ОСТАННІ НОВИНИ

Мамографічне обстеження стало доступнішим для львів’янок

Львівський портал

|

У Львові з’явилось ще більше скринінгових центрів для діагностики раку молочної залози. Сьогодні львів’янки можуть пройти обстеження на чотирьох мамографічних апаратах: два у Львівському онкоцентрі (вулиця Я. Гашека, 2а), і по одному в поліклініках на Єфремова та на Виговського, передає Львівський портал.

У поліклініці Львівського онкологічного лікувально-діагностичного центру, що розташована на вулиці Академіка Єфремова, 59, новий апарат з’явився менше місяця тому, відтак зараз працює у тестовому режимі. Щоправда, він вже дає позитивні результати.

«Коли жінка приходить на обстеження, через її молочну залозу походить рентген-промінь. В аналогових системах зображення при певній хімічній реакції при проявленні буде фіксуватися на рентгенівську плівку, а на цьому обладнанні воно проходить через спеціальну матрицю, яка це все аналізує і дає зображення на сучасну робочу станцію. На цифровому мамографі можна побачити найдрібніші ділянки і більш детально вивчати молочну залозу, чого не можна зробити на рентгенових апаратах. За статистикою, в Україні при застосуванні цих апаратів вже на 8-9% є більше виявлення ранніх форм раку», – розповіла лікар-ренгенолог цієї поліклініки Наталя Рудик.

Також Наталя Рудик запевняє, що цей апарат значно зручніший як для лікарів, так і для пацієнток.

«Системи цих мамографів є дуже адаптовані, на них встановлена легка програма, яку неважко освоїти. Якщо у тебе є база знань, то програма дозволяє їх тут якнайкраще застосовувати. Також цей апарат суттєво скорочує тривалість обстеження, адже чимало часу йшло на процес проявлення плівки. Тому зараз ми можемо оглянути в день значно більше пацієнтів», – зазначає лікар.

На мамографічне обстеження скеровують жінок після 45 років. Однією з таких пацієнток стала львів’янка пані Наталя.

«Я вперше проходила обстеження на мамографічному апараті. Сама процедура тривала дуже мало часу. Невеликий дискомфорт, звісно, є, але так як це тривало кілька секунд, то це не страшно», – запевнила пацієнтка.

Зазначимо, що закупівля цього обладнання стала можливою завдяки реалізації субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області». Він дав змогу запровадити у медичну практику програму скринінгу: цитологічного та мамографічного. За допомогою заходів субпроекту змінюється акцент надання медичної допомоги із лікування на превентивні заходи та профілактику. У рамках проекту вже поставлено медичне обладнання на суму близько 7,5 мільйонів доларів США.

Мамографи уже працюють у тестовому режимі у скринінгових центрах Дрогобича (Дрогобицька МЛ № 3 на вул. Трускавецька, 67), Стрия (Стрийська міська поліклініка на вул. Шевченка, 59), Червонограда (Червоноградська ЦМЛ на вул. Івасюка, 2) і Самбора (Дитяча поліклініка Самбірської ЦРЛ на вул. Коперника, 15).

Статистична довідка

Однією з найчастіших причин смерті серед жіночого населення світу є рак молочної залози, який посідає перше місце у структурі онкологічної захворюваності. Кожні півгодини в Україні одна жінка дізнається, що у неї рак молочної залози. Найвища захворюваність серед жінок на рак молочної залози – від 45 до 65 років, а регулярна мамографія у такому віці виявить захворювання на стадії зародження. Ще одним найпоширенішим видом раку серед жінок – є рак шийки матки, який також попереджується при регулярному гінекологічному огляді.

Хоч би раз на рік кожна жінка має бути оглянута гінекологом та мамологом (первинний огляд грудей повинні проводити гінекологи при щорічному гінекологічному огляді), які допоможуть і навчать, як уберегти себе від раку, як виявити і розпізнати перші симптоми і коли вартує проходити обстеження.

Якщо Вам вже виповнилось 45 років – не зволікайте, пройдіть мамографічне обстеження і переконайтесь, що здорові. Подбайте про себе – пройдіть обстеження вже завтра.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *