвозили готівку. Цього факту я не зафіксувала, тому й не можу нічого стверджувати.

Щодо результатів, які ми показали, то керівник обласної організації завжди воліє, щоби було краще ніж є, адже у досконалості нема меж. Але я тішуся, що у розрізі тих кандидатів, яких ми виставляли, пройшли достойні люди, сумую, що наші висуванці не пройшли на посаду голів ОТГ. Однак це було б не просто, адже у Солонківській громаді ось уже 35 років головує одна й та ж людина, Рудківська є округом відомого, впливового та багатого депутата…

Також додам, що наші депутати зайшли у всі ОТГ: десь – більше депутатів, десь – менше, але нема жодної, де б їх не було взагалі.

Ті особи, яких ми висували, всі кандидували від політичної сили, це було наше принципове бачення. Оскільки, я вважаю, якщо людина має приналежність до певної політичної сили, вона не повинна її соромитися. Мені дуже сумно, що всі провладні кандидати йшли самовисуванцями, хоча їхні кандидатури погоджувалися в кабінеті голови Львівської ОДА. Переконана, що це – нечесно щодо виборців. Якщо ти є провладним кандидатом, то мав би йти від провладної партії. Але маємо таку «цнотливу» тенденцію: я, буцімто, самовисуванець, але фінансує мене, наприклад, провладна партія. Тому всі наші кандидати, які йшли від «Самопомочі», мали партійну прив’язку. Політична організація бере на себе відповідальність за свого кандидата, разом з ним напрацьовує бачення розвитку територіальної громади, і в цьому є певна логіка. Чому самовисуванцями йшли провладні кандидати – питати слід у влади…».

Додамо, що із керівником Львівської обласної організації «БПП «Солідарність» Юрієм Гринівим зв’язатися так і не вдалося.

Довідка:

У неділю, 29 жовтня, в Україні проходили перші місцеві вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді. На Львівщині обирали депутатів та голів у вісьмох об’єднаних територіальних громадах: Великомостівській міській громаді, Воютицькій сільській громаді, Підберезцівській сільській громаді,  Солонківській сільській громаді, Щирецькій селищній громаді, Рудківській міській громаді, Волицькій сільській громаді, Славській селищній громаді.

Зокрема, у Волицькій ОТГ – перемогла сільський голова Тщенця Марія Дик, самовисуванець;

– Воютицька ОТГ – переміг сільський голова Воютич Михайло Яремко, який утворив громаду ще у 2015 році і судився з ЦВК через те, що комісія не призначала виборів у його громаді, самовисуванець;

– Великомостівська ОТГ – переміг міський голова Великих Мостів Ярослав Ройко, самовисуванець;

– Славська ОТГ – переміг підприємець Володимир Бега, самовисуванець;

– Солонківська ОТГ – переміг сільський голова Солонки Віталій Ткачук, самовисуванець;

–Рудківська ОТГ – переміг Іван Лозинский, міський голова Рудок, самовисуванець;

–Підберізцівська ОТГ – переміг сільський голова Миклашева Василь Коваль, самовисуванець;

– Щирецька – переміг селищний голова Щирця Олег Василишин, самовисуванець.

Фото: ba.org.ua, Facebook-сторінка Ігоря Телішевського, Український тиждень, Варіанти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *