ОСТАННІ НОВИНИ

В Рудно жити трудно: мешканці повинні встигнути на маршрутку додому до 20.00

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

У Садового вважають, що жителі Рудно у вихідні дні (субота та неділя) мають право на громадський транспорт лише до 20.00, а у будні «бонус» – на годину довше. Такий режим роботи застосований львівським комунальним перевізником АТП №1 на автобусному маршруті №28, який здійснює сполучення селища із центром Львова. Про це стало відомо після звернення журналіста Львівського порталу на гарячу лінію міста.

Вчорашнього, недільного вечора повернення додому для жителів Рудного взагалі перетворилося на справжнє випробовування.

Близько 20.00 автобус №28 не зміг підбирати всіх пасажирів від костелу Ольги та Єлизавети, і це не зважаючи на те, що на дворі була гроза із блискавками… Така ж доля спіткала людей, які намагалися втиснутися в маршрутку на Привокзальній і всіх наступних зупинках – аж до Київстару – зупинки перед Скнилівським мостом. Тим, кому пощастило потрапити до салону «душогубки», промокли до нитки, а інші зосталися без надії очікувати на наступний автобус…

Величезна «хмара» людей вийшла із автобуса біля ТЦ «Метро». Більшість із них ринули на АС «Західну», де віднедавна розвертаються приміські автобуси Мостиського та Самбірського напрямків. Така ж маса людей знову взяла штурмом салон автобуса. Транспорт, перехилившись на бік, поволі покотився до Рудна…

Про «святковий» режим роботи водіїв маршруту №28 ми намагалися уточнити на самому АТП №1, однак за доступними номерами телефонів ніхто не відповів. Відтак Львівський портал звернувся по коментар до в.о. начальника управління транспорту Львівської міської ради Олега Партики.

За словами чиновника, кількість міських автобусів, які там курсують (2А, 14, 21, 28 – ред.), повністю справляються із напливом людей, які здійснюють пересадку на АС «Західній».

«Приїжджають автобуси зі Самбірського і Мостиського напрямку. Людей дійсно багато, але усіх відразу підбирають міські автобуси. Сьогодні на маршруті 2А (їздило шість великих автобусів), і на маршруті 21 (обоє курсують до центру Львова) були лише сидячі пасажири, а 14 маршрут (курсує на Сихів) був більш-менш завантажений. Найбільше людей сідало на 28-й автобус, який їде в керунку Привокзальної та вулиці Чорновола. Проблеми із добиранням немає», – повідомив О. Партика.

«От власне про 28 маршрут найбільша мова», – уточняємо посадовцю про скорочений графік роботи, «бо він перевантажений пасажирами і залишається єдиним міським автобусом, який здійснює сполучення центру Львова із закутком Залізничного району – Рудним». На що Олег Партика відповів: «Наразі ми не отримували скарг, що хтось не доїхав додому… Але ми готові говорити із керівництвом АТП №1 стосовно графіку їхньої роботи».

Він також наголосив, що донедавна маршрут №28 АТП№1 перебував в оренді приватного перевізника.

«Зараз долю автобусів приватника витісняють автобусами від комунального підприємства АТП №1. Невдовзі маршрут запрацює належним чином… Водночас, якщо ви знаєте, ми плануємо запустити до Рудного великі автобуси… Тож залишається відремонтувати дорогу», – зауважив чиновник.

На уточнююче запитання кореспондента Львівського порталу, чи можемо ми розраховувати на те, що восени маршрут №28 перевізника АТП №1 курсуватиме хоча б до 22.00, Олег Партика зазначив: «Домовилися. Матиму розмову із керівником підприємства, і це питання вирішать».

Тим часом на незадовільну роботу маршруту №28 нарікають й у селищній раді Рудного. Там не виключають, що через принизливе сполучення люди можуть вдатися до протестів…

«Ми давно говоримо про те, що графік маршруту №28 вкрай незадовільний. Ми навіть особисто стояли, записували години, коли і скільки машин на рейсі курсують в напрямку до Рудно та з селища… Ще за попереднього керівника Віктора Щира відбувались наради, де було досягнуто домовленостей з перевізником, щодо графіку роботи до 22.00-23.00 год. Станом на сьогодні перевізник змінився, керівник управління транспорту ЛМР змінився, обіцянки залишились ті самі, а результат може бути лише якщо люди об’єднаються і не будуть мовчати», – прокоментувала ситуацію депутат селищної ради Рудного Христина Турчин.

Як відомо, сьогодні зранку, 4 вересня, у Львові на маршрути виїхало лише 415 автобусів, хоч в попередні роки в аналогічний період виїжджало приблизно 500.

Із 2 вересня 2017 року перевізники, що їздять у Мостиському напрямку, роблять кінцеву на АС «Західна» на вулиці Городоцькій замість Залізничного вокзалу. А для автобусів із Пустомитівського та Городоцького напрямку кінцевою буде не зупинка на Приміському вокзалі, а на автостанції №3 (вул. С. Петлюри, 11б, поблизу ринку «Новий»). Маршрутки із Жовківського напрямку стали їздити на оновлену АС №2 (вул. Б. Хмельницького, так званий вокзал «Північний»).  Решта маршрутів їздите за старими схемами, оскільки зараз мова йде по те, щоб «очистити» центр Львова та приміський вокзал від приміських автобусів.

Довідково:

С.м.т Рудне розташоване у Залізничному районі Львова і до нього курсує лише 1 міський автобус №28. У той же час автобусні маршрути конкурентів – №21 та №14, які курсують до 23.00, у 10-тисячне селище не допускають…

Водночас ще один руднівський маршрут №184а зараз курсує вкрай незадовільно…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *