ОСТАННІ НОВИНИ

Злочин і кара: коли небожителі почнуть відповідати за вбивства на дорогах?

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

Останнім часом в ЗМІ все частіше з’являються резонансні новини про жахливі дорожньо-транспортні пригоди за участі депутатів, високопосадовців, чиновників різних мастей чи впливових бізнесменів. Проте інформації щодо того, що винуватців часто смертельних ДТП притягнули до відповідальності, майже немає. Здебільшого справи закривають «по блату», або ж винуватцям присуджують мізерні покарання.

Львівський портал проаналізував відкриті джерела та підготував інформацію про десять найбільш скандальних ДТП на території України за останній рік за участю вітчизняних владоможців.

  1. Син чиновника Вінничини розчавив маленьку дівчинку

Син чиновника Вінницької області, який скоїв наїзд на чотирирічну дівчинку, перебуває на волі, а точніше у себе вдома. Поліція 19-річного хлопця не затримувала. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Обозреватель.

6 серпня минулого року в селі Павлівка Калинівського району Вінницької області син керівника Державної інспекції сільського господарства Вінничини Олег Браницький біля магазину збив чотирирічну Таню Коваль. Від отриманих травм дівчинка померла в лікарні.

У правоохоронних органах розповіли, що хлопець зник з місця аварії, але потім повернувся, а також він не відмовляється співпрацювати зі слідством. Станом на 9 серпня 2016-го молода людина не заарештована, перебуває на волі (а точніше у себе вдома), адже слідству необхідно більше доказів.

«Щоб оголосити йому підозру, необхідно зібрати в достатній кількості доказову базу його провини, провести ряд експертиз», – розповіла виданню в.о. начальника відділу комунікацій ГУ НП у Вінницькій області Ірина Добровольська.

Після цього про аварію успішно забувають, справа більше нікого не цікавить. Чомусь…

  1. На Прикарпатті депутат насмерть збив двох пенсіонерів

За інформацією ЗМІ, секретар Коломийської міськради Івано-Франківської області 21 листопада 2016 рокув Тисменицькому районі наїхав на двох пенсіонерів – один з них, 85-річний місцевий житель, помер на місці, а його 71-річний односелець – дорогою до лікарні. Про це ДТП дізнаємось з порталу fakty.ictv.ua.

Поліцією попередньо встановлено, що 43-річний житель Коломиї, рухаючись автомобілем Audi A6 в напрямку Чернівців, на неосвітленій ділянці дороги на своїй смузі руху вчинив наїзд на двох пішоходів.  За інформацією місцевих Інтернет-сайтів, за кермом автомобіля перебував секретар Коломийської міської ради Івано-Франківської області, ім’я якого чомусь не називають…

За цим фактом відкрили кримінальне провадження та почали встановлювати усі обставини цієї ДТП. Подальша доля справи для пересічного громадянина та журналістів – невідома.

  1. П’яний депутат Черкаської облради побив та переїхав ветерана війни в Афганістані

У Черкасах ввечері 11 лютого цього року п’яний депутат обласної ради, голова фракції Партії ветеранів Афганістану Олександр Рибченко на своєму автомобілі Mercedes збив людину. Про це повідомляє видання “Про все” з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Інцидент стався біля одного з місцевих ресторанів. Постраждалого доправили до лікарні з черепно-мозковою травмою. Відзначають, що відвідувачі ресторану, свідки події вирішили вчинити самосуд над водієм.

«Водій перебував у стані алкогольного сп’яніння. Його оглянули і виявили, що у нього в крові 1,14 проміле алкоголю. Свідки події, які побачили аварію, витягли Олександра Рибченка (депутат Черкаської обласної ради – ред.) з автомобіля та намагалися затримати, стверджують, що той відразу кинувся знімати номери з власного авто. При цьому свідки пошкодили йому автомобіль», – розповіла прес-офіцер Управління патрульної поліції в Черкасах Зоя Вовк.

Окрім того, місцевий журналіст Валерій Воротник на своїй сторінці у Facebook повідомив, що депутат після ДТП ще й влаштував бійку. За словами журналіста, Рибченко побив офіцера-ветерана Олега Остапенка, який втратив ноги в Афганістані. Воротник зазначив, що Остапенко нещодавно був серед ініціаторів перевиборів голови обласної спілки ветеранів Афганістану. Деталі у відео:

  1. Дніпровський УКРОПівець влетів у електроопору, вбивши цим не лише себе, а ще й двох дівчат

В автокатастрофі, яка сталася вранці 18 березня 2017 року у Дніпрі, загинув депутат Соборної районної ради від партії УКРОП Богдан Назаренко (який перебував за кермом) та ще двоє дівчат. Як передає Politeka, єдиний чоловік, що вижив, з численними травмами був доставлений в обласну клінічну лікарню імені Мечникова.

Смертельна аварія сталася біля Фестивального причалу, приблизно о п’ятій годині ранку. Автомобіль СhevroletAveo мчав на величезній швидкості з боку Перемоги, водій не впорався з керуванням і, вилетівши на узбіччя, врізався в стовп електропередач

Потужний удар пошкодив залізобетонну опору тролейбусних електропроводів, а запчастини автомобіля розлетілися на кілька десятків метрів. Загиблих пасажирів з розбитої машини діставали за допомогою спеціальних інструментів.

  1. У Львові екс-працівник ДАІ біля храму розчавив жінку

Однією з найбільш резонансних ДТП на Львівщині цього року є аварія, що сталася 18 червня біля церкви святого Андрія Первозваного. Як повідомляв Львівський портал, джип в’їхав у натовп людей та насмерть розчавив жінку. Від сильного удару автомобіль перекинувся.

Як писали очевидці, водій був тверезим та стверджував, що щось сталося з авто, і він не впорався з керуванням. «Коли іномарка рушила, то раптово збільшила швидкість, виїхала на тротуар біля церкви і перекинулася. Водій іномарки наразі не може пояснити причини, чому втратив керування над авто, він припускає, що це сталося через технічну несправність», – саме так цей інцидент описувала речниця Головного управління Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська.

Пізніше зясувалося, що за кермом Toyota Land Cruiser був колишній інспектор ДАІ 48-річний Віктор Макаришин, звільнений зі служби півтора роки тому. Після ДТП у Макаришина стався серцевий напад, його стан був важкий, але стабільний.

Станом на 3 липня 2017 року водію не оголошено підозру

  1. Палаюча ДТП за участі депутата Київської обласної ради забрала життя трьох людей

24 червня цього року за Києвом сталася жахлива ДТП, в якій загинули три особи і ще одна отримала дуже тяжкі травми. Серед загиблих – депутат Київської обласної ради Борис Панченко, пишуть Надзвичайні новини.

Аварія сталася о 18:20 на автодорозі Біла Церква-Володарка. Як розповіли нам в поліції Київської області, автомобіль Hyundai, за кермом якого перебував Панченко, зіткнувся з Ford з польськими номерами. Після сильного удару обидві машини спалахнули.

«Депутат перебував в машині один, в Ford, крім водія, жителя Рокитнянського району, перебували ще двоє пасажирів. Тільки одному вдалося вижити», – говорять в поліції.

Депутат Борис Панченко входив до фракції Радикальної партії Олега Ляшка і був членом комісії з питань капітального будівництва, транспорту і паливно-енергетичного забезпечення.

  1. На Київщині чиновник двічі переїхав хлопця, а в поліції заявив, що відбулась бійка

В ніч на 2 липня 2017 року депутат від «Опозиційного блоку» у Ржищеві Олег Карачун, будучи в стані алкогольного оп’яніння, двічі здійснив наїзд на людину, а справу намагаються перекрутити нібито відбулася бійка. Про це повідомляє інформаційний портал Моя Київщина.

За інформацією сестри постраждалого Анастасії Міщенко, яку вона поширилау Facebook, після ДТП депутат вийшов з автомобіля і зламав ніс її братові (який і постраждав в результаті аварії), а потім зробив повторний наїзд на нього, втікши з місця пригоди.

На наступний день Карачун подав зустрічну заяву на потерпілого чоловіка, звинувативши його в тому, що той розбив йому голову. Анастасія Міщенко вважає, що зараз справу намагаються перекрутити так, що начебто просто сталася бійка.

  1. Екс-депутат Верховної Ради двічі «відмазав» невправного сина-водія

У Харкові патрульні поліцейські зупинили сина депутата Харківської обласної ради, екс-депутата Верховної Ради Олега Каратуманова Дмитра, який керував автомобілем в нетверезому стані. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на соцмережі.

«В Харкові на вулиці Сумській копи зупинили бухого Дмитра Каратуманова (сина депутата Олега Каратуманова). Дімка закрився в геліку (MercedesGelandewagen – ред.) зі своїми друзями. До цього молодшого Каратуманова батько-депутат відмазав від ДТП, де Дімка збив на смерть хлопця», – написали в мережі.

Відзначається, що документів у Каратуманова при собі нібито не було.

«На місці присутні його адвокат, а також брати, які всіляко продумують, як же відмазати Діму від водіння у п’яному стані», – зазначили автори публікації.

Стосовно смертельної ДТП, то аварія сталась у 2008 році на трасі Київ-Харків-Довжанський – машина на смерть збила пішохода. Недалеко від місця аварії міліція знайшла машину Audi А-8, за кермом якої був неповнолітній Дмитро Каратуманов. Обласна прокуратура не знайшла провини 17-річного хлопця в загибелі 19-річного студента…

  1. Директор Павлоградського хімзаводу насмерть збив велосипедиста, а винним зробили іншого чоловіка

18 липня генеральний директор ДП «НВО Павлоградський хімічний завод» Леонід Шиман поблизу центральної прохідної підприємства збив велосипедиста, який загинув на місці.Про це виданню Дніпроград повідомило власне джерело на заводі.

Як стало відомо, постраждалий – 35-річний Дмитро Гундарєв – був співробітником товариства «Екопаксервіс», яке здійснює озеленення території заводу.

Пізніше видання написало, що в той день на підприємстві проводилась активна «робота з колективом», якому пояснювали, що генеральний директор тут ні до чого. Також вже знайшли «цапа-відбувайла» – 40-річного Олександра Дворниченка, який є водієм Шимана. Він взяв вину за інцидент на себе, хоча і не зміг пояснити обставин пригоди.

Зазначимо, що 4 роки тому цей ж високопосадовець, об’їжджаючи чергу на світлофорі по зустрічній смузі, збив пішохода, який переходив дорогу на зелене світло. Щоправда, тоді «власник Павлограду» визнав свою вину, пообіцявши повну компенсацію витрат постраждалому.

  1. Смертельна ДТП за участі автомобіля львівського бізнесмена та колишнього депутата ВРУ Петра Димінського

Ну і, звісно ж, ми не можемо не згадати, про найбільш резонансну цьогорічну аварію Львівщини. Цього ж таки 18 серпня, але вже біля Львова, автомобіль бізнесмена, власника ФК «Карпати» та медіа-холдингу Zik Петра Димінського потрапив у смертельну ДТП.

Відомо, що Димінський часто особисто керує Mercedes S-класу з державними номерами АС0277ВР, який став учасником ДТП. Цей автомобіль завжди супроводжує позашляховик охорони, який їздить слідом.

Не зважаючи на те, хто був за кермом, Mercedes скоїв зіткнення з автомобілем «Опель Астра» під керуванням 31-річної мешканки одного з сіл Яворівського району. Внаслідок отриманих травм жінка-водій померла на місці події.

Пізніше правоохоронці арештували охоронця Петра Димінського Андрія Борща за підозрою у вчиненні цієї аварії. Своєю чергою, родичі загиблої переконують, що за кермом «Мерседеса» перебував сам Димінський, а провину взяв на себе Борщ. Як повідомляли родичам очевидці, бізнесмен закрився у позашляховику охорони, натомість охоронець бізнесмена стверджує, що саме він був за кермом Mercedes. Щоправда, за словами родичів загиблої, ці люди бояться розповісти всі деталі поліції…

Вчора, 21 липня, у мережі з’явилося відео з місця ДТП, де видно чоловіка, що дуже схожий  на Петра Димінського, який підійшов до розтрощеного «Опеля», а потім попрямував у сторону позашляховика.

Зазначимо, що Димінського також закликають здати аналіз на ДНК, щоби підтвердити непричетність до смертельної ДТП.

Що ж буде далі та кого в кінцевому результаті покарають, побачимо згодом… В будь-якому випадку Львівський портал слідкує за цієї справою та розповідатиме читачам всі деталі.

Насамкінець хочемо наголосити, що це лише ДТП, скоєні лише за останній рік, та інформація про які є у відкритих джерелах! Страшно уявити, скільки таких випадків сталося за часи незалежності України, про які ми навіть не здогадуємось… І скільки винних дійсно були покарані за ті злочини, які вони скоїли волею чи неволею. І головне – чому так відбувається? Висновки кожен може зробити сам…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *