ОСТАННІ НОВИНИ

Нашумілий законопроект про тварин: боротьба з безвідповідальністю чи знущання над звірами і людьми

Катерина РОДАК

|

Зареєстрований 20 жовтня на сайті Верховної Ради законопроект №7220 щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин уже за декілька днів свого існування наробив ґвалту у зоозахисному, медійному та інших середовищах. Насправді перегляду законодавства у сфері поводження із тваринами вимагають дуже давно, і це справді необхідно з огляду на тотальну безкарність людей, що жорстоко поводяться із тваринами.

Проте саме цей законопроект почали масово «бракувати», хоча його творці переконують: ця ініціатива і тваринок порятує, і людей виховає.  Так чи не так – буде видно пізніше, а зараз Львівський портал ознайомлює читачів з основними змінами у поводженні з тваринами, що пропонує законопроект.

Платна реєстрація, стерилізація та щотримісячний чотирилапих

Згідно законопроекту, власники, опікуни собак, котів та інших домашніх тварин зобов’язані:

Зареєструвати собак, котів та інших домашніх тварин віком від двох місяців і більше.  При первинній реєстрації тварин здійснюється чипування тварини. Номерний знак  собаки, кота та іншої домашньої тварини  прикріплюється до  її нашийника.

Новопридбані собаки, коти та інші домашні тварини повинні бути зареєстровані в п’ятиденний строк і доставлені у ветеринарну установу, заклад, службу для огляду,  імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;

Кожні три роки  доставляти собак, котів а у разі, якщо ветеринарна служба визнає за потрібне – частіше та інших домашніх тварин, у ветеринарну установу, заклад, службу  для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;

При реєстрації собаки, яка належить до потенційно небезпечної породи, її власник зобов’язаний надати медичну довідку про проходження обов’язкового попереднього та періодичного психіатричних огляду,  довідку з кінологічного центру (клубу) про проходження ним спеціального навчання з утримання собак потенційно небезпечної породи.

За державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму (170 гривень) для працездатних осіб. Не платити за реєстрацію улюбленців зможуть пільгові категорії населення, зокрема чорнобильці, інваліди війни, інваліди 1-2 груп.

Окрім того, безкоштовною реєстрація буде для людей, що забирають тварин з притулків та для ГО, що займаються порятунком тварин.

Непотрібним тваринам не буде місця?

Новим законопроектом власників тварин зобов’яжуть повідомляти протягом п’яти днів ветеринарну установу, заклад, службу, що обслуговує даний район, про набуття права власності на домашню або безпритульну тварину, а також про переїзд із ними в інший населений пункт. Ці установи вже займатимуться подальшою долею тварини.

Також власників зобов’яжуть  здавати собак, котів та інших домашніх тварин до спеціальних притулків у разі відмови від права власності  на тварину.

Тут варто додати, що притулків для тварин Україні критично мало, і всі вони завжди є переповненими.

Німецьку вівчарку і шарпея – на ланцюг?

Господарів зобов’яжуть утримувати сторожових собак та хижих тварин на прив’язі і спускати  їх із прив’язі лише в закритих дворах, що виключає можливість їх втечі. Про наявність собаки чи хижої тварини застерігати відповідним написом;

Також не можна буде вигулювати собак без повідків та жетонів чи чипів.

Господарям не можна буде допускати, щоб тварини забруднювали екскрементами  квартири, сходові площадки та інші місця загального користування в будинках, прибудинкові території, у дворах та інших місцях загального користування, а також громадські місцях (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів).

Про особливо небезпечне захворювання собак, котів та інших домашніх тварин негайно повідомляти ветеринарну установу, заклад, службу.

Негайно повідомити органи санітарно-епідемічного нагляду та   ветеринарної служби про випадки укусів або травмування домашньою твариною людини, свійської чи іншої домашньої тварини. Доставити до ветеринарної установу, заклад, службу домашню тварину, яка заподіяла шкоду з метою тимчасової ізоляції і огляду протягом 10 днів, а тварин, яким заподіяно шкоду для огляду і лікування.

Відшкодовувати у повному обсязі матеріальні та моральні збитки, що заподіяні їхніми тваринами іншим фізичним та юридичним особам.

До потенційно небезпечних порід собак, на думку депутатів,  відносяться: акіта-іну, американський бульдог, американський пітбультер’єр, американський стафордширський тер’єр, англійський мастиф, бельгійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер’єр, доберман, кавказька вівчарка, кане корсо, мастіно неаполетано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, південноруська вівчарка, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, східноєвропейська вівчарка, тосаіну, чорний тер’єр, німецький боксер, фокстер’єр, шарпей, ягдтер’єр німецький, а також метиси зазначених порід з явними фенотипічними ознаками.

Цвинтар домашніх тварин

Згідно законопроекту, власники тварин  після смерті улюбленців має повідомити про це ветеринарні служби та надати їм  труп тварини з його документами та жетоном. Ховати своїх тварин українцям планують заборонити.

Кладовища та крематорії для тварин мають будувати органи місцевого самоврядування.

У Львові, до слова, такий крематорій мали збудувати на території ЛКП «Лев».

Бабусям заборонять торгувати тваринами на ринках «з рук»

Ліцензуванню відповідно до закону підлягають види господарської діяльності пов’язаний з розведенням домашніх тварин (собак, котів,  екзотичних та декоративних тварин) у племінних розплідниках,  кінологічних та фелінологічих клубах.

Законопроектом  забороняється розведення домашніх безпородних тварин;

Здійснювати приплід собак і котів можна буде винятково через кінологічні та фелінологічні клуби та розплідники.

Підприємницька діяльність з розведення домашніх тварин з метою отримання прибутку підлягає оподаткуванню відповідно до законодавства.

Торгівля з рук домашніх, опікуваних тварин у невстановлених місцях або без ветеринарних документів цим законом забороняється та тягне за собою адміністративну відповідальність.

Тварини перестануть бути розвагою та заробітком для людей…або ні

Законопроект забороняє використання тварини у кориді, створення та діяльність пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин, діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води. Все ніби чудово, але далі депутати дописують, що ця заборона діє не для всіх, а  «якщо не забезпечено дотримання зоогігієнічних, ветеринарно-санітарних норм і правил, установлених для утримання тварин».

Забороняється використання тварин на мисливських випробувальних станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак.

Забороняється утримання диких тварин на території закладів громадського харчування в тому числі ресторанів, кафе, магазинів, автозаправних станціях, у місцях загального користування та відпочинку, використання тварин для зайняття жебрацтвом.

Їсти котиків – «ні-ні»

Забороняється умертвіння  вагітних самок тварин та не можна буде присипляти тварин на очах у дитини.

Забороняється умертвіння домашніх і безпритульних тварин з метою вживання в їжу, а також використання їх хутра та шкіри.

Заборона збочених операцій

Власник тварин не можна буде робити хірургічній операції тваринам, за винятком біостерилізації тварин, які не пов’язані з наданням ветеринарної допомоги, зокрема:

обрізання хвостів;

купирування вух;

позбавлення голосу;

видалення кігтів та іклів;

інші операції з метою зміни зовнішнього вигляду тварини.

Перевірка та контроль у випадках жорстокості людей до тварин

Зоозахисні громадські і благодійні організації, журналісти мають право безперешкодного доступу до притулків всіх форм власності для тварин у будь-який час з метою перевірки умов утримання тварин.

Національна поліція або інші уповноважені органи зобов’язані проводити перевірки і за необхідності вживати заходів за інформацією громадян, громадських і благодійних організацій, фізичних та юридичних осіб стосовно жорстокого поводження з тваринами, а також недбалого ставлення власників тварин до їх утримання, що може спричинити небезпеку для тварин, а також оточуючих, доставляти трупи  тварин у випадку існування підозри насильницької їх загибелі (падежу) до установи, закладу, який має дозвіл на проведення судових експертиз у сфері ветеринарної медицини.

Тут ще варто додати, що контроль за реєстрацією та обов’язковою стерилізаціє тварин також здійснюватиме поліція.

А от яким чином поліція буде здійснювати перевірки – в законі не прописується.

Ну і власне штрафи:

Неприбирання екскрементів тварини – 850 грн та 1700 грн за повторне порушення протягом року.

Використання тварин для заняття жебрацтвом  – 5100 грн та 20 400 грн за повторне порушення протягом року.

Торгівля з рук чи без документів- 340 грн та 20 400 за повторне порушення

За незареєстровану тварину –  від 850 до 1700 грн.

Порушення вимог щодо обов’язкової біостерилізації домашніх тварин – 3 400 грн та 20 тис. 400 грн за повторне порушення протягом року.

Найменші штрафи парламентарі передбачають за торгівлю з рук домашніх, опікуваних тварин у невстановлених місцях або без ветеринарних документів – від 170 до 340 гривень.

Думки експерта:

Наталія Куць, юрисконсульт Міжнародної організації «Екологія-Право-Людина»:

Про «за» і «проти»:

«Позитивом законопроекту є обов’язкова реєстрація тварин, що є у багатьох країнах світу і є однією із передумов забезпечення принципу відповідальності власників тварин. У випадку, якщо тварина, яка зареєстрована, буде загублена, ми зможемо її знайти. Якщо чиясь собака когось покусала, то можна буде встановити власника, який буде зобов’язаний відшкодувати шкоду. Є випадки, коли кількість безпритульних тварин збільшується через те, що люди їх просто викидають. Якщо буде запроваджений інститут обов’язкової реєстрації тварин,то буде одним із способів регулювання чисельності тварин.

Водночас закон мав би передбачати перехідний період, оскільки ми не можемо так зразу ввести повну обов’язкову реєстрацію, не надавши певних можливостей для людей звикнути. У Львові, наприклад, є період, протягом якого люди можуть зареєструвати тварин безкоштовно.

Цей закон є радикальним. Він має передбачати перехідний період, щоб можна було поступово звикати до нових правил поведінки».

Про стерилізацію:

«Є певні побоювання, що волонтери, які будуть тимчасово утримувати тварин, вони мали би проводити реєстрацію. Однак, це буде накладно, бо якщо людина взяла перетримати тварину на 2-3 дні, то, мабуть, не вартувало її реєструвати.

Щодо обов’язкової стерилізації без породистих тварин, то зоозахсиники побоюються, що такі  тварини є більш живучі. Породисті собаки більше страждають на певні хвороби. Є така тенденція, що деякі види тварин забороняють розводити. А безпородисті тварини є менш уразливими до певних хвороб. Водночас стерилізація безпритульних тварин є дуже необхідною, бо це гуманніший спосіб, аніж евтаназія, як відбувається сьогодні у деяких містах.

Щодо заборони розводити тварин самостійно, то за кордоном існує така практика. Існують розплідники, де можна взяти тварин».

Про відповідальність:

«З одного боку, законопроект передбачає відповідальність, якщо його норми не будуть виконані. З іншого боку, мають бути встановлені органи, які мають відповідати за рішення контролю: Держекоінспекція чи в окремих випадках Нацполіція. Якщо вони не матимуть повноважень, то навряд чи можна буде проконтролювати виконання цих вимог. Особливо це стосується сільської місцевості, де навряд чи люди будуть активно будуть реєструвати.

Треба передбачити період, протягом якого люди зможуть зареєструвати тварин безоплатно.  Щоб попередити те, що люди будуть викидати тварин на вулицю чи іншими способами зменшувати їхню кількість».

Щодо диких тварин:

«Тут додається спеціальні умова, що діяльність та використання диких тварин забороняється, якщо не забезпечені правила утримання цих тварин. Все таки сьогодні діє більш категорична мова, яка загалом забороняє таку діяльність. Нова норма передбачає, що будуть дотримані санітарні норми  правила утримання тварин, можна буде використовувати тварин у кориді».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *